Linux

Centos Web Panel ( CWP) Kurulumu Ve İnce Ayarları

Centos Web Panel (CWP ) Nedir?

Blog yazılarımızda kullanıcılarımızın bilgilenmesi adına bazı ücretsiz linux web hosting kontrol panellerinden bahsedeceğiz.Bunlardan biride sıkça kullanılan Centos Web Panel dir. Centos Web Panel kısaltma olarak CWP şeklinde geçer.CWP açık kaynak kodlu ( GNU )  linux hosting ve sunucu yönetim panelidir.
İsminde belirtildiği gibi Linux-Centos sürümünü destekleyen bir kontrol panelidir.Son zamanlarda oldukça sık tercih edilmektedir.
Eğer güvenlik önlemleri dikkatli bir şekilde alındığında kullanımı oldukça uygundur.

Sistem Gereksinimleri Nelerdir ?

  • Centos 5/6/7
  • 512-1024 MB Ram
  • 10-20 Gb HDD

 

Birlikte Kurulan Yazılımlar

  • Apache Web Server (Mod Security + Otomatik kurallar)
  • Tercihen Litespeed Enterprise
  • PHP 5.6 (suPHP, SuExec + PHP versiyon değiştirici)
  • MySQL/MariaDB + phpMyAdmin
  • Postfix + Dovecot + roundcube webmail (Antivirus, Spamassassin optional)
  • CSF Yazılımsal Güvenlik Duvarı

 

Centos 7 İçin Kurulum Nasıl Yapılır?

Aşağıdaki komutları sırası ile komut satırına yazıyoruz ve kurulumun tamamlanmasını bekliyoruz.

 

cd /usr/local/src 
wget

 

http://centos-webpanel.com/cwp-el7-latest

sh cwp-el7-latest

 

Kurulum tamamlandıktan sonra http://ipadresiniz:2030 şeklinde panelinize root şifreniz ile giriş yapabilirsiniz.

Centos Web Panel ile PHP , MYSQL , İoncube gibi gerekli tüm php yazılımları kurulu gelmektedir.Centos Web Panel Kurulumu yaptıktan sonra web sitenizi barındırabilir Yanında gelen  Mail Servisi ile mail trafiğinizi de yönetebilirsiniz.

Yönetici E-postası ve NAT’ı güncelleme

Kurulum sonrasında ilk yapılacaklardan birisi de yönetici e-postasını ve NAT’ı güncellemek. Bunun için sol menüden ayarları ve ardından ayarları düzenleyi seçin. Yönetici E-postanızı değiştirin ve sunucunuz NAT Ağ Geçidi kullanıyorsa, ağ yapılandırmasını etkinleştirin. Böylece e-posta ve NAT ayarları da tamamlanmış olacaktır.

Centos Web Panel ( CWP) Kurulumu Ve İnce Ayarları 1

NameServers Güncelleme

NameServers güncellemesi için özel bir ad sunucusu kaydetmeniz gerekir. Özel ad sunucusu, alan adlarınızın sunucunuzda sorunsuz bir şekilde çalıştırmanıza izin verir Bu ad sunucularını kullanmak için önce bunları kaydetmeniz gerekir. Bu işlemler için sol menüden sırasıyla DNS functions ve edit NameServers IPs seçeneğini takip ederek sağ tarafta yer alacak alanlara NameServers ve IP adreslerini girmeniz gerekecektir.

Centos Web Panel ( CWP) Kurulumu Ve İnce Ayarları 2

Hosting Paketlerini Düzenleme

Barınacak siteler için hosting paketlerini düzenleyebilirsiniz. Paketi; disk alanı, bant genişliği kotası, izin verilen alan / alt alan sayısı, vb. gibi kaynaklarla ilgili sınırlamaları içerir. Bu işlemler için panelde Paketler ve Paket Ekle adımlarını takip ederek paketinizi kolayca oluşturabilirsiniz. Kurulum sonrasında en azından 1 adet oluşturulmalıdır.

Centos Web Panel ( CWP) Kurulumu Ve İnce Ayarları 3

Softaculous Yükleme İşlemleri

WordPress gibi pek çok sistemin otomatik bir şekilde kurulmasına izin veren Softaculous, pek çok kullanıcı tarafından tercih ediliyor. Bu sistemin kurulumu için ise Script yükleyicisi (Script Instrallers)  ardından Softaculous adımını takip etmeniz gerekir. Install Softaculous bağlantısına tıklamanız ile birlikte ekranda aşağıda yer alan bildirimler yer alacak ve kurulum tamamlanmış olacaktır.

Centos Web Panel ( CWP) Kurulumu Ve İnce Ayarları 4

Installing Softaculous in background (check back in 5-10 minutes if softaculous is installed, log file: /var/log/softaculous-installer.log)

If the installation fails, you can try to install it manually using command: /usr/local/src/install.sh –quick

Serhat Yılmaz

Blog sayfamızda bilişim sektöründe edinmiş olduğum bilgi ve deneyimleri paylaşmaktayız. Yazılarımıza yorumlarınızı katarak bizleri mutlu edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu