Güvenlik

Phishing Nedir, Phishing Saldırılarına Karşı Nasıl Korunulur?

Phishing nedir sorusu, son dönemlerin en merak edilen konuları arasında yer alıyor. Teknolojinin gelişmesi ve yayınlaşmasıyla birlikte dijital bilgi hırsızlıklarında da ciddi bir artış meydana gelmiştir. Yaşanan veri hırsızlıkları neticesinde milyonlarca kişinin kullanıcı bilgileri çalınmıştır.

Hackerlar, genellikle Phishing yani yemleme taktiği yaparak, internet kullanıcılarının kişisel bilgilerine kolaylıkla erişebilmektedir. Yemleme taktiğinde kullanılan en belirgin yöntem ise hiç kuşkusuz e-postalardır. Peki Phishing nedir, Phishing saldırılarına karşı nasıl Korunulur? Merak edilen tüm bu soruların yanıtlarını, sizler için kapsamlı olarak cevaplıyoruz.

Phishing Nedir?

hostixo-phishing-nedir

Phishing, hackerlar tarafından uygulanan ve internet kullanıcılarının kişisel bilgilerini çalmaya yönelik yapılan özel siber saldırılardır. Yemleme yöntemi olarak da isimlendirilen bu saldırılar için genellikle e-posta yolu tercih edilmektedir.

Banka konseptini içeren bu e-postalar, internet kullanıcılarına gönderilmektedir. Mail uzantısını fark etmeyen kullanıcılar da gelen bu e-postalara tıklamakta ve kişisel bilgilerini açılan ekrana girmektedir. Uygulanan bu yöntem sayesinde kullanıcıların şu bilgileri çalınabilmektedir;

  • Kullanıcı isimleri,
  • Hesap şifreleri,
  • Kredi kartı bilgileri ve şifreleri,
  • Kimlik bilgileri ve
  • Diğer bilgiler, kolaylıkla bilgisayar korsanlarının eline geçmektedir.

Phishing Ne Anlama Gelir?

hostixo-phishing-ne-anlama-gelir

Phishing saldırıları, yukarıda da bahsettiğimiz üzere internet kullanıcılarının kişisel bilgileri ile ödeme bilgilerini hedef alan saldırılardan biridir. Her ne kadar dünya genelinde bu saldırıların ismi Phishing olarak isimlendirilse de ülkemizde oltalama ya da yemleme olarak da adlandırılmaktadır.

Phishing Nasıl Yapılır?

hostixo-phishing-nasil-yapilir

Phishing ne demek sorusunun yanı sıra Phishing saldırısının nasıl yapıldığı da oldukça fazla merak edilmektedir. Bilinmelidir ki yapılan bu saldırılar herhangi bir kişiyi hedef alabileceği gibi kamu kurum ve kuruluşlarını da hedef alabilmektedir.

Genellikle hackerlar, birebir banka tarafından gönderilen e-postaları tasarlamakta ve kurbanlarına bu e-postaları göndermektedir. Cazip teklifler ile hazırlanan bu e-postalara tıklayan kişiler ise özel olarak hazırlanan sitelere yönlendirilmektedir.

Bu sitelere giriş yapan kişiler ise istemeden de olsa açılan sayfaya kişisel bilgilerini girmektedir. Uygulanan bu yöntem sayesinde son derece kolay bir şekilde internet kullanıcılarının kişisel bilgileri çalınmaktadır.

Anti-Phishing Nedir?

hostixo-anti-phishing-nedir

Anti- Phishing şirketler tarafından oluşturulan ve müşterilerin korunması için hazırlanan özel bir yöntemdir. Uygulanan bu yöntem sayesinde Phishing saldırıları önceden tespit edilmekte ve gerekli önlemler de alınmaktadır.

İnstagram Phishing Nedir?

hostixo-instagram-phishing-nedir

İnstagram Phishing, son dönemlerin en popüler siber saldırılarından biridir. Hackerlar, İnstagram tarafından gönderilen mesajlar oluşturmakta ve kurbanlarına bu mesajları göndermektedir. İnstagram’ dan mesaj geldiğini sanan kullanıcılar ise gelen bu mesajlara tıklamakta ve şifrelerini sisteme girmektedir. Uygulanan bu yöntem sayesinde kullanıcıların şifreleri de çalınmaktadır.

Phishing Saldırılarına Karşı Nasıl Korunulur?

hostixo-phishing-saldirilarindan-nasil-korunulur

Oltalama olarak da bilinen Phishing saldırılarından korunmak için oldukça farklı yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemler ise şu şekilde sıralanabilir;

  • Oltalama saldırılarından korunmak için öncelikli olarak mutlaka gelen mailin uzantısını kontrol etmelisiniz. Eğer, standart olarak gönderilen maillerden farklı bir uzantı kullanılmış ise o maili dikkate almayınız.
  • Sık karşılaşılan Phishing saldırısından korunmak için iki faktörlü kimlik doğrulama sistemini kullanabilirsiniz.
  • Ziyaret ettiğiniz internet sitesinin adresini dikkatle inceleyiniz. Http uzantılı adreslerden uzak durunuz.
  • Ayrıca, herkese açık olarak sunulan Wi-Fi ağlarından internete bağlanmayınız ve kişisel bilgilerinizi bu ağlar üzerinden paylaşmayınız.
  • Tüm bunlara ek olarak bilgisayarınıza Antivirüs yazılımı kurabilir ve Phishing saldırılarının önüne geçebilirsiniz.

Phishing nedir konusu ile ilgili sizlere kapsamlı bilgiler sunduk. Sizlerde Phishing  nedir yazımızı okuyabilir ve konuda ayrıntılı bilgiler edinebilirsiniz. Bu bilgilere ek olarak şunları da sizlere hatırlatmak isteriz. Hiçbir banka ve kurum e-posta üzerinden kişisel bilgilerinizi talep etmez. Bu sebepten ötürü kişisel bilgilerinizi e-posta üzerinden talep eden mailleri dikkate almayınız.

 

Serhat Yılmaz

Blog sayfamızda bilişim sektöründe edinmiş olduğum bilgi ve deneyimleri paylaşmaktayız. Yazılarımıza yorumlarınızı katarak bizleri mutlu edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu