BilgisayarİnternetLinux

Ubuntu Nedir? Ubuntu İşletim Sistemi Özellikleri Nelerdir? Ubuntu İle Neler Yapılabilir?

Ubuntu işletim sistemi çoğu kiiş tarafından kullanılan bir sistemedir ve bu sistem hakkında çoğu kişi arama motorları üzerinden araştırma yapmaktadır.

Donanım ve yazılım arasında süren işlemler arasında bir köprü görevi üstlenen Ubuntu işletim sistemi, işletim sisteminin temel elemanlarından olan çekirdek, uygulama ve donanım arasında bilgi aktarımı yapmaya olanak sağlar. Bir Linux işletim sistemi olarak karşımıza çıkmaktadır ve açık kaynak ve Debian tabanı mevcuttur. Sade bir ara yüze sahip olmasından dolayı kullanıcılar tarafından tercih edilir ve kolaylık sağlar.

akıllı telefon, PC’ler ve server için geliştirilen Ubuntu, İlk masaüstü versiyonu 2004 tarihinde yayınlanmıştır ve açık kaynak yazılımına sahip olmasından dolayı kopyalanabilir, kodları değiştirilebilir, yayınlanabilir. Canonical Ltd tarafından geliştirilen ve tüm kullanıcılara ücretsiz şekilde sunulan Ubuntu, Afrikalı bir girişimci tarafından finanse edilmektedir.

Bu yazımızda sizlere Ubuntu hakkında detaylı bilgiler vereceğiz.

Ubuntu İşletim Sistemi Nedir?

Dünya üzerinde en çok kullanılan işletim sistemlerinden biri olarak bilinen Ubuntu,  Donanımları programlayan işletim sistemi ile kullanıcı arasında bir ara yüz oluşturmaktadır. Aynı zamanda bilgisayar teknik dilini bilmeyen kullanıcıların, bilgisayar ile işlem yapmasına imkan verir.

Google’ un Android cihazları geliştirmek için kullandığı bir işletim sistemi olan Ubuntu, bunlar ile birlikte Steam oyun platformu tarafından desteklenmektedir. Bu işletim sistemi bütün bilgisayar ve benzeri cihazlarda ve boyutu far etmeksizin tüm teknolojik cihazların içinde çalışabilmektedir. Lisans ödemeden indirilebilir, 6 ayda bir güncellenir ve iki senede bir destek sürümü gelir.

Ubuntu İşletim Sistemi Özellikleri Nelerdir?

Açık kaynak işletim sistemi olan Ubuntu, bilgisayar işletim sistemlerinde Linux ve açık kaynak kodlu Ubuntu ara yüzünü hayata geçirmeyi denemesi ile başlamıştır.  İlk sürüm ise  Ekim 2004’te yayınlanmıştır. İşte Ubuntu işletim sistemi en temel özelliği:

  • Linux işletim sistemi olan Ubuntu ücretsiz şekilde indirilebilmektedir ve server, masaüstü, bulut işletim sistemleri için yeni versiyonları mevcuttur.
  • .snap ve .deb uzantılı dosyalar şeklinde bulunan Ubuntu yazılımları kullanım için lisans ücreti talep etmez.
  • İstediğiniz kadar bilgisayara ve cihaza indirebilir ve kullanım sağlayabilirsiniz.
  • Mevcut olan çoğu uygulamalarda Türkçe dil desteği vardır ve Türkçe dil paketini kurulum anında internetten yapabilirsiniz.

Ubuntu İşletim Sistemi

Ubuntu için minimum sitem gereksinimi şu şekildedir:

  • Çift çekirdekli 2GHZ İşlemci
  • Bellek 4GB Ram
  • Disk alanı 25 GB
  • VGA Destekli 1024×768 Piksel

Eğer bilgisayarınız Ubuntu kullanımı için minumum sistem gereksinimini karşılamıyor ise, eski bilgisayarınız için Ubuntu versiyonlarından Xubuntu, Libuntu kullanılabilirsiniz.

Ubuntu İşletim Sisteminin Kurulumu

Ubuntu işletim sistemini kurmak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

Ubuntu işletim sistemini kurmak için öncelikle kurulum dosyalarını indirmeli veya edinmelisiniz. İndirdiğiniz sayfada iki farklı sürüm mevcuttur. Bunlardan bir tanesinde LTS olduğundan dolayı 5 yıl boyunca kullanabilirsiniz. Diğeri ise 9 aylık bir pakettir ve süresi sona erince tekrar yükseltme istemektedir.

Download simgesine tıkladıktan sonra indirme işlemini başlatabilirsiniz. Ardından ISO uzantılı bir dosya ile karşılaşacaksınız. Karşınıza çıkan bu dosya ar, zip dosyası gibi görünebilir fakat kesinlikle winrar programları kullanılarak açılmamalıdır.

İnternetten indirdiniz Ubuntu işletim sistemini DVD ya da USB belleğe yükleyebilirsiniz. Ubuntu’yu DVD’ye yazdırmak için, Windows yüklü bir bilgisayarda İnfrarecorder türünde bir program kullanıyor olmalısınız. Programı internetten indirmenin ardından DVD’yi takın ve kalıp yazdır formatını seçin. Sonrasında Ubuntu.iso dosyasının yerini gösterin. En son olarak ise yazdırma işlemini başlatabilirsiniz. Yazma hızı mutlaka düşük bir şekilde ayarlanmalıdır.

Hali hazırda Ubuntu İşletim sistemini kullanıyorsanız ve yeni sürümü yüklemek istiyorsanız şu adımları uygulayabilirsiniz:

  • İlk seçenek olarak; DVD’yi bilgisyara taktıktan sonra Ubuntu.iso dosyasını sağ tıklayın ve diske yaz komutunu seçin.
  • Yazdırma hızını minimum konuma getirin.
  • İkinci yöntem olarak ise; K3b isimli ya da Brasero CD/DVD yazdırma aracını yükledikten sonra kalıp yazdır seçeneği ile yazdırma işlemini aktif edebilirsiniz.

Eğer Windows ortamında Ubuntu.iso dosyasını USB belleğe yazdırmak istiyorsanız Rufus ya da balenaEtcher adlı yazılımları indirdikten sonra USB Belleği bilgisayara takın ve Ubuntu.iso dosyasını başlat tuşuyla yüklemeyi gerçekleştirin.

Bunların haricinde Ubuntu Linux ortamında USB Belleğe yazdırmak istiyorsanız; Startup Disk Creatör isimli programı yükleyin ve USB cihazını bilgisayara takın. Sonrasında Startup Disk Creatör adlı programı çalıştırın ve ardından indirilen Ubuntu.iso dosyasını gösterin. Startup Disk Creatör yazan yeri gösterdikten sonra da işlem sonlanana kadar bekleyin.

Ubuntu Nedir? Ubuntu İşletim Sistemi Özellikleri Nelerdir? Ubuntu İle Neler Yapılabilir? 2022

Ubuntu Kullanmanın Faydaları

  • Linux işletim sistemi tabanlı ve açık kaynak kodlu olmasından dolayı Ubuntu, virüslere karşı oldukça güvenlidir ve içerisinde yer alan programlar tamamen ücretsizdir.
  • Ubuntu işletim sistemi açık kaynak kodlu olmasından dolayı da çok fazla geliştiriciye sahiptir.
  • Hızlı çalışan bir sistem olarak karşımıza çıkar.
  • İçeriğinde bulundurduğu çok sayıda seçenek sayesinde Ubuntu2-‘yu çalışma performansı ve görselliği ile ayarlayabilirsiniz.

Neden Ubuntu Kullanılmalıdır?

Kullanılma gerekçesi olarak karşımıza çıkan ilk özellik, herhangi bir ücret ödemeden kullanılabilir olmasıdır. Ayrıca özelleştirme seçeneklerinin çok fazla olması ve cihazın istenildiği gibi kullanabilme imkanı sunan Ubuntu, kullanıcılara taşınabilir sürücüye yüklenerek de çalışma imkanı verir.

Aynı zamanda değişik yazılımlar ile değişik masaüstü seçenekleri ile kullanılabilen bu işletim sistemi, yazılımlar arasında geçiş yapmanızı sağlar ve barındırdığı yazılımlar tamamen ücretsizdir. Sadece komutlar ile çalışan bir sistem olmadığı için komut bilmeyen kullanıcılar etkili bir şekilde programdan yararlanabilir.

Ubuntu İle Neler Yapılabilir?

Kullanıcılara istedikleri değişim ve özelleştirmeleri yapabilme imkanı sunan Ubuntu, birden fazla ara yüz bulundurmaktadır. Ubuntu işletim sisteminin aynı zamanda düşük donanıma sahip bilgisayarlar içinde çeşitli versiyonları mevcuttur. Bu işletim sistemi sayesinde kolaylıkla programla yapabilir ve yeni uygulamalar geliştirebilirsiniz.

Çok sayıda geliştiriciye sahip ve açık kaynak kodlu bir sistem olduğundan herhangi bir sorun yaşandığınızda oluşturulmuş topluluk ve gruplarda size destek olacak birçok kişi bulabilirsiniz.

Ubuntu İşletim Sistemi Kullanıcı Yorumları

Ubuntu kullanıcı yorumları şu şekildedir:

  • yeni aldığınız monitörü bağladığınızda renk ayarları yapmanızı gerektirebilecek distrodur. kendisini severiz, sayarız ve itina ile kullanırız. bu tarz küçük olaylarına da fazla takılmıyorum.kısaca yaşadığım olay; yeni aldığım monitörü bağladığımda renklerin sapıttığını gördüm(kırmızılar fazla yüksek orandaydı), bu arada monitörü eski ubuntu sürümünde test ettiğimde böyle bir sorunla karşılaşmadım. belki ekran kartıyla alakalıdır çok bilgim yok

 

  • ilk göz ağrım olduğundan tekrar kendisine geçmek istiyorum ama şu snap dayatması falan o kadar sıkıntı ki bu yüzden geçmek istemiyorum. arch tabanında aur var ama isitemezsen kapatıyorsun karşına çıkmıyor burada hepsini iç içe sokuyor detaylı incelemek lazım hangi kanaldan paket yüklediğini öğrenmek için.

 

  • ben ubuntu’yu hiç sevmezdim. böyle dağıtım olmaz yapanların allah belasını versin falan diyordum. o dağıtımdan diğerine gezmek de hobilerim arasında. en son kde plasma’yı kullanmaya başladım. hangi dağıtım daha iyi acaba diye bakarken kubuntu’yu da denedim.arkadaşlar, kubuntu 20.04 beta halinde iken bile muhteşem. ubuntu’yu bilemem ama kubuntu gerçekten iyi olmuş.ubuntu daha da hoş. kubuntu’nun birkaç problemi vardı. ubuntu komple bir işletim sistemi olarak çok güzel çalışıyor.

Bu yazımızı da inceleyebilesiniz: Yazı Fontu Önemi: Okuyucuları Sitenizde Tutmanızı Ve Site Görünümünü Zenginleştirecek 7 Yazı Fontu!

Serhat Yılmaz

Blog sayfamızda bilişim sektöründe edinmiş olduğum bilgi ve deneyimleri paylaşmaktayız. Yazılarımıza yorumlarınızı katarak bizleri mutlu edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu