Wordpress

Kişisel Blog Sitesi Nasıl Açılır? Wordpress İle Ucuz Kişisel Site Sahibi Olun

Kişisel blog sitesi açmak için Wordpress alt yapısını kullanmak ister misiniz? Dünyanın belki de en çok kullanılan site yönetimi uygulaması Wordpress, açık kaynak kodlu bir sistem olduğu için sürekli güncelleniyor ve global çapta da pek çok kişiye hizmet veriyor. Bu yüzden de hem güvenlik açısından hem de kurulum açısından insanların isteklerine cevap veriyor diyebiliriz. Peki Wordpress ile kişisel blog sitesi nasıl açılır? Hemen göz atalım. Fikirlerimizi, düşüncelerimizi, fotoğraflarımızı, ruh halimizi, konumumuzu sürekli paylaşma eğiliminde olduğumuz dijital bir çağda yaşıyoruz. Tam bu noktada sosyal medya ortamları imdadımıza yetişiyor ama her zaman yeterli olmuyorlar. Hepsi paylaşımın bir yönünü ortaya çıkarıyor. Sizin de aklınızda örneğin bir WordPress blog açma fikri varsa hadi harekete geçmenize yardımcı olalım.

Bir Wordpress sitesi açmak için nelere ihtiyacımız var?

Kişisel Blog Sitesi Nasıl Açılır? Wordpress İle Ucuz Kişisel Site Sahibi Olun 1

Yazdıklarınızdan para kazanmak maddesini bu minik teknik kısımdan hemen önce yazdım çünkü blog açma hayali olanlarımızın çoğu daha bu adımda pes ediyor. Sponsorluklar ya da AdSense geliri elde edeceğinizi hayal etmek blog için ihtiyacınız olanları sağlama aşamasında sizi teşvik edebilir. Temelde bir blog sahibi olmak için üç bileşene ihtiyaç var. Bunlar; hosting, domain ve bir içerik yönetim sistemi.

Domain (Alan Adı) nedir?

Kişisel Blog Sitesi Nasıl Açılır? Wordpress İle Ucuz Kişisel Site Sahibi Olun 2

Alan adı, ziyaretçilerin sitenize ulaşmasını sağlamak için kullandığınız adrestir. www ile başlayıp .com, .net, .org, .info gibi uzantılar ile sonlanır. Her domain bir tanedir ve size özeldir.

Hosting (Barındırma Hizmeti) nedir?

Kişisel Blog Sitesi Nasıl Açılır? Wordpress İle Ucuz Kişisel Site Sahibi Olun 3

Hosting, sitenize ait dosyaların tutulduğu, 7/24 kesintisiz çalışan, işletim sistemi ve yazılımlarının internet hizmeti vermek için özel olarak tasarlandığı bilgisayardır. Sunucu ya da server olarak da tabir edilen bu bilgisayarlar kesintisiz internet bağlantısı gibi süreklilik arz eden servislere sahip olmalıdır.

Yalnızca WordPress sitelerininiz için değil özel yazılım ya da diğer hazır içerik yönetim sistemi alt yapısını kullanan web siteleri için bu iki kavrama (hosting/domain) ihtiyacınız olacak. Burada dikkat edilmesi gerek en önemli unsur hostinginizi Linux hosting olarak seçmenizdir.

Neden Wordpress kullanmalıyız?

Kişisel Blog Sitesi Nasıl Açılır? Wordpress İle Ucuz Kişisel Site Sahibi Olun 4

Bir web sitesinden ne bekleriz? Hızlıca açılması, kolayca geliştirilebilmesi, arama motorları tarafından hızlı indekslenmesi. Bu ve bunun gibi birçok üstün özelliği nedeniyle WordPress dünyada pek çok kişi ve kurum tarafından tercih ediliyor. Bu yüzden de oldukça çok kullanılıyor diyebiliriz.

Bunun yanında;

  • Geniş ücretli/ücretsiz tema desteğinin olması
  • Eklentiler ile özelleştirebilmesi
  • Mobil uyumluluk
  • SEO uyumluluğu
  • Kolayca sosyal medya entegrasyonunun yapılabilmesi
  • Açık kaynak kodlu bir yazılıma sahip olması
  • Güvenli olması gibi özellikler WordPress’i tercih sebebi yapan özellikler.

Öncelikle tema seçimi

Kişisel Blog Sitesi Nasıl Açılır? Wordpress İle Ucuz Kişisel Site Sahibi Olun 5

Tema seçimi wordpress siteler için çok önemlidir. Zaten bir tema sitenizin tarzını ve geleceğini belirliyor. Bu yüzden temalar arasından iyi ve size hitap eden bir dokudan tercih yapmanızı öneriyoruz. Bu konuda yapacağınız geçişlerle ilgili olarak ziyaretçilerinizin daha uzun süre sitede kalmasını sağlamış olacaksınız ve güncel seçenekleri de aynı şekilde ön plana çıkarmış olacaksınız. Bu yüzden teknik konuları ve detayları detaylı olarak araştırıp sitenize dair en iyi temayı bulmanızı öneriyoruz. Ücretli ve ücretsiz binlerce hatta milyonlarca tema olduğu için bu konuda geniş bir arşive erişebilirsiniz.

WordPress blog açma: Blog sayfaları oluşturma

Kişisel Blog Sitesi Nasıl Açılır? Wordpress İle Ucuz Kişisel Site Sahibi Olun 5

İyi bir tema seçimi yapmanız size taslak olarak sunulacak sayfalardan yararlanmanız açısından da çok önemli. Blogunuzda bulunmasını istediğiniz sayfa şablonlarına tema seçtiğiniz sırada karar verirseniz sayfalarınızı özelleştirmeniz çok daha kolay olacaktır. Yeni bir sayfa oluştururken WordPress panelimizden Sayfalar > Yeni Ekle adımlarını izliyoruz.

İlk yazıyı blogunuza ekleme

Kişisel Blog Sitesi Nasıl Açılır? Wordpress İle Ucuz Kişisel Site Sahibi Olun 7

Bu konu çok önemlidir. Blogunuza ekleyeceğiniz yazı ile ilgili öncelikle yazı başlığı girmeniz ve ardından yazıyı hazırlamanız lazım. Burada görsel, video ve diğer detayları da yükleyebilirsiniz tabi. Sayfa editörü yardımıyla yazılarımıza link verebilir ve yazı renklerini, boyut ve fontlarını değiştirebiliriz. Blogumuz için kategoriler de ayrı önem taşır. Yazılarınızın gruplandırılması ve blogumuzda belli bir düzende ziyaretçilere sunulması onların sitemizde daha fazla vakit geçirmeleri ve benzer içeriklerle ilgilenmelerini sağlar. Kategori oluştururken WordPress panelimizden Yazılar > Kategoriler adımlarını izliyoruz. Burada kategori ismini girdikten sonra “Kategori Ekle” seçeneğine tıklıyoruz.

Blogunuzu nasıl öne çıkarabilirsiniz?

Bu konu belki de herkesin en çok merak ettiği konulardan biridir. Bir siteyi yaptık tamam ama bu siteyi nasıl ön plana çıkaracağız? Neler yapacağız? Yazılarınızı girmeye başladıktan sonra nasıl bir şeyle karşılaşacağız? Gelin bu konuya detaylı olarak göz atalım ve en azından sitenin karşılığını almaya bakalım. Bu yüzden temel olarak birkaç mantık var.

Reklam ile sitenizi büyütebileceğiniz gibi özgün içeriklerle de rahatlıkla büyütebilirsiniz. Arama motorları ve algoritmalar genellikle özgün içeriklerle ilerler. Bu konuda kendinize bir hedef koyun. Haftalık giriş yapacağınız yazıdan tutun da yazı dizisine varıncaya kadar geniş bir çalışma hedefi sizin de işlerinizi kolaylaştıracak ve ön plana çıkmanızı sağlayacaktır. Bloğunuzda ufak bir takipçi kitlesi yarattıktan sonra farklı kampanyalar yapabilir ve en azından çekilişlerle falan size ulaşılmasını sağlayabilirsiniz. Bu yüzden takipçilerinizi kaybetmemek için onlara e posta aboneliği kısmından bilgiler ve çözümler sunmayı da ihmal etmeyin.

Mevcut takipçilerinizle iyi bir bağ oluşturmak istiyorsanız bu süreçlerle ilgili daha etkili seçenekleri kullanmak işinize yarayacaktır. Farklı olanı, etkili olanı ve hızlı olanı sizlere sunmaya devam ediyoruz. Sosyal medyanın gücünün farkında olmak sizi bir adım daha öne taşır. Blogunuza ait sosyal medya hesaplarından da paylaşımlar yaparak takipçilerinize “yeni yazıma göz atın” mesajı verebilirsiniz.

Kişisel Blog Sitesi Nasıl Açılır? Wordpress İle Ucuz Kişisel Site Sahibi Olun 1

Sitenizin SEO ayarlarına dikkat etmeniz bu aşamada çok önemli. Blogunuzu öne çıkaran anahtar kelimelerin eklenmesi arama motorlarına kaydınızın yapılması, daha hızlı fark edilmenize yardımcı olur. Bu tarz durumlarla birlikte sitenizi kurmuş ve ilerlemeye başlamış olursunuz. Bundan sonrası artık işin biraz daha ince detayı olacak. Yani yapmak istediklerinizi belirleyeceğiniz bir alan olacak ve süreçleri de kendi içinizde değerlendirmiş olacaksınız. Bizim önerimiz de tam olarak bu şekilde ilerliyor. Ardından reklamla para kazanma yöntemleri, satış ortaklığı ile para kazanma yöntemleri, ürün satışı ile para kazanma yöntemleri, abonelerden para kazanma yöntemleri, sponsorlu içeriklerle para kazanma yöntemleri gibi pek çok para yöntemine göz atabilirsiniz.

Ama tabi öncesinde kaliteli ve sağlıklı bir siteye ihtiyacınız var. Bu süreci organize ettikten sonra gerisi çok daha kolay olacaktır. Şimdiden iyi çalışmalar diliyoruz.

 

Serhat Yılmaz

Blog sayfamızda bilişim sektöründe edinmiş olduğum bilgi ve deneyimleri paylaşmaktayız. Yazılarımıza yorumlarınızı katarak bizleri mutlu edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu