GENELWordpress

WordPress Hızlandırma – 9 Adımda Wordpress Hızlandırma Rehberi

Yapılan araştırmalar sonucu web site ziyaretçileri sayfaların yüklenmesi için uzun süre beklemek istemiyorlar bu yüzden WordPress hızlandırma ile ilgili araştırmalar site sahipleri tarafından sık bir şekilde araştırılmaktadır.

WordPress hızlandırma konusu bütün site sahibi kişiler için büyük bir önem taşımaktadır. Çünkü site ziyaretçileri bir sayfanın yüklenmesini beklemekten çok hoşlanmazlar. Kullanıcıların %25’i, eğer bir sayfanın yüklenmesi 4 saniyeden daha uzun sürüyorsa o sitenin yüklenmesini beklemeden siteden ayrılmaktadır. Normalde 4 saniye çok kısa bir zaman olarak görülse bile bir sitenin açılmasını beklemek için gayet uzun bir zaman olarak algılanıyor.

İnternette bulunan sitelerin yarısından fazlasının yüklenme süresi 2.9 saniyeden uzun sürer. Eğer bu süreyi yakalarsanız çoğu rakiplerinizin süre bakımından önüne geçmiş olursunuz. Bu durumun yaşanması size ve sitenize birçok avantaj sağlarken aynı zamanda da ziyaretçilerin sitenizde daha uzun süre geçirmelerine olanak sağlar. WordPress internet sitelerinin dörtte birini oluşturdukları için WordPress hızlandırma hakkında yardıma ihtiyacı olan site sahipleri de mevcuttur. Bu yazımızda 9 adımda bu işlemi tamamlayacak ve sitenizin hızını gözle görülür bir şekilde arttıracaksanız.

1)WordPress Hızını Test Etmek

WordPress hızlandırma işlemine başlamadan önce sitenizin mevcut hızının ne ölçüde olduğunu belirlemekte fayda var. Bu sadece yapılmak için yapılması gereken basit bir konu değildir. Eğer siteniz ideal hızda çalışıyorsa bu yazıya ihtiyacınız bile olmayabilir. Bu yüzden sitenizin hızını ölçmeniz son derecede önemlidir. Sitenizin hızını tespit etmek istiyorsanız Google Page Speed Insights ve YSlow sonuçlarından yararlanabilirsiniz üstelik sitenizi diğer siteler ile karşılaştırmak istiyorsanız Pingdom’ı da kullanabilirsiniz.

2)Gereksiz Tema ve Eklentileri Kaldırmak

Sitenizin daha modern ve yenilikçi görünmesi için yeni özellikler eklemek sık karşılaşılan bir durumdur. Bu olay WordPress temaları ve eklentileri ile gerçekleştirilir. Zaman zaman hali hazırda kullandığınız eklentileri yeni sürümleri veya daha iyi olanları ile değiştirirsiniz ve eski kullanmış olduğunuz eklentiler sitenizde kalmaya devam eder.

Bu durum sitenizin hızını olumsuz bir şekilde etkiler. Bu kullanmadığınız eklentileri kaldırarak veya devre dışı bırakarak sitenizi optimize edebilirsiniz. Eğer sitenizde sadece kullanmış olduğunuz eklentileri ve temayı bulundurursanız bu site hızı için daha sağlıklı olacaktır.

wordpress hızlandırma

3)WordPress Hızlandırma İşlemi İçin CSS, HTML ve Javascript Küçültmek

Web sitenizin performansını artırmak istediğinizde en kullanışlı tekniklerden biri olan küçültme işlemi, dosyalardan boşluklar ve yorumlar gibi gereksiz karakterleri kaldırarak dosyaların boyutunu (HTML, CSS, JS) azaltmaya çalışmaktadır. Küçültme işlemini gerçekleştirmek için  Autoptimize ve W3 Total Cache eklentilerini tercih edebilir ve gereksiz ögeleri kaldırabilirsiniz.

4)Gzip Sıkıştırmayı Aktif Hale GetirmeK

Dosyaları küçültme işleminin dışında Gzip sıkıştırması olarak isimlendirilen sıkıştırma şeklini de kullanarak wordpress hızlandırma işlemine katkıda bulunabilirsiniz. Herhangi bir ziyaretçinin sitenizi ziyaret etmesi sunucunuzdan dosya getirir bu yüzden dosyaların büyük olması onların yüklenmesini zorlaştırır bu durum da süreyi uzatır.

Siteniz için Gzip sıkıştırmasının aktif olduğunu kontrol etmek için checkgzipcompression.com adresini ziyaret edebilirsiniz. Gzip sıkıştırmasını otomatik etkinleştirmek isterseniz WP-Rocket eklentisini tercih edebilirsiniz. Eğer aktif değilse .htaccess dosyanızı düzenleyip ve şu kodu ekleyebilirsiniz:

<IfModule mod_deflate.c>
 AddOutputFilterByType DEFLATE text/html
 AddOutputFilterByType DEFLATE text/css
 AddOutputFilterByType DEFLATE text/javascript
 AddOutputFilterByType DEFLATE text/xml
 AddOutputFilterByType DEFLATE text/plain
 AddOutputFilterByType DEFLATE image/x-icon
 AddOutputFilterByType DEFLATE image/svg+xml
 AddOutputFilterByType DEFLATE application/rss+xml
 AddOutputFilterByType DEFLATE application/javascript
 AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-javascript
 AddOutputFilterByType DEFLATE application/xml
 AddOutputFilterByType DEFLATE application/xhtml+xml 
 AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font 
 AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-truetype 
 AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-ttf 
 AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-otf 
 AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-opentype 
 AddOutputFilterByType DEFLATE application/vnd.ms-fontobject
 AddOutputFilterByType DEFLATE font/ttf 
 AddOutputFilterByType DEFLATE font/otf 
 AddOutputFilterByType DEFLATE font/opentype
# For Older Browsers Which Can't Handle Compression
 BrowserMatch ^Mozilla/4 gzip-only-text/html 
 BrowserMatch ^Mozilla/4\.0[678] no-gzip
 BrowserMatch \bMSIE !no-gzip !gzip-only-text/html
</IfModule>

5) Wordpress hızlandırma İçin Resimleri Optimize Etmek

Yüksek çözünürlüğe sahip kaliteli resimler büyük trafiğe sebep olmaktadır ve bu durumda sitenizin hızını yavaşlatır. Sitenizde bulunan resimleri optimize etmek için  Smush Image Compression and Optimization WordPress eklentisini kullanabilirsiniz. Bu eklenti sayesinde görüntü kalitesinden ödün vermeden daha yüksek hızlara ulaşabilirsiniz.

6)Uzun İçerikleri Bölmek

Çok uzun içeriğe sahip sayfalar yüklenirken ziyaretçilerin beklemelerine neden olabilmektedir. Bu yüzden eğer sitenizden uzun içerikler var ise bunları ikiye gerekirse üç sayfaya bölerek yayınlamanız  wordpress hızlandırma işlemi için yararlı olacaktır. Aynı zamanda içeriklerinize çok sayıda yorumda geliyorsa yorum sayısını sınırlandırabilirsiniz.

WordPress Hızlandırma - 9 Adımda Wordpress Hızlandırma Rehberi 1

7) PHP Sürümünü Yükseltmek

Şuan çoğu web site sahibi PHP 5 sürümünü kullanmaktadır. Fakat PHP 7 sürümüne geçmeniz siteniz için çok yararlı olacaktır. Belki bu geçiş gözünüzü korkutabilir. Korkmanıza hiç gerek yok çünkü PHP 7 PHP 5’e göre 2 kat daha iyi performans sunması sizin yararınıza olacaktır.

8)Ön Bellekleme Eklentileri

web sunucusundaki yüklerin bir kısmını boşaltmak için iyi bilinen bir mekanizma olan önbelleğe alma işlemi  istemcinin sisteminde sıklıkla kullanılan bilgileri saklamasına olanak sağlar. Bu işlemin yapılmasından sonra sitede gözle görülür bir hızlanma meydana gelir. Sizlerde WP-Rocket ve W3 Total Cache eklentilerini kullanarak sitenizi hızlandırabilirsiniz.

9)İçerik Dağıtım Ağı

CDN olarak da bilinen içerik dağıtım ağı sayesinde sitelerin bulunduğu uzak mesafelerdeki fiziksel sunucuların  sitelerin yanıt sürelerini uzatmasının önüne geçmektedir. CDN’nin etkinleştirilmesi ile , istemci tarayıcısı her bir sayfayı almaz. Buda sitenizin normalden daha hızlı olmasını sağlar ve wordpress hızlandırma işleminin temllerindendir. En popüler CND’ler Cloudflare ve MaxCDN’dir ve bunları tercih edebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: WordPress Error Establishing a Database Connection Hatası Nedir? Nasıl Çözülür?

Serhat Yılmaz

Blog sayfamızda bilişim sektöründe edinmiş olduğum bilgi ve deneyimleri paylaşmaktayız. Yazılarımıza yorumlarınızı katarak bizleri mutlu edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu