Wordpress

Wordpress Spam Yorumları Engelleme Teknikleri

Wordpress kullanıcıları sık sık spam yorumlarına maruz kalmaktadırlar. Bu yüzden bunun önüne nasıl geçileceği konusu internet arama motorlarında sık bir şekilde aratılır.

Wordpress spam yorumları ve robot üyelikler her kullanıcı için sıkıntılı olduğundan birçok kişi Wordpress spam yorumları engelleme tekniklerine başvurmaktadır. Gün içerisinde en azından 3 ya da 4 kez bu tarz yorumlar gelirse ve bunu durdurmak için herhangi bir şey yapmazsanız web siteniz tahmin ettiğinizden daha fazla zarar görebilir. Veritabanını dolduran gereksiz bilgiler web sitenizi yavaşlatır ve veri tabanı boyutunu yükseltebilir. Bununla birlikte gelen bildiriler hosting sağlayıcınız tarafından spam olarak algılanır ve sitenizin yayınında duraksama gibi problemler olabilir. Ayrıca arama motorları da bu spam yorumlarını tehdit olarak algılarsa bu durum siteniz için tehdit oluşturabilir. Peki, tüm bu sorunların üstesinden gelmek için wordpress spam yorum engelleme nasıl yapılır?

Wordpress Spam Yorumları Engelleme

Wordpress spam yorumları engelleme ve bir daha bu gibi sorunlarla karşı karşıya gelmemek için ilk adım sitenize Captcha eklentisi kurmaktır. Daha sonra Google arama motoru üzerinden tanımla yaparak spam yorumlarını tamamen kaldırabilirsiniz. Bu işlem için sırasıyla uymanız gereken basamaklar şu şekildedir:

  1. Öncelikle Wordpress admin panelinize giriş yapıp sonrasında Eklentiler>Yeni Ekle bölümünden Simple Google reCAPTCHA eklentisini kurun.
  2. Daha sonra  https://www.google.com/recaptcha/admin linkinden kayıt oluşturup sitenize ekleyin. Ekleme yaptıktan sonra Google Secret Key ve Site Key oluşturacaktır.
  3. Google tarafından oluşturulan keyleri Wordpress Ayarlar>reCAPTCHA bölümünden ekleyerek kayıt yapın. Bu adım bittikten sonra Wordpress yorum ve kayıt sayfalarındaki gereksiz yorumlar engellenecektir.Wordpress Spam Yorum Engelleme için Alternatif Yöntemler

Wordpress Spam Yorumları Engelleme Teknikleri

Wordpress spam yorum engelleme yaparken Simple Google reCAPTCHA eklentisi kurmaya ek olarak farklı alternatif teknikler ile de spam yorumlarından kurtulmak mümkündür. Bu yöntemler aşağıdaki gibi sıralanabilir:

Aksimet ile Wordpress Spam Yorum Engelleme

Wordpress için spam yorum engelleme amacıyla kullanılan en iyi eklentilerden birisi de Aksimet eklentisidir. Bunun sebebi ise Wordpress sayfasında hâlihazırda kurulu olarak yöneticilere sunulmasıdır. Şayet Aksimet kurulu değilse reCAPTCHA gibi bu eklentiyi de kurabilirsiniz. Aksimet’in basit kurulumu ise şöyledir:

  • Wordpress panelinizin eklentiler bölümden Aksimet’i etkin hale getirin.
  • Yapılandırma yaptıktan sonra “AIP anahtarı alın” butonunu yeni bir sekmede açın.
  • Ücretli ya da ücretsiz Aksimet eklentisi üzerinden istediğiniz planı seçerek talep edilen bilgileri girin.
  • En son adım olarak Aksimet sayfasında “add site” bölümünden spam yorumları engellemek istediğiniz sayfayı seçin. Ayarlar bölümünden Aksimet’e tıklayın ve API anahtarınızı kullanarak spam yorumları ortadan kaldırın.

Spamlı Anahtar Kelimeyi Kara Listeye Alarak Wordpress Spam Yorum Engelleme

Wordpress spam yorumları engelleme konusunda yapılacak bir diğer işlem ise spamlı anahtar kelime tespitidir. Spamlı anahtar kelime kopyala- yapıştır ya da aynı kelimenin tekrarı ile oluşturulur. Bu tarz kelimeleri kara listeye alarak spam yorumlarından kurtulma sağlanabilir. Bunun için Wordpress yönetici panelindeki Tartışma bölümden “Yorumlar için Kara Liste” sekmesine belirlediğiniz spamlı anahtar kelimeleri yazarak yorumları otomatik çöp kutusuna taşıyabilirsiniz.

Wordpress Spam Yorumları Engelleme Teknikleri

WP-Ban Eklentisiyle Wordpress Spam Yorum Engelleme

En popüler Wordpress spam yorum eklentisi olarak kullanılan WP-Ban spam yorumları engelleme konusunda oldukça başarılıdır. Bu eklenti diğerlerinden farklı bir metot ile çalışmaktadır. Uygulama Wordpress spam yorumları gönderen adreslerin IP adreslerini tespit etmektedir. Tespit edilen IP adresler engellenerek bir daha bu adresler üzerinden yorum yapılamamaktadır. WP-Ban kurumu diğer Wordpress eklentilerinde olduğu gibi Wordpress yönetici panelinden kolaylıkla kurulabilmektedir.

Wordpress Spam Yorumları Silme

Wordpress sitesi üzerinde birçok teknik aksaklık ve Google sıralamalarında performans düşüklüğü yaşatan Wordpress spam yorumları site sahipleri için potansiyel bir tehlikedir. Bu tehlikeyi aşmak için farklı yöntemler kullanarak Wordpress spam yorumları engelleme işlemi yapılabilmektedir. Spam yorumları durdurmak için yapılacak bir diğer metot ise wordpress spam yorumları silme işlemine başvurmaktır. Dilerseniz spam yorumları manuel olarak silebilirsiniz. Manuel olarak yorum silmek biraz uğraştırıcı ve zaman kaybı yaşatan bir teknik olsa spam yorumlardan kurtulmak için bu işlemi uygulayabilirsiniz.

Wordpress Spam Yorumları Kaldırma

Wordpress spam yorumları engellemek için yorum özelliğini tamamen devre dışı bırakmak en net çözümlerden biridir. Fakat bu çözüm Wordpress sitenizin kullanımı açısından hem de ziyaretçilerin güvenini kazanmak için sorun oluşturabilir. Ayrıca site sahibinin hedef kitlelere ulaşması konusunda sıkıntı yaşatabilir. Spam yorumları genel olarak kötü amaçlı yönlendirme sağlayan linkler ile oluşturulmaktadır. Bu linkleri kaldırarak da Wordpress spam yorum engelleme sağlanabilir. Otomatik yorum onayını deaktif ettikten sonra bazı uygulama ve kodlar yardımıyla linkler güvenle kaldırılabilir. Bu işlemden sonra Worpress spam yorumları tamamen kalkacak ya da kısa sürede azalacaktır.

Bu yazımızı da inceleyebilirsiniz: Largest Contentful Paint (LCP) Nedir Ve Nasıl Optimize Edilir?

Serhat Yılmaz

Blog sayfamızda bilişim sektöründe edinmiş olduğum bilgi ve deneyimleri paylaşmaktayız. Yazılarımıza yorumlarınızı katarak bizleri mutlu edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu