GENELSunucu

TTFB Nedir Ve Nasıl Ölçülür?

TTFB Nedir?

İlk bayta kadar geçen süre anlamına gelen TTFB, bir istemcinin web sunucusundan ilk veri baytını alması için bir HTTP isteği yaptığı andan itibaren geçen süredir. TTFB, web sitesi optimizasyonunun önemli bir yönüdür, çünkü TTFB ne kadar hızlı olursa, istenen kaynak tarayıcıya o kadar hızlı teslim edilmeye başlar.

İlk bayta kadar geçen süre üç ayrı bileşenden oluşur.

  • HTTP isteğini göndermek için gereken süre
  • Sunucunun isteği işlemesi için gereken süre
  • Sunucunun yanıtın ilk baytını istemciye geri göndermesi için gereken süre

TTFB Nasıl Ölçülür?

Belirli bir kaynağa ilişkin TTFB, WebPageTest gibi bir siteyi kullanarak çok rahat bir şekilde görebiliriz. Örneğin, https://www.hostixo.com/blog/?p=4851&preview=true testi gerçekleştirdikten sonra, ilk HTML belgesinin TTFB’sinin 11134 ms sürdüğünü görebiliriz. TTFB Nedir Ve Nasıl Ölçülür? 1

TTFB İçin En İyi Puan Nedir?

İlk bayt süresi, ne tür içerik sunduğunuza (statik veya dinamik), sunucunuzun yapılandırmasına vb. bağlı olarak büyük ölçüde değişebilir. Bu nedenle, iyi bir TTFB numarasının ne olduğunu belirlemek, yanıtlamak zordur ve durumunuza göre değişir. Bununla birlikte, ortalama olarak 100 ms’nin altında bir İlk bayta kadar geçen süreye sahip olan ölçümlere harika denebilir. 200-500 ms arasındaki herhangi bir ölçüm standarttır, 500 ms – 1 s arası idealden daha azdır ve 1 sn’den büyük herhangi bir ölçüm için muhtemelen daha fazla optimizasyon için uğraşılmalıdır.

Belirtildiği gibi, bu sürelerin ortalama ölçütler olduğu, ancak tüm web siteleri için geçerli olmadığı belirtilmelidir. İçeriğin türüne ve uygulamanın karmaşıklığına bağlı olarak, TTFB’nin 1 saniyeden uzun olması kaçınılmaz olabilir.

TTFB’nizi Yavaşlatan Şeyler

Yavaş bir TTFB’ye neyin neden olduğunu belirlemeye yardımcı olmak için kontrol edilecek sayısız şey vardır. Sitenizin ilk bayt için uzun bir süre ürettiğini fark ediyorsanız, sitenizin performansını daha iyi optimize etmek için sorunu araştırmak ve gerekli değişiklikleri yapmak önemlidir. Time to first byte hızınızın normalden daha yavaş olmasının nedenleri şunlar olabilir:

  • Dinamik içerik oluşturma
  • Ağ sorunları
  • Kötü yapılandırılmış web sunucusu
  • Sunucu kapasitesi sorunları (disk G/Ç, RAM, ağ darboğazları)
  • Veri tabanı yapılandırması/tasarımı

TTFB’nizi Nasıl Geliştirebilirsiniz?

Optimizasyon için hangi alanların geliştirileceğini bilmek şüphesiz çok önemlidir. Sonraki bölüm de ilk bayta kadar olan sürenizi iyileştirmeye doğru ilerlerken göz önünde bulundurulması gereken eyleme geçirilebilir birkaç öğeyi sizlerle paylaşacağız.

Bir önbelleğe alma mekanizması uygulayın

Dinamik içerik dünyasında bir sayfanın oluşturulabilmesi için birçok işlem ve etkileşimin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bu etkileşimlerin her biri zaman alır ve sonuç olarak Time to first byte sürenizi artırabilir. Önbelleğe alma mekanizmasının uygulanması, daha önce talep edilen önceden oluşturulmuş bir sayfanın depolanmış bir kopyasını tuttuğu için yükleme süresi dezavantajlarını en aza indirmeye yardımcı olabilir.

İyi bilinen WordPress CMS, içeriği önbelleğe almak için birçok eklenti seçeneğine sahiptir. KeyCDN’nin WordPress Önbellek Etkinleştirici eklentisi, kaynak sunucunuzda önbelleğe alınmış bir statik HTML dosyası oluşturan, kullanımı kolay ve basit bir eklentidir. Bu, kullanıcıların arka uç kaynak yoğun süreçlerden kaçınmasına ve böylece sayfayı daha hızlı bir şekilde sunmasına olanak sağlar.

İşte WordPress Önbellek Etkinleştirici eklentisinin kurulu olmadığı bir web sitesi örneği. Görüldüğü gibi Time to first byte oldukça yüksek olan 1.15 s’dir.

ttfb

Aynı sitede WordPress Önbellek Etkinleştirici eklentisini etkinleştirdikten ve gelişmiş yapılandırma parçacığını uyguladıktan sonra, yeni TTFB 66,72 ms’dir. Bu , ilk bayta kadar geçen sürede ikinci bir gelişmenin üzerindedir.

ttfb

En son sürüme güncelle

Yayınlanan performans güncellemelerinden yararlanmak için sunucunuzu en son sürüme güncellediğinizden emin olun. Bu, web sunucunuz (örn. Apache, Nginx) sunucu tarafı diliniz (örn. PHP, Ruby) ve sunucunuzda çalışan diğer her şey için geçerlidir.

Günlüklerinizi kontrol edin

Bir sistemin aşırı yüklendiğini gösterebilecek herhangi bir işareti izlemek için günlüklerinize göz atın. Bu, web sunucunuzu veya hatta veri tabanınızı içerebilir. Web siteniz büyük miktarda trafik alıyorsa, mevcut web yığınınız isteklerin miktarını düzgün bir şekilde karşılayamayabilir ve bu nedenle daha uzun süreler üretmeye başlar.

Özet

Web sitenizin TTFB’sini ve bunu mümkün olduğunca nasıl en aza indireceğinizi bilmek, web sitenizin sayfa hızını optimize edebilmek için ileriye doğru atılmış büyük bir adımdır. En son yazılım sürümleriyle güncel kalmak, web sunucunuzun yük kapasitesini kontrol etmek ve bir önbelleğe alma mekanizması uygulamak, ilk bayta kadar geçen sürenizi kontrol altında tutmanın birkaç yoludur.

İnceleyebilirsiniz (SI) Speed Index Nedir ve Nasıl İyileştirilir?

Serhat Yılmaz

Blog sayfamızda bilişim sektöründe edinmiş olduğum bilgi ve deneyimleri paylaşmaktayız. Yazılarımıza yorumlarınızı katarak bizleri mutlu edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu