GENELİnternet

Statik ve Dinamik Web Sitesi Nedir? Arasındaki Farklar Neler?

Web site tasarlarken statik ve dinamik web sitesi nedir gibi sorular aklınıza takılabilir. Bu iki tür arasında önemli bir fark mevcut.

İnternet artık herkesin erişebileceği bir şey. Bu sebeple birçok kişi site açarak ziyaretçilere ulaşmak isteyebiliyor. Site açarken veya tasarlarken dikkat edilmesi gereken birçok önemli detay mevcut. Özellikle site tasarlayanların bazı noktalarda dikkatli olması gerekiyor.

Bu konulardan birisi şüphesiz dinamik ve statik site konusu. Sitelerle alakalı araştırma yaparken dinamik ve statik terimleriyle karşılaşmış olabilirsiniz. Bu iki tür arasında önemli bir fark bulunuyor. Bu yüzden hazırlanacak sitenin statik mi dinamik mi olacağı oldukça kritik bir konu. Site için önemli olan bu konu hakkında daha fazla detay öğrenmenizi tavsiye ediyoruz.

Statik Site Nedir?

hostixo-blog-statik-ve-dinamik-web-sitesi-nedir-statik-site-ornekleri

İçeriğimizde statik ve dinamik web sitesi nedir sorularına açıklık getirmek istiyoruz. Bu durumda ilk etapta statik web sitesi nedir konusunu ele alalım. Statik sitelerde veriler hiçbir veritabanından alınmaz.

Bu tür sitelerde gördüğünüz tüm veriler aslında HTML dosyayla hazırlanmış ve yayınlanmıştır. Statik sitelerdeki veriler sabittir. Bu sebeple, siteye giren her kullanıcı aynı görünümle yani aynı verilerle karşılaşır. Bu tür siteler genellikle küçük bilgiler sunmak amacıyla kurulmaktadır. Ayrıca, statik sitelerin güncellenmesi biraz zordur. Bu tür siteleri düzenlemek ve güncellemek için web tasarım bilgisine sahip olunması gerekir.

Bu sebeple, site güncelleneceği zaman bir web tasarım firmasına başvurulması gerekebilir. Günümüzde statik sitelerin çok fazla tercih edilmediğini söyleyebiliriz. Yenilikçi bir site açmak istiyorsanız ve çok sayıda ziyaretçiye ulaşmak istiyorsanız, statik site seçimi pek doğru bir tercih olmayabilir.

Dinamik Web Sitesi Nedir?

hostixo-blog-statik-ve-dinamik-web-sitesi-nedir-dinamik-site-yapimi

Statik ve dinamik web sitesi nedir konularından bahsedeceğimizi belirtmiştik. Statik sitelerden sizler için bahsettik. Şimdi sırada dinamik siteler var. Dinamik web siteler, web programlama dilleriyle hazırlanan sitelerdir. Dinamik web sitesi yapımı, statik sitelere göre kat be kat daha yenilikçidir. Bu tür siteler, içerik yönetim sistemleriyle kontrol edilebilirler.

İçerik yönetim sistemleri sayesinde, site sahipleri herhangi bir yazılım bilgisine sahip olmadan sitelerini güncelleyebilirler. Ayrıca, herhangi bir teknik bilgiye sahip olmasalar bile sitelerinde birçok düzenleme yapabilirler. Bu sebeple, dinamik bir siteyi kullanmak statik sitelere nazaran çok daha kolaydır.

Sitenin kontrol paneli ne kadar düzgün hazırlandıysa, kullanımı da o kadar kolay olur. Bu tür sitelerde her kullanıcılar için farklı bilgiler sunulabilir. Yani, bir ziyaretçinin gördüğü içeriklerle diğerinin gördüğü içerikler farklı olabilir. Bu yüzden, kullanıcı aradığını daha kolay bulabilir ve bu da daha fazla ziyaretçiye ulaşımı kolaylaştırabilir.

Statik ve Dinamik Web Sitesi Arasındaki Farklar Neler?

hostixo-blog-statik-ve-dinamik-web-sitesi-nedir-statik-ile-dinamik-farklari

Artık statik ve dinamik web sitesi nedir konusunda fikir sahibi olduğunuzu düşünüyoruz. Bu iki site türü arasındaki kritik farkları daha iyi anlamanızı istiyoruz. Bu sebeple, bu konu üzerinde biraz daha durmamız gerekiyor.

Dinamik ve Statik Site Arasındaki Farklar

Statik siteler, her kullanıcı için aynı görünümü sunar. Ancak, dinamik sitelerde her ziyaretçinin karşısına birbirinden farklı görünümler yani veriler çıkabilir. Statik sitelerin güncellenmesi için hazırlanan kaynak dosyanın üzerinde değişiklik yapılması gerekir.

Ancak, dinamik sitelerde kaynak dosyaya erişmeye gerek kalmadan birçok farklı güncelleme yapılabilir. Bu tür sitelerdeki yönetici panelleri sayesinde, site sahipleri herhangi bir teknik bilgiye gerek kalmadan birçok düzenleme yapabilir.

Statik Site mi Dinamik Site mi?

Statik sitelerin günümüzde çok fazla tercih edilmediğini belirtmek istiyoruz. Genellikle küçük amaçlarla açılan siteler statik olarak hazırlanırlar. Dinamik siteler, statik sitelere göre çok daha yenilikçi olarak hazırlanıyorlar.

WordPress ile açılan siteler, dinamik site örnekleri arasında gösterilebilir. Son zamanlarda neredeyse herkesin site açmak için bu tür platformları tercih ettiğini söyleyebiliriz. WordPress ile dinamik bir site oluşturabilir ve bu siteyi yönetici panelinden kolaylıkla yönetebiliriz. Bu sebeple, bir site açmayı düşünüyorsanız tercihinizin dinamik olması çok daha iyi olacaktır.

WordPress gibi bir CMS ile kolayca yeni site açabilir ve yönetici panelinden pratik bir şekilde yönetebilirsiniz. Statik ve dinamik web sitesi nedir konusunun burada sonuna geliyoruz. Bu iki tür arasındaki farkı sizlere detaylıca aktarmak istedik. Aralarında seçim yapmadan önce yazımızı dikkatli bir şekilde okumanız kesinlikle yararınıza olacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu