Plesk

Plesk Panel Kurulumu Ve Centos 7 – Windows Detaylı Ayarlar

Bir önceki makalemizde ücretli bir panel olan cPanel ve WHM Nedir ? hakkında önemli bilgiler paylaşmıştık. Bu makalemizde ise ücretli kontrol panelleri tanıtmaya devam ederek ,  bir diğer ücretli hosting kontrol paneli olan Plesk Panel Nedir ve Kullanımı hakkında bazı önemli bilgiler paylaşayacağız.

Plesk Panel Kurulumu Ve Detaylı İlk Ayarlar

Bilindiği gibi Linux  ve Windows işletim sistemleri üzerinde hosting ( barındırma )  yani web sitesi yayını yapılabilmesi için bir web hosting otomasyon yazılımına ihtiyaç bulunmaktadır. Bu yazılımlar ücretli ve ücretsiz olarak ikiye ayrılmaktadır. Ücretsiz yazılımlar genel olarak bir defa yayımlanmış ve geliştirilmesi yapılmayan yazılımlardır. Bu yazılımlarda kolay kolay güncelleme çıkmamaktadır.Bundan dolayıda güvenlik zaafiyeti oluşabilmektedir. Ayrıca profesyonel bir yapıya sahip olmamaktadırlar.
Ücretli yani lisanslı yazılımlar ise bir ekip veya firma tarafından oluşturularak sürekli olarak güncellenerek geliştirilmektedir. Bundan dolayı hem güvenlik hemde profesyonel olması için ücretli yazılımlar tercih edilmektedir.
Ücretsiz panellere örnek olarak ; Cyberpanel ve  Centos Web Panel ( CWP ) örnek verilebilir. Ücretli Panellere ise tüm otoriterler tarafından sıkça kullanılan Plesk ve cPanel örnek verilebilir.

Plesk Panel Nedir ? 

Plesk 2001 yılında geliştirilmeye başlanmış olup başlarda SWSOFT firması tarafından geliştirilen sonra Parallels firması ile büyümeye devam eden bir  ticari hosting yönetim otomasyonudur. Bir süre Odin olarakta hizmet vermiş ve bu sürede oldukça gelişmiş bir kontrol panelidir.Hem windows hem linux sürümleri bulunmaktadır.Bundan dolayı panel hem windows hemde linux üzerinde sorunsuz çalışabilmektedir.
Çok basit bir arayüze sahip olmasından dolayı web sitelerinizin yönetimini oldukça kolaylaştırmaktadır.cPanele kıyasla arayüzü daha fonksiyonel bir yapıya sahiptir.
plesk

Bunun yanı sıra ücretsiz Nginx web server desteği ile sitenizin hızlanmasına sebep olabilmektedir.Litespeed lisans ücretlerinden dolayı bu özellik cazip gelebilmektedir.

Plesk ile Neler Yapılabilir ?

Plesk belirttiğimiz gibi bir hosting yönetim otomasyonudur. Hem linux hem windows sunucularda çalışmaktadır.
Plesk ile sınırsız hosting hesabı açabilirsiniz. Windows ve linux desteğinden dolayı  Linux işletim sisteminde Mysql Windows işletim sisteminde hem Mysql hemde MSSQL veritabanı kullanabilirsiniz. Linux işletim sisteminde html , php tabanlı web siteleri barındırabilirsiniz. Windows işletim sisteminde asp , .net , php ve html tabanlı web siteleri barındırabilirsiniz.

Plesk linux sürümünde postfix mail server desteklemektedir. Windows sürümünde ise Mailenable mail servisi desteklemektedir.Bu servisler üzerinden email oluşturabilirsiniz ve tüm mail fonksiyonlarını gerçekleştirebilirsiniz.

Bir çok özelliği olmasının yanı sıra ücretsiz sunmuş olduğu tek tıkla wordpress kurulumu sağlayabilirsiniz. Ayrıca dosyalarınızı dosya yöneticisi ile çok kolay şekilde yönetebilirsiniz. DNS kayıtlarınızı paneliniz üzerinden kolayca yönetebilirsiniz. Web sitenizin istatistiklerini ve ziyaretçi sayınızı paneliniz aracılığı ile gözlemleyebilirsiniz.

Plesk’in barındırma özelliği yanı sıra reseller yani bayi hosting özelliğide bulunmaktadır. Alt bayiler oluşturarak reseller hosting hizmetide sunabilirsiniz.

Plesk Panel bir çok eklentiyede sahiptir.

Litespeed Plugin :

Wordpress Pack :  Tek Tıkla wordpress kurmanızı sağlayacak eklentidir. Ayrıca Wordpress eklentilerinin güncellenmesi gibi denetimleride sağlar.

ImunifyAV :  Bir güvenlik eklentisidir , hem virüs taraması hemde servisleri izlemektedir.

Joomla! Toolkit: Tek Tıkla Joomla kurmanızı sağlayacak eklentidir.

Premium Antivirus : Ücretsiz bir antivirüs servisidir. Sitenizdeki virüsleri taramaktadır.

SEO Toolkit : Ücretsiz bir arama motoru optimizasyonu eklentisidir.

Sucuri Security Scanner :  Bir güvenlik taraması eklentisidir. Sitenizdeki güvenlik açıklarını tespit etmeye yaramaktadır.

Plesk Panel Kurulumu – Linux

Plesk panel’in iki platformda desteği bulunmaktadır. Windows ve Linux işletim sistemi olarak desteği mevcuttur.
Sizlere kurulumu hakkında da kısa bir bilgi sunacağız.

Plesk Sistem Gereksinimleri : ( Bu durum barındıracağınız site sayısına göre değişebilir )

Minumum 2GB RAM
30 GB Disk Alanı
2 core İşlemci Gücü
Linux Centos 6-7 , Debian 8-9 64-bit , Ubuntu 14 – 16 , CloudLinux 6 – 7
Windows Server 2008 , 2012 ve 2016

Linux Kurulumu


Tüm bu sistem gereksinimlerini sağladıktan sonra kurulum aşamasına geçiyoruz.Kurulumu gerçekleştirebilmemiz için ssh bağlantısı yani konsol bağlantımızın olması gerekmektedir.

Wget komutu ile kurulum dosyasını sunucumuza indiriyoruz.

wget http://autoinstall.plesk.com/plesk-installer

 

İndirdiğimiz dosyaya gerekli izni veriyoruz.

chmod +x plesk-installer

 

Sonrasında kurulum için gerekli komutu yazıyoruz.

./plesk-installer --all-versions

 

 

Windows Kurulumu

Windows kurulumunda dikkat edilecek en önemli özellik işletim sistemidir. Belirtilen işletim sistemleri dışında kurulum desteği bulunmamaktadır.
Windows üzerinde kurulum yapabilmemiz için RDP yani uzak masaüstü bağlantımızın bulunması gerekmektedir.

Uzak masaüstü bağlantısı gerçekleştirdikten sonra aşağıdaki linkten dosyamızı indiriyoruz ve kurulum işlemlerine başlıyoruz.

https://installer-win.plesk.com/plesk-installer.exe

 

Serhat Yılmaz

Blog sayfamızda bilişim sektöründe edinmiş olduğum bilgi ve deneyimleri paylaşmaktayız. Yazılarımıza yorumlarınızı katarak bizleri mutlu edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu