Yazılım

İş Garantili Programlama Dilleri – En İyi Programlama Dilleri Hangisi?

Yazılım öğrenmeye başlamak istiyorsunuz ama nereden başlayacağınızı bilmiyor musunuz? Bu yazımız tam da size göre bir hizmet sunmak istiyor. Bu yüzden de akla gelen soruların cevaplarını hızlı bir şekilde ön plana çıkarmamız lazım. Peki ama neden? Yazılım neden son dönemlerde bu kadar cazip bir olay haline geldi? Çünkü insanlar ve dünya bir şekilde dijitale gidiyor ve dijitale giden her şeyin içinde bir yazılım var. Öyle ya da böyle yazılımsız bir hiçbir dijital yaşam formu düşünülemez. Peki ama hangi yazılım dilini öğrenmeli ya da hangileriyle işe başlamalıyız?

Bu konuyu tamamen detaylı bir şekilde sizlere sunmak istiyoruz. Onlarca programlama dili var. Bütün programlama dillerini nasıl öğreneceğiz? Hangilerinde profesyonel olmalıyız? Çoğu büyük şirket bir alanda uzmanlaşmış profesyonel programcılar arar. Bu yüzden sizde bir programlama dilinde profesyonel olun. Ayrıca bütün programlama dillerinde de söz söyleyecek kadar bilgili olmanız gerekir.

Öğrenmek için en iyi programlama dili konusunda her insan farklı bir şey söylese de son karar tamamen hedefleriniz ve elde etmek istediğiniz şeylere bakıyor. Bu rehber size öğrenmek için en iyi programlama dili seçiminizi kolaylaştırmak için hazırlandı. Her büyük dil popülerliğine, kullanım alanlarına, gördükleri talebe ve öğrenme kolaylığına göre ele alındı. Her dilin piyasa talebi ve potansiyel maaş aralığı belirtildi, belli kişisel hedeflere ve kodlama deneyimine göre incelendi.

En iyi programlama dilleri hangisi?

İş Garantili Programlama Dilleri - En İyi Programlama Dilleri Hangisi? 1

Yeni bir programlama dili öğrenmek için pek çok sebep var. Çoğu insan için yeni bir programlama dili kariyerlerinde ilerleme ve daha iyi bir işe girme şansı yaratıyor. Bazılarıysa yeni bir dili sırf hobi olsun diye öğreniyor. Bu yüzden en iyi programlama dili seçimi de eğlendikleri dile göre değişiyor.

Yeni bir programlama dili öğrenmenin ilgi çekici diğer sebeplerinden bazıları şunlar:

  • Tek bir programlama dili bilmek bile iş bulmanızı kolaylaştırıyor. Programcı olmasanız bile modern zamanlarda (dijital çağda) kod yazmak ve programlar yapmak özgeçmişinizde muhteşem görünebilir.
  • Detaylara dikkatinizi arttırmanıza yardımcı olabilir. Yeni bir programlama dili öğrenmek ayrıntılara ve hatasızlığa yüksek oranda dikkat etmeyi gerektirir. Bir kod satırı bile hatalı olsa tüm bloğu bozmaya yeterlidir.
  • Freelance iş fırsatlarının kapılarını aralayabilir. Freelance programlama ciddi anlamda büyüyen bir alan olmaya başladı. Bazı kaynaklar saatte 100$’dan fazla kazandıklarını dile getiriyor.

Gelin en iyi programlama dili hakkında nasıl karar vereceğinizi konuşalım. Bu tarz işler hemen hemen herkesin yazılım öğrenme sebebi oluyor. Bu yüzden de kişilerle ilgili yoğun bir çalışma yaparak hem para kazanma işini hem de beklentilerinizi ön plana çıkarabilir ve kendi çalışmanızı, verimli yaşamınızı ve en azından formunuzu bu noktada ön plana çıkarabilirsiniz. Peki ama hangi diller var? Başlıyoruz.

Sıralama şu şekilde ilerliyor:

  • Java öğrenmek
  • PHP öğrenmek
  • Python öğrenmek
  • Solidity Öğrenmek
  • SQL Öğrenmek
  • Swift Öğrenmek

Java öğrenmek

İş Garantili Programlama Dilleri - En İyi Programlama Dilleri Hangisi? 2

Uzun süredir merak edilen dillerden birisidir. Zira Java (sakın JavaScript’le karıştırmayın) en yaygın kullanılan programlama dillerinden biridir. Birçok farklı durumda yararlı olan genel bir dil arıyorsanız muhtemelen sizin için en iyi programlama dili olabilir. Bu konuda yapacağınız çalışmaları iyi belirleyerek kendinizle ilgili seçenekleri de aynı dengede ortaya çıkarabilirsiniz.

Java öğrenmek konusunda karar kılmış insanlar için pek çok kaynak bulunuyor. 1995 yılında yayınlanan Java en eski programlama dillerinden biri. Java Microsoft Windows, macOS, Linux ve Solaris olmak üzere birçok platformda ve işletim sisteminde kullanılıyor. Yani anlayacağınız Java geliştiricileri için her zaman iş imkanı bulunacağından muhtemelen en iyi programlama dili olarak görülebilir.

Yapılan analizlere bakarsanız, yakın zamanda açıklanan istatistiklere göre bir Java geliştiricisi yılda 80.000$ ila 130.000$ arası kazanabilir. Tabii ki daha üst düzey maaşlar daha deneyimli programcılara gidiyor ancak deneyimsiz Java geliştiricileri bile iyi para kazanabilir.

PHP öğrenmek

İş Garantili Programlama Dilleri - En İyi Programlama Dilleri Hangisi? 3

Bu konu da önemli bir konu. Zira PHP üzerinde eski programlama dillerinden biri olarak yeni detaylar karşımıza çıkıyor. Programlama sahnesine Java ile benzer zamanlarda 1995’te çıktı. Çoğunlukla web geliştirmede kullanılan bu programlama dili genel kullanımlı bir scripting dilidir. PHP öğrenmek için en iyi programlama dili haline getiren ayırt edici özelliklerinden biri HTML koduyla uyumlu olmasıdır.

PHP’nin popülerliği ve yaygınlığı kariyer fırsatlarının kapılarını aralıyor. Ortalama bir PHP geliştirici yılda 80.000$ civarında kazanabilir. Freelancer olarak çok daha fazla da kazanabilirler. Bu yüzden tamamen beklentilere göre bir ayrıcalık yaratabilir ve kendinizi bu konuda ön plana çıkarabilirsiniz.

Python Öğrenmek

İş Garantili Programlama Dilleri - En İyi Programlama Dilleri Hangisi? 4

Python öğrenmek programlama konusunda sizlere geniş bir kapı aralıyor. Python öğrenmek oldukça kolay olduğu için de en azından ikinci bir yazılım dili olarak çalışmalara başlayabiliyorsunuz. Eğer programlama geçmişiniz varsa Python öğrenmek oldukça kolay. Halihazırda çalışan bir geliştiriciyseniz ve özgeçmişinizi zenginleştirmek istiyorsanız Python en iyi programlama dili listesinde yer alıyor.

Python kodu kod okunurluğu için tasarlandı. Çok boşluk kullanarak öğrenirken takip etmenizi kolaylaştırıyor. Python hem masaüstü hem de web tabanlı programlarda kullanılabiliyor bu yüzden çeşitli projelerde çalışan geliştiriciler için muhteşem bir dil. Bu konuda yapılacak olan çalışmalara bakarsanız yıllık ortalama 100.000 Dolarlık bir kazanca hazır olmalısınız.

Solidity Öğrenmek

İş Garantili Programlama Dilleri - En İyi Programlama Dilleri Hangisi? 5

Öğrenme konusunda popüler bir yaklaşımla ilerleyen Solidity, kendine has bir yapıda çalışmaları büyütüyor ve seçenekleri de aynı dengede organize diyor. Öğrenmek için en iyi programlama dili konusunda karar verirken ne türde iş yapmak istediğinizi düşünmeniz gerekiyor. Son birkaç yılda Bitcoin ve Ethereum gibi kripto para birimleri oldukça popüler halde geldi. Böylelikle blockchain geliştiricilerine de talep artmış oldu. Deneyimli bir Solidity geliştiricisi yılda ortalama 158.000$ kazanabiliyor. Yerine göre yükselse de ortalama fiyatlar bu şekilde oluyor kazanç konusunda.

SQL Öğrenmek

İş Garantili Programlama Dilleri - En İyi Programlama Dilleri Hangisi? 6

Özellikle listemizde ilgi çeken yazılımlardan birisi de SQL. Veri yönetimi için SQL en iyi programlama dili olsa da ortalama SQL geliştiricisi yılda 70.000$ ila 80.000$ kazanıyor. Diğer programlama dillerine kıyasla daha az bir oran. Ancak SQL, bir programlama dili biliyorsanız becerileriniz arasına katabileceğiniz çok iyi bir dil.

Veri yönetimi için SQL en iyi programlama dili olsa da ortalama SQL geliştiricisi yılda 70.000$ ila 80.000$ kazanıyor. Diğer programlama dillerine kıyasla daha az bir oran. Ancak SQL, bir programlama dili biliyorsanız becerileriniz arasına katabileceğiniz çok iyi bir dil.

Swift Öğrenmek

İş Garantili Programlama Dilleri - En İyi Programlama Dilleri Hangisi? 7

Genel olarak bakarsak, henüz çok yoğun bir kullanımı yok. Swift listemin son sırasında yer alsa da katiyen en az faydalı dil değil. Apple tarafından kendi birçok işletim sisteminde kullanılmak için geliştirilen Swift genel amaçlı bir dildir. Apple programları ve uygulamalarıyla çalışmak istiyorsanız Swift tabii ki de öğrenmek için en iyi programlama dilidir. Deneyimli Swift geliştiricileri için talep fazla olduğu için dili kullanmayı bilen ortalama programcılar yılda 100.000$’dan fazla kazanıyor. İş deneyiminiz artarsa bu rakam da artabilir.

Güncellemelere bu şekilde bakabiliyorsunuz. Peki siz hangisini tercih edeceksiniz?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu