Wordpress

Wordpress Captcha Ekleme Nasıl Yapılır?

Wordpress captcha ekleme işlemi hakkında birçok kişi bilgi almak ister. Sizler için bu konuda detaylı bir yazı hazırladık.

Web siteleri içerisinde yaşanan en can sıkıcı durumlardan bir tanesi içeriklere gelen spam yorum istekleridir. Bu isteklerin giderilmesi için yapılan bazı işlemler bulunuyor. Wordpress spam yorum durdurma teknikleri içerisinde yer alan bu durumlardan bir tanesi Wordpress üzerinden yorumların kapatılması, bir diğeri ise Wordpress captcha ekleme işlemini gerçekleştirmektir.

Wordpress  Captcha Ekleme Nedir?

Wordpress üzerinden oluşturulmuş olan özellikle içerik sitelerinin sıklıkla yaşamakta olduğu spam yorum istekleri ile başa çıkmak için bu işlem yapılmaktadır. Yapılan captcha ekleme işlemi sonrasında spam olarak yapılan yorumlar engellenmiş olacak ve yorum kapatma işlemine gerek kalmayacaktır.

 

Wordpress captcha

Captcha, insan ve robot kullanımlarının ayırt edilmesini sağlayan bir sistem olarak görülmektedir. Bu sistem sayesine basit birkaç onay sorusu yardımı ile robot olmadıklarını kanıtlamalarını sağlayan bir sistem üzerine kuruludur.

Bu sistem sayesinde sizler de kolaylıkla spam yorumlardan uzaklaşarak daha sağlıklı bir web sitesine sahip olabilirsiniz. Wordpress yorumlar bölümüne captcha ekleme işlemini gerçekleştirerek yorumlar kısmında gelecek olan spam yorumları büyük bir ölçüde engelleyebilirsiniz.

Wordpress yorumlar bölümüne captcha ekleme işlemi oldukça basit birkaç adımın tamamlanması ile geçekleştirilebilir. Bu adımlara gelin bir göz atalım.

1. Adım: Captcha’yı Wordpress Yorum Formu Eklentisine Kurmak ve Etkinleştirmek

Spam olarak gelen yorumları engellemenin en kolay yolu olan bu işlemde ilk olarak Wordpress yorum formu eklentisine captcha’yı kurmak olacaktır. Daha sonrasında bunun etkinleştirilmesi ile işlemlere devam edilebilir.

Bu etkinleştirmenin yapılması ardından Yorumlar sayfasındaki Ayarlar kısmında bulunan »Captcha kısmını ziyaret etmelisiniz.

Bu alanda sizden Captcha API anahtarını kullanmanız ve sağlamanız istenecektir. Bu anahtarı almak için resmi Captcha sitesinden ücretsiz bir şekilde anahtar oluşturabilirsiniz.

2. Adım: Captcha API Anahtarlarınızı Almak İçin Web Sitenizi Kaydedin

Yorumlarınızda spam özelliği engellemek için kullanacağınız html captcha ekleme için iki Google API anahtarı almanız gerekecek. Bu işlemi yapmak için ise Google Captcha sitesinden yardım alabilirsiniz.

Google Captcha (reCaptcha) sayesinde spam yorumların engellenmesi ve istenmeyen kullanıcılardan korunmayı sağlayabilirsiniz. Bu eklenti tamamı ile ücretsiz şekilde hizmet veriyor. Bu yönü ile wordpress yorumlar bölümüne captcha ekleme işlemi kolayca gerçekleştirilebilir.

Bu eklentiyi kullanmak için öncelikle Google üzerinden web sitenizi buraya kaydetmeniz gerekir. Daha sonrasında kodlarınızı alarak işleminize devam edebilirsiniz. Bu alanda yer alan “yönetici konsolu” kısmına tıklayarak işleminize devam edebilirsiniz.

 

Daha sonrasında Google hesabınıza giriş yaparak yeni web sitesi kaydedin ve ardından web siteniz için yeni bir etiket oluşturun. Bu etiket ileriki zamanlarda sitenizi kolay bir şekilde tanımlamanızı sağlayacaktır.

Daha sonrasında Captcha V2 düğmesine tıklayarak “ben bir robot onay kutusu değilim” kısmını işaretleme yapmanız gerekiyor. Bu alanda yer alan (+) simgesine tıklayarak başka bir web sitesi ismi girişi ile başka web sitelerinde de bu API kullanmanızı sağlayabilirsiniz.

Daha sonrasında size sunulan hizmet şartlarını kabul etmenin ardından bu kodları kullanıma devam edebilirsiniz.

3. Adım: Wordpress Yorumlar Bölümüne Captcha Ekleme Son Adımı; Yorum Formuna Ekleme

Wordpress yorumlar bölümüne captcha ekleme işleminin en son adımı olan bu işlem sonucunda amacınıza ulaşmış olacaksınız. Bunun yapılması için ise Yorumlar kısmından Ayarlar »Captcha bölümüne giderek aldığınız API anahtarlarını bu bölgeye girmelisiniz.

Bu işlemi tamamlamanızın ardından daha sonra da kullanabilmek adına saklamak için “Google Captcah API anahtarlarını eşleştirin” kısmına tıklayın. Son olarak geçiş düğmesini tıklayarak “Değişiklikleri kaydet” demeniz yeterli olacaktır.

Bu işlemler sonrasında “Captcha özelleştirme” kısmından temel kişileştirmelere yapabilirsiniz. Bu kısımdan onay kutusu stilinde ve boyutlarında ayarlamalar yapabilirsiniz.

Bu işlemleri tam olarak takip ederek php captcha ekleme işlemlerini tamamlayabilirsiniz. Bu adımları takip ederek yapacağınız çalışmalarınızda tam olarak spam yorumları engellemiş olacaksınız.

Serhat Yılmaz

Blog sayfamızda bilişim sektöründe edinmiş olduğum bilgi ve deneyimleri paylaşmaktayız. Yazılarımıza yorumlarınızı katarak bizleri mutlu edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu