İnternetSEOWordpress

Yazı Fontu Önemi: Okuyucuları Sitenizde Tutmanızı Ve Site Görünümünü Zenginleştirecek 7 Yazı Fontu!

Ziyaretçilerin sitenizde kalma sürelerini uzatmak için yazı tipi ve özelliklerine dikkat etmek son derecede önemlidir.

Okuyucuları sitenizde tutmak için yazı fontu, yazı font büyüklüğü, yazı arka plan rengi, paragraf uzunluğu, satır boşluğu, okunabilirlik ve yazının taranabilir oluşu gibi görsel unsurlar en az yazı içeriği kadar önemlidir. Çünkü neredeyse hiçbir okuyucu görünüş itibari ile göze rahatsızlık veren bir sitede kalmak istemez. Bu durum da ziyaretçi kaybetmenize ve SEO anlamında geride kalmanıza neden olur.

Bu yazımızda sizler ile siteniz için kullanabileceğiniz yazı fontu önerileri ve uygun yazı fontu özelliklerini paylaşacağız.

Yazı Fontu Büyüklüğü Nasıl Olmalıdır?

Okunabilirlik açısından oldukça önemli olan yazı fontunun büyüklüğü belirleyici rol oynamaktadır. Yıllarca internet ortamında bu konu ile ilgili tartışmalar meydana gelse de kesin bir sonuca ne yazık ki ulaşılamamıştır.

Ancak genel olarak sitelerce benimsenen ve kullanılan  en ideal ve en iyi yazı boyutu 14px – 18pxaralığı şeklindedir. Aslında bu durum tamamen kişilerin okuma alışkanlığı ile alakalı bir durumdur ve insanlar kitaplardan alışkın olduğu yazı büyüklüğü olan px li kullanır ve tercih eder. Bu yüzden kitaplarda kullanılan  px’lik yazı boyutu genel bir kitleye hitap edeceği için yazının font boyutunu bu şekilde ayarlamak sitenizin yararına olacaktır.

Bunlar ile birlikte genel olarak kitaplara 25-30 cm mesafeden bakarken bilgisayar ekranlarına ise 50-60 cm mesafeden bakarız. Bu yüzden bunu göz önünde bulundurarak yazı font boyutunu  px şeklinde ayarlayabilirsiniz. Bu verdiğimiz öneri her yazı fontu için maalesef aynı olmamaktadır. Çünkü  Times News Roman ile Open Sans yazı tiplerinin 16px’lik boyutları aynı değil. Bu yüzden yazıları şekillerine göre boyutlandırırken 14-16 px aralığını kullanabilirsiniz.

Popüler Yazı Fontları

Yazı fontları ile alakalı cevabı en çok aranan soru ise ” En iyi yazı tipi yada yazı fontu nedir?” sorusudur. Aslında yazı boyutu gibi buna da kesin bir cevap vermek oldukça güçtür. Siteniz için yazı tipi seçerken öncelikle dikkat edilmesi gereken durum insanların internette, kitaplarda, gazetelerde, dergilerde okumaya alışık olduğu ve gözüne farklı gelmeyen, alışkanlıktan dolayı okumada rahat hissettiği yazı tipleri seçmeye özen göstermektir.

Kitaplarda kullanılan (alışık olunan) yazı tiplerinden görsellik olarak çok daha güzel görünen farklı yazı tipleri, kişilerin alışkın olmadığı bir font olduğu için belli bir süre sonra okuyucuyu yorabilir. Bu durum okuyucu kaybetmenize yol açabilir. Bu yüzden yazı fontu seçerken dikkat çekici ve okuyucuların alışkın oldukları yazı fontlarını seçmeye özen göstermeniz yararınıza olacaktır.

Yazı Fontu Önemi: Okuyucuları Sitenizde Tutmanızı Ve Site Görünümünü Zenginleştirecek 7 Yazı Fontu!

İşte sizler için hazırladığımız web de en yaygın olarak kullanılan yazı tipleri:

  • Open Sans
  • Roboto
  • Lato
  • Oswald
  • Lora
  • Source Sans Pro
  • Raleway

Open Sans

Web üzerinde en çok indirilen ve kullanılan Google yazı tipi olan Open Sans, oldukça temiz, profesyonel ve en önemlisi basit bir yazı tipi olmasından dolayı kullanıcılar tarafından sık bir şekilde tercih edilmektedir ve okunabilirliği oldukça yüksek bir yazı tipidir.

Aynı zamanda başlıklar, alt başlıklar veya içerik için oldukça uygun olan bu yazı tipinin Google üzerinden web sitelerine sadece geçen hafta 21,208,717,413 kere servis edilmiştir ve Türkiye’de de kullanımı oldukça yaygındır.

Roboto

Robota yazı tipi işletim sisteminin de yazı tipi olarak kullanılmakta ve modern, profesyonel bir görünüme sahip olması nedeni ile internet üzerinde en çok kullanılan 2. Google yazı fontudur. Geometrik şekiller ve eğrilerin birleşimi ile oluşan bu yazı tipi, doğal bir görünüşe sahiptir ayrıca başlıklar, alt başlıklar veya içerik yazı fontu olarak rahatlıkla tercih edilebilir.

Google font üzerinden web sitelerine sadece geçen hafta 14,273,615,031 kere servis edilen Roboto yazı fontunun Türkiye’de de kullanımı oldukça yaygındır.

Lato

İnternet ortamında en çok kullanılan 3. Google Yazı tipi olarak karşımıza çıkan Lato, polonya dili Lehçe de yaz anlamına gelmektedir ve güçlü yapısı ile kullanıcılarının dikkatini çekmektedir ve  Google Font API üzerinden web sitelerine sadece geçen hafta 4,637,586,479 kere servis edilmiştir. Ülkemizde de yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.

Oswald

Masaüstü bilgisayar, laptop ve mobil cihazların web tarayıcılarında kullanılmak için tasarlanan bir yazı tipi olan Oswald, oldukça şık bir görünüme sahip bir yazı fontudur ve Google Font üzerinden web sitelerine sadece geçen hafta 3,604,688,355 kere kullanılmıştır.

Yazı Fontu Önemi: Okuyucuları Sitenizde Tutmanızı Ve Site Görünümünü Zenginleştirecek 7 Yazı Fontu!

Lora

Lora yazı tipi, İyi dengelenmiş, çağdaş bir yazı tipidir. Başlıklar ve alt başlıklar için ideal bir yapıya sahip olmamasına rağmen body alanı, yani içerik kısmı için kullanımı son derecede uygundur. Web sitelerine geçen hafta 2,586,887,347 kere servis edilen Lora, Ülkemizde kullanım bakımından pek tercih edilmemektedir. Bu yüzden Türkçe içerik hazırlıyorsanız bu yazı tipinden uzak durmanızda fayda var.

Source Sans Pro

Popülerlik açısından çok iyi sıralarda olmamasına rağmen oldukça profesyonel olan Source Sans Pro, her türlü font büyüklüğünde okunabilirliği en üst seviye tutmayı başarabilen tek yazı tipi olarak karşımıza çıkmaktadır ve Google font üzerinden web sitelerine sadece geçen hafta 2,109,051,887 kere kullanılmıştır. Ülkemizde de kullanımı oldukça yaygındır.

Raleway

Raleway arif ve ince bir yazı stiline sahip bir yazı fontudur. Başlıklar ve alt başlıklar için en çok kullanılan yazı tipi olarak karşımıza çıkan Raleway, Google font üzerinden web sitelerine sadece geçen hafta 1,714,153,782 kere servis edilmiştir. Ayrıca Türkiye’de oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.

Yazı Arka Plan Rengi Nasıl Olmalıdır

Yazı fontu haricinde bir ziyaretçinizin, herhangi bir yazınızda ne kadar zaman geçirdiğini etkileyen diğer bir faktör ise sitenin arka plan rengidir.  oturum süresini, yani bir ziyaretçinizin herhangi bir yazınızda ne kadar zaman geçirdiğini etkileyen önemlii faktörlerden bir tanesi olan Site arka plan rengi, uyum için açık renk arka plan üzerine koyu renkle yazmaktır.

Bu durumun tam tersini yapmak, okuyucuyu yoracağı için tavsiye edilmez ve ziyaretçi kaybetmenize yol açacaktır. Arka plan rengini hangi renkte seçeceğiniz hakkında kesin bir bilgi istiyorsanız gri renk en ideal olandır. Çünkü gri renk insan gözünü en az yoran renk olarak bilinmektedir. Buda ziyaretçilerin gözlerinin yorulma süresini diğer renklere nazaran uzatacaktır.

Bu yazımızı da okuyabilirsiniz: Responsive Tasarım Nedir?

Serhat Yılmaz

Blog sayfamızda bilişim sektöründe edinmiş olduğum bilgi ve deneyimleri paylaşmaktayız. Yazılarımıza yorumlarınızı katarak bizleri mutlu edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu