Wordpress

AMP Nedir? Ne İşe Yarar?

AMP (Accelerated Mobil Pages), tarayıcıların ve uygulamaların sitenizin içeriğini mobil cihazlara hızlı bir şekilde yüklemesini sağlayan açık kaynaklı bir framework’tür.

Tüm WordPress siteleri için AMP varsayılan olarak etkindir. En önemli avantajı, hızlı etkileşimli bir mobil deneyimdir. Sitenizin tüm blog gönderileri dinamik olarak oluşturulmuş AMP uyumlu sürümlere sahip olacaktır. Sitenizin Google’daki sonuçları da mobil tabanlı aramalarda AMP rozeti ile işaretlenir.

Cep telefonları, kullanıcıların web’teki içeriği tüketme konusunda daha yaygın olduğundan, web sayfalarınızı mobil cihazlar için optimize etmek çok önemlidir.

Google’a göre de sayfa yükleme hızı önemli bir sıralama sinyalidir, bu nedenle her web sitesi sahibi sayfa yükleme hızı puanından milisaniyeler eksiltmeye çalışır. Ancak, mobil cihazlar için sayfa yükleme hızını optimize etmek herkes için zorlu bir iş haline geldi.

Arama motoru optimizasyonu için mevcut standart olan Google, Şubat 2015’te Hızlandırılmış Mobil Sayfalar (AMP) projesini başlattı. Fikir, web sitelerinin sayfa yükleme süresini azaltmak ve böylece kullanıcı deneyimini geliştirmek için kullanabileceği bir dizi standart bulmaktı. Akıllı telefonlar ve benzeri cihazlar.

Bu yazıda AMP’nin ne olduğundan ve WordPress web siteleri için AMP’yi nasıl yapılandırabileceğinizden bahsedeceğiz.

AMP Nedir?

amp nedir

AMP, Google’ın hızlı web sitesi içeriği sağlamaya yardımcı olan açık kaynaklı bir projesidir. Sayfa yükleme hızındaki artışın yanı sıra mobil cihazlarda içerik gezinmesini de iyileştirir.

Özünde, AMP sayfaları, web sayfalarının tüm önemli içerik öğelerini teslimat sırasında tutan barebone sürümleridir. AMP sayfalarının biçimlendirmesi, web sayfalarının geleneksel HTML kodundan farklı olabilir ve sayfa boyutunu küçültmek için JavaScript ve CSS kullanımına kısıtlamalar getirir.

AMP Nasıl Çalışır?

amp nasıl çalışır

AMP, kendi bileşenlerini kullanır, örneğin amp-img /, standart HTML img / etiketinin yerini alır. Bu, tarayıcıların cihaza göre yükleme önceliğini ayarlamasını sağlar.

AMP HTML: Web sayfaları, sayfaları yavaşlatabilen bu tür tüm standart HTML öğelerinin daha basit sürümlerle değiştirildiği basitleştirilmiş HTML ile yazılır. Örneğin, standart img etiketi eşdeğeri ile değiştirilir.
AMP JS: Birkaç önceden tanımlanmış ve ultra hızlı kitaplık kullanan özel durumlar dışında, üçüncü taraf JS komut dosyaları yasaktır.
AMP Cache: Google, sayfa yükleme hızının önbelleğe alınmış sürüm aracılığıyla daha da optimize edilebilmesi için bir AMP sayfaları deposu tutar.

Yerleşik, Genişletilmiş ve Deneysel olarak sınıflandırılan kullanıma hazır bileşenlerle web sitenize ek özellikler de ekleyebilirsiniz.

Neden AMP Kullanmalısınız?

AMP, aşağıdaki iki avantajla optimize edilmiş duyarlı bir web sitesine eşdeğerdir:

  • AMP özellikli web sitelerinin Google En Çok Okunan Haberler’de görünmesi
  • Web sayfalarının en uygun sürümünün sunulması

AMP sayfaları, akıllı telefonlarda oluşturma için ek optimizasyon gerektiren içerik odaklı sayfalar için idealdir. Bu sayfaların tüm cihazlar için dağıtımını hızlandırır.

WordPress için AMP Kurulumu

WordPress web sitenizin Hızlandırılmış Mobil Sayfalar (AMP) sürümünü oluşturmaya karar verdiyseniz, WordPress için AMP eklentisini yüklemeli ve etkinleştirmelisiniz.

Eklentiler → Yeni Ekle seçeneğine gidin → “AMP için WordPress” arayın → Şimdi Yükle düğmesini tıklayın ve ardından eklentiyi etkinleştirin.

AMP Nedir? Ne İşe Yarar? 1

Genel bölümünde, Şablon Modu ve Desteklenen Şablonlar seçeneklerine sahipsiniz. Varsayılan olarak, Okuyucu ve Gönderiler seçeneklerinin etkin olduğunu göreceksiniz. Ancak, bu seçenekleri basitçe etkinleştirebilir veya devre dışı bırakabilir ve Değişiklikleri Kaydet düğmesini tıklayabilirsiniz.

AMP Nedir? Ne İşe Yarar? 2

Şablon ayarlarını yapılandırdıktan sonra Görünüm → AMP’ye gidin. Web sitenizin görüntüsünü mobil cihazlarda görüntüleyebilirsiniz.

Serhat Yılmaz

Blog sayfamızda bilişim sektöründe edinmiş olduğum bilgi ve deneyimleri paylaşmaktayız. Yazılarımıza yorumlarınızı katarak bizleri mutlu edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu