E-Posta

Spam Ne Demek? Spam Nasıl Önlenir?

Spamlar dijital alanda teknoloji geliştikçe daha çok karşımıza çıkmaya başladı peki ''Spam Ne Demektir?''

Instagram, Snapchat, Facebook, Twitter gibi sosyal medya hesaplarınıza, ayrıca e- posta adresinize gelen ”istenmeyen mesajlar”  SPAM için en uygun tanım olarak kullanılabilir. Peki tam anlamıyla Spam ne demek?

Spam Ne Demektir?

Spam Ne Demek? Spam”istenmeyen mesajlar”, anlamına gelir. istenmeyen e-mail, internet üzerinden veya herhangi bir elektronik mesajlaşma sistemi aracılığıyla toplu olarak gönderilen istenmeyen mesajlar olan dijital önemsiz postalardır

SPAM, istenmeyen mesajlara atıfta bulunmak için yaygın olarak argo bir kelime olarak kullanılır. SPAM mesajları genellikle ticari amaçlarla veya dolandırıcılığı kolaylaştırmak için gönderilir . SPAM, kısa mesajlar, e-postalar, bloglardaki ve sohbet forumlarındaki gönderiler ve hatta sosyal medya gönderilerindeki yorumlar veya “beğeniler” dahil olmak üzere birçok biçimde gelebilir.

Bir Spam Nasıl Tanınır?

Size nasıl ulaştığına bakılmaksızın – e-posta Spam’ı, sosyal ağ Spam’ı veya herhangi biri. Çoğu Spam’ın neye benzediği hakkında bir fikir edindikten sonra, önünüze geldiğinde onu tanımanız daha kolay olacaktır.

  • Sağlık ve tıbbi hizmetler: Mucize tedaviler, kilo verme kısayolları, şüpheli üne sahip diyet takviyeleri, saç dökülmesi tedavileri, yaşlanmayı önleyici çözümler, alternatif ilaçlar – bunların tümü ve daha fazlası sıklıkla Spam gönderenler tarafından yapılır. Bu ürünlerin büyük çoğunluğu boş vaatlerden başka bir şey değildir.
  • Flört ve yetişkinlere yönelik içerik: Bu kategori ayrıca çevrimiçi flört hizmetlerinden ve tanışma sitelerinden yetişkinlere yönelik web sitelerine ve cinsel performans geliştiricilere kadar birçok alanı kapsar.
  • Bilgisayarlar, internet ve teknoloji: Spam gönderenler, bilgisayar uzmanı olmayan çok sayıda kişiden yararlanmaya çalışır. Yazılım veya donanım teklifleri, internet veya mobil hizmetler veya genel elektronik reklamlarıyla sizi aldatmalarına izin vermeyin.
  • Finansal hizmetler ve ödüller: Bu tür spam, düşük faizli krediler, borç yardımı veya doğrudan nakit ödüller ile parasal sıkıntıları hafifletmenize yardımcı olmayı vaat ediyor. Satın almayın!

Spam Türleri

Spamlar bazen gerçekten tehlikeli olabilir. Sizlerin kişisel bilgilerini çalmak ve kısa yoldan zengin olmak isteyen kişiler tarafından tehlikeli bir Spam alabilirsiniz. İşte geniş Spam dünyasında neler bekleyebileceğinizin kısa bir listesi:

  • E-posta Spam : Eğer e-posta algoritmasına bir Spamı bildirdiyseniz algoritma çoğu Spam olan mesajı tanıyacaktır ve genellikle e-posta adresinizin Spam klasörüne taşıyacaktır.
  • SEO Spam: Spam indeksleme olarak da bilinen bu, Spam göndericinin web sitesi için arama sıralamalarını iyileştirmek için arama motoru optimizasyonu (SEO) yöntemlerinin kötüye kullanılmasıdır. SEO Spam’ını iki geniş kategoriye ayırabiliriz:
  • İçerik Spam Ne Demek?: Spam gönderenler, sitelerini bu anahtar kelimeler için yapılan aramalarda daha üst sıralarda yer almaya çalışmak için genellikle web siteleriyle ilgisi olmayan popüler anahtar kelimelerle doldurur.
  • Bağlantı Spam Ne Demek?: Alakasız bağlantılarla dolu bir blog yorumu veya forum gönderisiyle karşılaştıysanız, bağlantı Spam’ı ile karşı karşıyasınız.
  • Sosyal ağ Spam Ne Demek?: İnternet giderek daha fazla sosyalleştikçe, Spam gönderenler, popüler sosyal ağ platformlarında sahte hesaplar aracılığıyla Spam’larını yayarak ön plana çıkmaya çalışırlar.
  • Mobil Spam Ne Demek? : SMS biçimindeki Spam’dır. İstenmeyen metin mesajlarına ek olarak, bazı istenmeyen e-postalar göndererek, dikkatinizi tekliflerine çekmek için kullanırlar.
  • Mesajlaşma Spam Ne Demek?: E-posta Spamı gibi ama daha hızlı. Spam gönderenler, mesajlarını WhatsApp, Skype ve Snapchat gibi anlık mesajlaşma platformları ile hızlı bir şekilde yayabilirler.

 

Neden Spam Alıyorum?

E-postanıza Spam bir mesaj düştüğünde ”Nasıl Spam alıyorum ya da beni nasıl buluyorlar?” diyebilirsiniz. Üzücü olan şu ki birçok şirket e-postanızdan telefon numaranıza kadar çoğu iletişim bilgilerinizi üçüncü taraflara satarak para kazanıyor. Bu sorun o kadar kötüleşti ki, 2018’de AB, şirketlerin kişisel bilgilerinizle yapmasına izin verilenleri sınırlamayı amaçlayan bir yönetmelik olan Genel Veri Koruma Yönetmeliğini (GDPR) kabul etti.

Spam gönderenler, maliyeti çok az olduğu için Spamı tercih etmektedirler. Spam gönderen kişinin bulabildiği herkese e-posta göndermesinin maliyeti yok denecek kadar azdır Yani gönderilen e-posta kullanıcılarından bir kısmı kampanyaya olumlu yanıt verirse, Spam gönderen kişi yatırımlarının geri dönüşünü kolayca alacaktır.

Spam Nasıl Önlenir?

Spam, günlük dijital yaşamınızın görünür bir parçası olmak zorunda değildir. Birkaç basit ipucu ve püf nokta ile spam e-postaları nasıl durduracağınızı öğrenebilir ve ayrıca tarafınıza gönderilen genel Spam miktarını azaltabilirsiniz. Aynı zamanda, gelen kutunuzda görünmelerini engelleyerek Spamları nasıl engelleyeceğinize gelin beraber bakalım.Spam Ne Demek?

    • E-postanızın Spam raporlama İşlevini Kullanın. Çoğu e-posta sağlayıcısının, bir e-postayı Spam olarak bildirmek için tıklayabileceğiniz kullanışlı bir düğmesi vardır. Bunu yaparak, Spamları tespit etmesi için e-postanızı “eğitebilirsiniz”. Böylece tespit edilen tüm e-postalar, gelen kutunuzu atlayarak doğrudan Spam klasörünüze gönderilir. Seçtiğiniz e-posta istemcisi istenmeyen e-postaları ve kimlik avı e-postalarını otomatik olarak algılamıyorsa, algılayan birine geçin.
    • Tersine, e-posta istemcinize hangi e-postaların Spam olmadığını söyleyin. Arada sırada Spam klasörünüze bir göz atın ve orada olmayan bir şey bulursanız, onu gelen kutunuza taşıyın. Bu, Spam filtrenizin hangi e-postaları görmezden gelebileceğini öğrenmesini sağlar.
    • Hiçbir şekilde spam ile uğraşmayın. Bu, yalnızca e-postalar için değil, tüm spam türleri için geçerlidir. Gelen Spamlara tıklamayın, ekleri indirmeyin ve Spam gönderen kişiye asla cevap vermeyin. Bunu yaparsanız, alıcı bir hedef olduğunuza inanmalarına neden olabilir – bu, size daha fazla spam gönderecekleri anlamına gelir.
    • İletişim bilgilerinizi yayınlamayın. Spam gönderenler çevrimiçi kişileri bulabilir. Çevrimiçi olduğunuzu mümkün olduğunca gizli tutmak için elinizden gelenin yapın. Bu aynı zamanda telefon numaranızı ve fiziksel adresinizi de kapsar.
    • Tanıdığınız biri size Spam gönderdiyse, onlara söyleyin. Güvenilir bir kişiden Spam mesajı aldıysanız, hesaplarının saldırıya uğradığını ve Spam yapmak için kullanıldığını söyleyin. Bu şekilde e-postasının güvenliğini sağlayabilir.
    • Bir web sitesine sahipseniz, güncel yazılım ve güvenlik önlemlerini kullanın. Güvenlik açıklarından yararlanmak isteyen Spam göndericilerden kendinizi korumak için web sitenizin yazılımını güncel tutun. Aynı zamanda, oturum açma sayfalarında, yorumlarda ve diğer etkileşimli alanlarda Captcha teknolojisini uygulayın.
    • Güçlü güvenlik yazılımı kullanın. Birisi e-posta hesabınızın kontrolünü ele geçirirse, e-postanızı Spam ile dolu bulabilirsiniz bu da bir hayli can sıkıcı hale gelebilir. İstenmeyen postalar ve diğer çevrimiçi riskler güvenliğinizi tehdit etmeye devam ederken, size çeşitli tehdit vektörlerine karşı gerçek zamanlı koruma sağlayan güçlü bir virüsten koruma uygulamasına ihtiyacınız var.

 

Bu yazımınızda Spam Ne Demek? sorusunun cevabını sizler ile paylaştık dilerseniz Plesk Lisans Deneme Sürümü Nasıl Alınır? yazımızı da okuyabilirsiniz.

Serhat Yılmaz

Blog sayfamızda bilişim sektöründe edinmiş olduğum bilgi ve deneyimleri paylaşmaktayız. Yazılarımıza yorumlarınızı katarak bizleri mutlu edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu