HostingcPanelDirectadminPlesk

Hosting Kontrol Panelleri Karşılaştırması (Cpanel – DirectAdmin – Plesk)

Hepimiz hosting firmalarından hizmet alıyoruz. Hosting kontrol panelleri karşılaştırması yapacak kadar incelemeden sadece fiyatına ya da içeriğine bakarak aldığımız hizmetler belki ileri bir tarihte ihtiyacımızı jarşılamayacak ya da aradığımızı bulamayacağız.

Bu ve buna benzer durumların yanında performans, ihtiyaçlar gibi beklentilerin içinde nasıl ve hangisi gibi sorular sizi seçim konusunda sıkıştırabilir. Bu yazımız ile sizlere hosting hizmeti aldığınızda firmanın hosting kontrol paneli konusundaki verdiği hizmete göre size tercih yapma konusunda yardımcı olacağız.

DirectAdmin, Plesk ve cPanel gibi popüler, sıklıkla kullanılan paneller arasında sizlere gerekli bilgilendirmeli yaparak en iyi tercihi yapmanız yönünde yardımcı olacağız.

Hosting Kontrol Panelleri Karşılaştırması

Bir web sitesi kurmak istediniz ve hemen piyasada bir araştırma yaptınız. Bütçenize uygun gelen paketleri satın aldınız ve kısa sürede sitenizi kurdunuz. Peki bir web sitesinin kurulumu sonrası stabil çalışması için gerekli olan arka plan hizmetleri ne olacak?

Hosting Kontrol Paneli Nedir?

Hosting kontrol paneli, web sitelerinin yayınlanmasını sağlayan sunucuların yönetimini sağlamanız için kullanılan panellerdir. Bu kontrol panelleri sayesinde DNS, IP adresi, veri tabanları, dosyaların yönetilmesi, ssl yani güvenlik sertifikaları, sunucu yedekleriniz, ftp ve e-posta yönetimi, oluşturulması gibi pek çok işlemi yapabilirsiniz.

Hosting paketi satın alımı yaptığınızda aslında sunucunun idare edilmesi için gerekli olan bu yönetim panelini de satın almış olursunuz. Ancak sunucu yönetimi için kullanılacak panelin tercihi bazen firmalar tarafından size bırakılır bazen de direk olarak verilir.

Paneller arasında geçiş işlemi gerektiğinde sunucunuzdaki dosyaların silinmesi gibi zorlu süreçler yaşamanız mümkündür. Sizlere aşağıdaki görselle kontrol panelleri özellikleri ile alakalı bilgi vermek istiyoruz.

ÖzelliklercPanelPleskDirectAdmin
İşletim SistemiLinuxLinux ve WindowsLinux
VeritabanıPhp, Perl, RubyASP, ASP.NE veya Microsoft SQL, PHP, Perl, RubyPHP, Perl, Ruby
Kullanım KolaylığıKolayKolayKolay
Lisans ÜcretiPahalıOrtaKolay
FonksiyonellikYapılandırılabilir beyi hosting paketleriYapılandırılabilir beyi hosting paketleriYapılandırılabilir beyi hosting paketleri
Çoklu dil desteğiÇoklu dil desteğiÇoklu dil desteği
MySQL veritabanı yönetimiMySQL veritabanı yönetimiMySQL veritabanı yönetimi
phpMyAdmin entegrasyonuphpMyAdmin entegrasyonuphpMyAdmin entegrasyonu
Yapılandırılabilir spam filtreleme ve daha fazlasıYapılandırılabilir spam filtreleme ve daha fazlasıYapılandırılabilir spam filtreleme ve daha fazlası

İşletim Sisteminin Türü

Hosting Kontrol Panelleri Karşılaştırması yaparken ve web sitesi kurmadan önce sitenizin depolandığı sunucunun işletim sisteminin ne olduğunu bilmeniz gerekiyor.

  • cPanel sadece Linux işletim sisteminde çalışmaktadır ve bu sistemlerde çalışır.
  • DirectAdmin’de yine sadece linux işletim sisteminin kurulu olduğu sunucularda kullanılır.
  • Plesk hem Windows hem de Linux işletim sistemlerinde çalışmaktadır. Dolayısı ile ASP, ASP.NET ya da Microsoft SQL veritabanları kullanmanız gerekirse Windows işletim sisteminde kullanılan Plesk panele ihtiyacınız vardır.
  • Web siteniz PHP, Perl, Ruby alt yapısını kullanacaksa Linux alt yapısını kullanan cPanel ve DirectAdmin panellerinin yanı sıra Linux’a da kurulabilen Plesk paneli kullanılmalıdır.

Kullanım Kolaylığı

Üç kontrol paneli de hemen hemen herkesin kullandığı panellerdir. Kullanımlarının kolay olması ile rahatca sitelerinizi organize edebilir, yönetebilirsiniz. Plesk genelde karmaşık gelsede son sürümü oldukça modern bir yapıya sahiptir.

DirectAdmin ve cPanel ise kullanıcıların rahatca kullanabileceği, basit arayüzleri ile en iyi seçeneklerdir.

Lisans Ücretleri

Sınırsız domain desteği, güncelleme desteği, kullanımının kolay olması ve sistemin hızlı olması iddiası ile DirectAdmin son zamanlarda oldukça popülerdir. cPanel’in lisans ücretlerindeki artış yüzünden kullanıcı sayısında oldukça eksilme var.

Hosting Kontrol Panellerinin Özellikleri

cPanel

  • VMware, KVM, Hyper-V ve VirtualBox için desteğe sahiptir.
  • Posta iletişimi uğraştırıcı değildir. Apache, BoxTrapper ve SpamAssassin kullanılan spam algılama özellikleri sunar.
  • Dizin şifre koruması sistemi, GnuPG anahtarı, IP güvenlik duvarı, SSL/TLS gibi güvenlik işlevlerine sahip.
  • Disk alanı kullanımını izlemek için gerekli dosya yöneticisini içerir.

Plesk

Büyük çaptaki web sitelerinin yönetimlerini kolay hale getirmek için tasarlanmış pek çok uzantıya sahiptir. Plesk, ağ güvenliğini sağlamak için içerisinde pek çok yardımcı uygulamayı da barındırmaktadır.

DirectAdmin

  • IP yöneticisi sayesinde tüm ip’lerin hızlı bir şekilde dağıtılması konusunda gereken yardımı yapar.
  • Eposta işlemlerini ve iletişimlerini daha iyi bir şekilde yapabilmeniz için Mail Queue isimli aracı mevcuttur.
  • DNS yönetimi ve DNS kayıtlarının hızlı bir şekilde yapılabilmesi için uygundur.
  • Güçlü antivirüs ve anti spam özellikleri mevcuttur.

Hosting Kontrol Panelleri Karşılaştırması yazımız ile özetlememiz gerekirse site sahiplerinin hayatını kolaylaştıran ancak aynı işlerde kullanılan farklı kontrol panellerini seçmeniz gerektiğinde bütçeniz ve beklentilerinizin yanı sıra güvenlik talepleriniz de önemli kriterler olacaktır.

Serhat Yılmaz

Blog sayfamızda bilişim sektöründe edinmiş olduğum bilgi ve deneyimleri paylaşmaktayız. Yazılarımıza yorumlarınızı katarak bizleri mutlu edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu