GENEL

Largest Contentful Paint (LCP) Nedir Ve Nasıl Optimize Edilir?

Largest Contentful Paint (LCP), bir sitenin en büyük görsel öğesinin yükleme süresini ölçmenize olanak tanıyan ölçümdür. İyi bir kullanıcı deneyimi sağlamayı amaçlar ve Core Web Vitals’ın en önemli parametrelerinden biri olarak kabul edilir.

Sayfa yükleme hızı, özellikle Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) hakkında yorum yaparken, her web sitesinin dikkate alması gereken bir faktördür. Google, sitelerin sıralamasını da etkileyen kullanıcı deneyimiyle ilgili ayarlamalar gerektirir. Bundan sebep, şirket yeni bir metrik oluşturdu: Largest Contentful Paint (LCP).

Bu parametrenin odak noktası, siteleri ziyaret eden kullanıcıların siteyi ziyaret ettiklerinde gördüklerinden memnun olmalarını sağlamaktır. Bu sadece içerik için geçerli değildir performansı ve sunum içinde geçerlidir.

Sitenin sunduğu şeyleri görüntülemesi çok zaman alıyorsa, ziyaretçinin sayfadan ayrılma olasılığı çok yüksektir. Google için bu, ziyaret edilen sitede deneyimin iyi olmadığı anlamına gelir.

Bu yazımızda, LCP metriğini, nelerden oluştuğunu ve bununla ilgili diğer önemli noktaları açıklayacağız.

(LCP) Largest Contentful Paint Nedir?

LCP; bir web sitesinin internet kullanıcısına ziyaret ettiği sayfa üzerindeki en büyük içeriği eksiksiz bir şekilde ve etkileşime hazır halde göstermesi için geçen süreyi ölçen ölçüm metriğidir.

Google, bu metriği tanımlarken sayfanın en üst bölümündeki, aşağı kaydırma yapmadan görünenleri kullanır.

İncelenen içeriğin türü ile ilgili olarak bir önemli nokta daha var. Ölçüm, yalnızca kullanıcı deneyimiyle alakalı olan şeylerin yükleme süresini sayar, yani:

  • Görüntüler.
  • Resim etiketleri.
  • Video küçük resimleri.
  • CSS ile arka plan resimleri.

Largest Contentful Paint Nasıl Ölçülür?

LCP’yi ölçmek için iki yöntem vardır bunlar:

  1. Doğrudan sitede, “field” olarak bilinen bir yöntem kullanılarak .
  2. Yapay zeka tarafından gerçekleştirilen performans simülasyonları sayesinde, bu durum laboratuvar modu olarak adlandırılır.

Farklı araçlar bu yöntemler için işleri daha da hızlandırır ve ölçümü daha doğru hale getirir.

Field yöntemiyle başlayarak şunları kullanabilirsiniz:

Laboratuvar araçları ise;

LCP, Google tarafından oluşturulmuş bir ölçüm metriği olduğu için tüm bu araçları kolayca kullanabiliyoruz. Ve bu araçlar gerektiğinde anlık olarak sonuçların sürekli izlenmesiyle Largest Contentful Paint testinin gerçekleştirilmesini mümkün kılar.

En İyi Ölçüm Zamanı Nedir?

Ana içerik göz önüne alındığında, Google algoritmalarının sayfa yükleme süresiyle ilgili belirli bir kuralı var. Bu kural 2.5 saniyeden ibaret.

Sizin için; web.dev tarafından oluşturulan resimli ölçüm sayfasını kullanarak Largest Contentful Paint’ı izlemek çok daha kolaydır.

 Largest Contentful Paint

Bu ölçümün sürekli izlenmesi yükleme süresini 2,5 saniyenin altında tutmak için çok önemlidir. Negatif bir olay tespit edilirse bu süre uzatılarak nedenlerinin araştırılması ve harekete geçilmesi gerekir.

SEO İçin Neden Önemlidir?

SEO ve LCP arasındaki ilişkiyi ele aldığımızda, vurgulanması gereken bir nokta var. Google, bu ölçümün Önemli Web Verilerinin bir parçası olduğunu düşünüyor.

  • Bu nedenle, Largest Contentful Paint, algoritmalar tarafından değerlendirilen hayati bir parametredir ve sitelerin bunda iyi bir puan alması gerekir.
  • Son birkaç yılda Google, kullanıcı deneyimini geliştirmek için değerlendirme parametreleri tanımlamaya daha fazla odaklandı ve bunların tümünü Temel Web Verilerine entegre etti.
  • LCP, bir sayfanın yüklenme süresiyle ilgili olduğu için, normal bir şekilde Google‘ın sitenizi sonuçlar sayfasında analiz etmesini ve nasıl sıraladığını etkiler.
  • Sayfa yüklemedeki hız, yalnızca kullanıcı için olumlu olmakla kalmaz, aynı zamanda Google’ın içeriği iyi bir şekilde sıralamasını da sağlar.

Largest Contentful Paint Nasıl Optimize Edilir?

Largest Contentful Paint Optimization; Largest Contentful Paint’ı optimize edebilirsiniz.

Günlük rutinlerinize bir dizi analiz ve aşağıdaki ana analizlerden bazılarını dahil etmek çok önemlidir.

  1. Her zaman doğru boyutta görseller kullanın. Hosting hizmetiniz, sizin için masaüstü veya mobil sürüm boyutları önerecektir.
  2. JavaScript, web’deki yavaş yükleme sürelerinin ana nedenlerinden biridir. Resimler gibi, harika bir performans istiyorsanız web sitenizin JavaScript’ini optimize etmeniz gerekir. LCP söz konusu olunca JavaScript paketlerini ayrı ayrı bölmek puanınızı yükseltmeye yarayacaktır.
  3. Hosting planınızı yükseltin; Ucuz, paylaşılan bir Hosting planındaysanız, yükseltme yapmanız gerekir. Yavaş bir ana sunucuyla hızlı bir web sitesine sahip olmak imkansızdır.
  4. Sunucunuzu optimize edin; Web trafiği arttığında, birçok neden sunucunuzun performansını etkileyebilir. Sunucunuzu daha iyi değerlendirmek, stabilize etmek, izlemek ve iyileştirmek için bu yazıyı kullanın.
  5. Önbelleğe alma özelliğinin avantajlarından yararlanın. Önbelleğe alma, harika web performansının bel kemiğidir. Birçok veri aylarca, hatta bir yıl boyunca (logolar, gezinme simgeleri, medya dosyaları) önbelleğe alınabilir.
  6. CDN kullanın; Bir CDN, ziyaretçilerin erişmek istedikleri içerikler ile mesafesini azaltır. İşinizi daha da kolaylaştırmak için yerleşik CDN’ye sahip bir önbelleğe alma aracı kullanın.

Resimler bir sayfaya yüklenen en büyük öğelerdir;

Bu nedenle az önce size resimlerle ilgili birkaç optimizasyon ipucu gösterdik. Sonuç olarak, tarayıcılardan çok şey isteniyor bu da bazı gecikmelere neden olabiliyor.

Görseller, LCP’yi etkileyen tek unsur değildir fakat, optimize edilmediklerinde olumsuz sonuçlara neden olabilirler. Bu nedenle, dosyaların WebP, JPEG ve PNG gibi formatlara sıkıştırılmış ve boyutlarının yeterli olduğundan emin olun.

Hızlı sitelerin kötü bir kullanıcı deneyimi sağlaması mümkün değildir. Bu konudaki olumsuz görüş arasında, Largest Contentful Paint, Temel Web Verileri içerisinde en önemlisi olarak kabul edilir. Bu nedenle gerektiğinde optimizasyonları göz önündü bulundurarak sürekli izlemeye devam edin.

İnceleyebilirsiniz; ERR_SSL_PROTOCOL_ERROR Hatası 8 Adımda Nasıl Çözülür

Serhat Yılmaz

Blog sayfamızda bilişim sektöründe edinmiş olduğum bilgi ve deneyimleri paylaşmaktayız. Yazılarımıza yorumlarınızı katarak bizleri mutlu edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu