Wordpress

WordPress 5.3 Güncellemesi Yayınlandı! İşte Yeni Özellikleri

WordPress 5.3  Güncellemesi Yayınlandı.  Wordpress severlerin merakla beklediği an geldi.
Dünya üzerinde neredeyse en çok kullanılan  İçerik Yönetim Sistemi (CMS ) olan Wordpress ‘in yeni sürümü çıkacağı duyurulduktan sonra bu durum  kullanıcılara heyecan yaratmıştı.  Wordpress 5.3 sürümünü  12 Kasım 2019 tarihi itibariyle piyasaya sürmüştür.  Yepyeni bu sürüm bu yılın son sürümü olmakla beraber önemli güncelleme ve geliştirmeler içermektedir.  Wordpress 5.3 özellikleri  ile birlikte yeni sürümü ortaya çıkarmaktadır.

Bizde Wordpress 5.3  versiyonunu yakından takip ediyor ve yeni özellikleri test ediyoruz. Yeni sürüm birazda kullanıcı arayüzüne hitap ediyor diyebiliriz. Blok düzenleyici geliştirmeleri ve kullanıcı arayüzü tarafında güncellemeleri mevcuttur.

Bu makalemizde sizlere Wordpress 5.3 versiyonunun yeni özelliklerinden bahsedeceğiz.

Bir dipnot eklememizde fayda bulunuyor. Wordpress 5.3 hala geliştirme aşamasındadır. Bu özelliklerde değişiklik olabilir.

WordPress 5.3 Güncellemesinde Neler Bulunuyor ? 

 

WordPress 5.3 Güncellemesi Yayınlandı! İşte Yeni Özellikleri 1
wordpress 5.3 güncellemesi

Yeni Varsayılan Tema  ( Yirmi Yirmi ) 

Bu sürüm ile birlikte yeni bir varsayılan tema ortaya çıkıyor. Bu temanın adı Yirmi Yirmi. Bu tema Anders Norén tarafından tasarlanmıştır.
Bu yeni tema oldukça güzel ve zarif. En önemli  kısmı ise  tipografi diyebiliriz. Yeni yazı tipi ile yani Inter yazı tipi (font) ile birlikte gelir.  Yazı tipi başlıkları için gerçekten çok güzel , başlıkları  daha belirgin ve net hale getiriyor.  Aynı zamanda mobil uyumlu olmakla birlikte  büyük küçük veya  daha küçük  ekranlarda harika bir görünüme sahip.

WordPress 5.3 Güncellemesi Yayınlandı! İşte Yeni Özellikleri 2

 

Tasarım ve Kullanıcı Arayüzü Güncellemeleri

Wordpress 5.3 , Wordpress  tarafında kullanıcı arayüzünde birkaç  güncellemelere ve geliştirmelere sahiptir. Tabi bu değişiklikler aşırı sert olmamakla birlikte  wordpress kullanıcıları bu durumu fark etmeyebilir. Bu güncellemeyle birlikte yönetici tarafında iyileşmiş bir hale getirecektir.

WordPress 5.3 Güncellemesi Yayınlandı! İşte Yeni Özellikleri 3
wordpress 5.3 güncellemesi

Güncelleme ile birlikte  form alanları ve düğmeler deki renk kontrastlarını iyileşmektedir. Buradaki amaç yönetim panelinin  tüm kullanıcılar için eğlenceli bir yapı haline getirmektir.

Yeni ve Geliştirilmiş Bloklar

Bu sürüm ile birlikte Gutenberg editör düzenleyicisi alanına bir çok yeni değişiklik geliyor. Mevcut yapının iyileştirilmesinin yanı sıra genel kullanıcı arayüzünde yeni özellikler göze çarpıyor.

Grup blokları

Artık grup halinde blok oluşturabilir ve grup halinde güncellemeler yapabilirsiniz.
Basit bir şekilde var olan grupları sürükle bırak ile sürükleyebilirsiniz.

WordPress 5.3 Güncellemesi Yayınlandı! İşte Yeni Özellikleri 4

Yeni Görüntü Bloğu

Yeni görüntü bloğu görüntüler için size bir stil seçmenize imkan veriyor. Şu için , iki stil bulunuyor : Varsayılan ve Çember maskesi.

Yeni Sütunlar Bloğu

Yeni Sütün bloğu sizden sütunlarınız için bir düzen seçmenizi ya da her bir sütunun genişliğini sütun ayarlarından ayarlamanıza imkan sağlar. Karmaşık çoklu sütun düzenleri oluşturulmasını kolaylaştırmaktadır.

Yeni Tablo Bloğu

Artık  tablolarınız için stilleri seçebilecek ve tablo satırlarınıza çizgiler eklemeniz mümkün olacaktır. Ayrıca üst bilgi ve alt bilgi eklemenize imkan sağlayacaktır.

Geliştirilmiş Buton Bloğu

İçeriklerinize buton eklemek istiyorsanız, tüm buton özelliklerini sizin  seçmenize imkan tanıyan geliştirilmiş buton bloğunu çok seveceksiniz. Butonlarınıza kolayca link verebilir , linklerin açılma şeklini belirleyebilirsiniz.

Geliştirilmiş en son yazılar bloğu

Yeni sürüm ile birlikte en son yazılar bloğu  sadece son yazılarınızı değil  alıntılar eklemenize ve alıntı uzunluklarını kontrol etmenize de imkan sağlamaktadır.

Blok editör tarafındaki diğer önemli güncellemeler

Bildiği  gibi yeni editör  JavaScript ve PHP ile kodlanmıştır. Tüm kullanıcılar için hızlı olmak  ve kullanılabilir kılmak en büyük amacıdır.

WordPress 5.3 sürümü ile artık blok editörü  daha da hızlı hale getirilmiştir.

Yeni Sosyal Medya Linkler Bloğu

Wordpress yeni sürümü ile birlikte yazılarınızın ve sayfalarınızın içeriğine kolayca sosyal medya simgeleri ve linkleri ekleyebileceğiniz yepyeni bir blok geliştirilmiştir.

WordPress 5.3 Güncellemesi Yayınlandı! İşte Yeni Özellikleri 5
wordpress 5.3 güncellemesi

Yönetici E-posta Adresi Doğrulaması

Bu güncelleme ile birlikte wordpress yönetici tarafına yeni bir güvenlik önlemi eklenmiş gözüküyor. Artık Wordpress ayarlar bölümünden yönetici epostasını değiştirebilirsiniz. Ancak wordpress tarafında artık bu eposta değişikliğini doğrulamanız gerekicek.

Site Sağlığı Kontrolü

Daha önce  5.1 versiyonunda tanıtılan ve karşılaştığımız bu uygulama web sitesi sahiplerinin performanslarını ve sitelerini etkileyebilecek güvenlik problemlerinde yardımcı olmaktadır.   Yeni sürüm ile birlikte yüzdelik olarak puanlama sistemini devre dışı bırakarak sağlık kontrolü puanını ‘Geliştirilmeli’ ve ‘İyi’ olarak gösterecektir.

Umarız bu yazımız  WordPress 5.3 sürümünden neler geldiğiyle ilgili iyi bir fikir edinmenize yardımcı olur.

Sizde hemen bir  Wordpress Hosting veya Limitsiz Hosting satın alarak bu güncellemeleri yakından takip edebilirsiniz.

Ayrıca dilerseniz Popüler Wordpress Eklentileri makalemizi de inceleyebilirsiniz.

Bu makalemizi beğendiyseniz makalemizi sosyal medya hesaplarınız üzerinden paylaşabilirsiniz.

Serhat Yılmaz

Blog sayfamızda bilişim sektöründe edinmiş olduğum bilgi ve deneyimleri paylaşmaktayız. Yazılarımıza yorumlarınızı katarak bizleri mutlu edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu