Wordpress

WordPress 5.4’de Neler Yeni (Özellikler ve Ekran Görüntüleri)

WordPress 5.4‘ün 31 Mart 2020’de piyasaya sürüldü. Yılın ilk büyük sürümü olacak ve bazı önemli iyileştirmelerle birlikte sunulacak.

Gelişimi yakından takip ediyoruz ve gelen yeni özellikleri sizin için test ediyoruz.

WordPress 5.4, temel olarak blok düzenleyici geliştirmelerine odaklanan birkaç yeni özellik içeriyor. Geliştiriciler için bazı önemli değişiklikler de var.

Bu yazımızda sizlere WordPress 5.4 sürümünde yeni özellik olarak nelerin geldiğini ekran görüntüleri ile göstereceğiz.

WordPress 5.4, geliştirmenin özellik dondurma aşamasındadır. Bu durum artık yeni özelliklerin eklenmeyeceği, ancak şuan bulunan özelliklerin değiştirilebilir ve geliştirilebilir olduğunu anlamındadır.

Bunu söyledikten sonra, WordPress 5.4’te neler olduğuna bakalım.

Blok Düzenleyici Geliştirmeleri

WordPress 5.4 sürümüne eklenen özellikler ile mevcut blokları genişleterek blok düzenleyicinin daha işlevsel hale gelmesine odaklanmıştır.

İçerik oluşturucular için güzel bir haber olarak verilebilir bu durum. Çünkü artık bloklar düzeyinde daha fazla özelliğe sahip olacaksınız.

Yeni Hoş Geldiniz Kılavuzu Kipi

WordPress 5.4, bünyesindeki blok düzenleyiciyi tanıtmak için bir ara yüz ile sizi karşılayacaktır. Bu özetlemek gerekirse blokları ve nasıl kullanıldıklarını size anlatan bir slayt gösterisi gibi bir paylaşımdır.

WordPress 5.4 - 2
WordPress 5.4 – 2

Ayrıca, düzenleme ekranının sağ üst köşesindeki üç noktalı menüyü tıklayıp ardından Karşılama Kılavuzu’nu seçerek kılavuzu yeniden başlatabilirsiniz.

WordPress 5.4 - 3
WordPress 5.4 – 3

WordPress 5.4’teki Yeni Bloklar

WordPress 5.4 ayrıca kütüphaneye iki yeni blok getirecektir.

Sosyal Simgeler Bloğu

Sosyal Simgeler bloğu, yazılarınızın içinde sosyal medya profillerinizi hızlı bir şekilde paylaşabilmenize olanak sağlar. Böylece okurlarınıza kendinizi daha iyi tanıtabilirsiniz.

WordPress 5.4 - 4
WordPress 5.4 – 4

Ardından, ekle düğmesini tıklayıp bir simge ekleyerek sosyal medya simgeleri ekleyebilirsiniz. Sosyal medya sayfanıza bağlantı sağlamak için bir simgeyi de tıklayabilirsiniz.

WordPress 5.4 - 5
WordPress 5.4 – 5

Not: Bu blok sayesinde sadece sosyal medya profillerinizi paylaşmış olursunuz. Eğer yazılarınızı sosyal medya hesaplarınızda paylaşmak istiyorsanız bir paylaşım eklentisine ihtiyacınız var.

Blok Düğmeler

Düğme bloğu daha işlevsel bir blok ile değiştirilecektir. Yeni düğmeler bloğu artık yan yana birden fazla düğme eklemenize izin veriyor.

WordPress 5.4 - Düğmeler
WordPress 5.4 – Düğmeler

İki farklı stil arasından seçim yapabilir, kendi metin ve arka plan renklerinizi kullanabilir ve degrade arka plan renkleri de ekleyebilirsiniz.

WordPress 5.4’te Blok Geliştirmeleri

WordPress 5.4, WordPress blok editöründen hariç olarak tek blok bazında da iyileştirmeler yapılmıştır. Aşağıda okuyacağınız geliştirmeler yeni sürüm ile gelen eklemelerdir.

Bloklar için Daha Fazla Renk Seçeneği

WordPress 5.4 , yazı içinde kullanabileceğiniz pek çok renk seçeneği ile birlikte sizlere geliyor.

WordPress 5.4 - 6
WordPress 5.4 – 6

Grup bloğundaki tüm bloklar için arka plan ve metin renkleri de seçebilirsiniz.

WordPress 5.4 - 7
WordPress 5.4 – 7

Aynı şekilde, sütun bloğunun kendisi için arka plan ve metinler için renkler de seçebilirsiniz.

WordPress 5.4 - 8
WordPress 5.4 – 8

Öne Çıkan Resmi Yüklemek için Sürükle ve Bırak

Artık bir resmi öner çıkarılan resim yapmak için sürükleyip bırakmanız yeterli olacaktır. Eski sürümlerde buna imkan tanınmıyordu.

WordPress 5.4 - 9
WordPress 5.4 – 9

Paragraf Bloğunun İçindeki Metin Rengini Değiştirme

Eskiden sadece bütün metnin rengini değiştirme imkanımız vardı ama artık WordPress 5.4 ile metin içindeki tüm paragrafların rengini ayrı ayrı değiştirme hakkına sahip.

WordPress 5.4 - 10
WordPress 5.4 – 10

Tablo Alt Başlık Etiketi

Kullanıcılar tablo bloğunun altına resim gibi alt etiketi yazısı ekleyebilir.

WordPress 5.4 - 11
WordPress 5.4 – 11

Mobil Cihazlarda Sabit Blok Araç Çubuğu

WordPress 5.4 ile artık bir yazınızı yada sayfanızı mobil platformlarda güncellemek yada değiştirmek istediğinizde araç çubukları siz yazılarınızın üzerinde çalışırken bloklar etrafında yüzecektir.

WordPress 5.4, üst bölümde size düzenlemekte olduğunuz blok tipine göre değişkenlik gösteren bir araç çubuğu sunacaktır.

WordPress 5.4 - 12
WordPress 5.4 – 12

Galeri Resim Boyutunu Kolayca Seçin

WordPress 5.4, galerideki öğeler için rahatlıkla boyut seçme imkanınız var.

WordPress 5.4 - 13
WordPress 5.4 – 13

Geliştirilmiş Son Mesaj Bloğu

WordPress 5.4 ile en son yazılar bloğunda artık yazıların öne çıkarılan görselleri de görüntülenebilecek.

WordPress 5.4 - 14
WordPress 5.4 – 14

Blokları Kolayca Seçmek İçin Blok Seçim Aracı

WordPress 5.4, editörü içinde kullanıcılar değiştirmek istedikleri bir blok elementini rahatça seçebilsinler diye bir seçim aracı eklenmiştir. Bu araç blok seçimleri yaparken işinizi oldukça rahatlatacaktır.

WordPress 5.4 - 15
WordPress 5.4 – 15

TikTok Ekleme Bloğu

WordPress 5.4, WordPress yazılarınızın yada sayfalarınızın içinde TikTok videolarını kolayca ekleyebilmeniz için yeni bir blok ile gelecek.

WordPress 5.4 - 16
WordPress 5.4 – 16

WordPress 5.4’teki Gelişmiş Seçenekler

WordPress 5.4, geliştiriciler için önemli iyileştirmeler getirecek. Sizler için yapılan bu değişiklikler aşağıda listelenmiştir. Dilerseniz satır sonundaki codex sayfasından detayları okuyabilirsiniz.

  • WordPress 5.4, Takvim widget’ının HTML çıktısını değiştirir. Geçerli HTML üretmek için gezinme bağlantılarını <nav> öğenin hemen arkasından bir HTML öğesine taşır <table>.
  • Yeni bir apply_shortcodes() işlev, do_shortcode() işleve takma ad olarak tanıtılacaktır .
  • Kullanılmayan bazı editör sınıfları WordPress 5.4’te tamamen kullanım dışı bırakılacak.
  • WordPress 5.4’te, WordPress yönetici alanı tasarımı için Button bileşeni çeşitli değişiklik ve eklemelerle geliştirilmiştir. ( Ayrıntılar)

Bu makalenin, WordPress 5.4 sürümünde neler olduğu hakkında iyi bir fikir edinmenize yardımcı olmasını umuyoruz. Sizin de değiştirilmesini yada eklenesini istediğiniz bvir Worpdress özelliği varsa yorum kısmında bize belirtebilirsiniz.

Makaleyi beğendiyseniz alt kısımdaki yorum alanını kullanarak bize görüşlerinizi belirtebilirsiniz. Wordpress hala dünya üzerinde en çok kullanılan sistemdir ve güncellenerek sürekli zamana ayak uydurmaktadır.

Serhat Yılmaz

Blog sayfamızda bilişim sektöründe edinmiş olduğum bilgi ve deneyimleri paylaşmaktayız. Yazılarımıza yorumlarınızı katarak bizleri mutlu edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

4 Yorum

  1. Yeni çıkan WordPress 5.4 hakkında çok bilgi sahibi oldum. Makaleyi yazan ve paylaşanlara sonsuz minnettarım.

  2. Ben böyle içerik görmedim harika olmuş elinize emeğinize sağlık. WordPress 5.4 sürümünü Türkçe anlatsa anca bu kadar olurdu :)

  3. Bu yazıyı okuyana kadar web sitemi güncellemeyi düşünmüyordum. WordPress 5.4 ile gelen yenilikleri wordpress yetkilileri bile böyle anlatamazdı herhalde. Emeği geçenlere çok teşekkür ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu