SunucuWindows

IIS Nedir? Nasıl Çalışır Ve Nasıl Kurulur?

IIS terimi ile birlikte IIS nedir? sorusu ile de internet ortamında pek çok kez karşılaşmış olabilirsiniz. IIS (Internet Information Services) İnternet Bilgi Hizmetleri olarak bilinir.

IIS Nedir? Web tabanlı bir windows sunucusudur. Bu sunucunun en önemli görevi, web içeriğini internet üzerinden kullanıcılara göndermektir. Bu yazımızda sizlere IIS Nedir?, IIS Kurulumu Nasıl Yapılır başlıklarını açıklayacağız.

IIS Nedir?

IIS sunucusu veya İnternet bilgi hizmetleri  esnek bir web sunucusudur. Windows işletim sistemleri ile çalışan Microsoft’a tarafından oluşturulmuştur. Talep edilen HTML sayfalarını veya dosyalarını önünüze getirir. Web sunucusu, uzak istemci bilgisayarlardan gelen istekleri kabul eder ve gereken doğru yanıtı geri gönderir. Bir web sunucusunun bilgiyi paylaşmasına ve iletmesine izin veren temel bir uzantıdır. Bu bilgiler, kurumsal intranetler ve internetten oluşan WAN (Geniş alan ağları) dahil olmak üzere LAN (Yerel alan ağları) üzerinden sağlanır.

Web sunucusu çok farklı biçimlerde olabilir. Kullanıcılara bilgiler gönderir. Bu bilgiler, dosya alışverişi yoluyla HTML olarak kodlanmış statik web sayfalarını içerir. Sadece bunla da kalmaz, resim dosyaları, metin belgeleri de bunun bir parçası olabilir.

IIS Nasıl Çalışır?

IIS terimini ilk duyduğunuz zaman, aklınıza sayısız soru gelebilir. Bu sorular IIS nedir?, IIS ne için kullanılır vb. gibidir. En yaygın sorulardan biride: IIS Nasıl Çalışır? İnternet bilgi servislerinin çalışma prensipleri ile ilgili bazı bilgileri toparladık ve IIS’in nasıl çalıştığı hakkında maddeler halinde kısa bir paragraf hazırladık.

İşte IIS’in çalışma prensipleri:

  • Çok sayıda protokol ve dil standardına bağlıdır. Ayrıca, öğeleri oluşturmak için HTML kullanılır. Bunlar metin, resim yerleşimleri, vb. öğelerdir.
  • HTTP olarak da adlandırılan Köprü Metni Aktarım Protokolü. Web sunucuları ve kullanıcılar arasında bilgi alışverişi için tercih edilen önemli bir iletişim protokolüdür.
  • Buna ek olarak, iletişimi şifrelemek ve HTTPS güvenliğini sağlamak için Güvenli Yuva Katmanı (SSL) üzerinden HTTP Aktarım Katmanı Güvenliğini veya SSL’yi kullanır. Dosyalar FTP veya bir diğer güvenli varyantı olan FTPS aracılığıyla aktarılabilir. FTP terimi, Dosya Aktarım Protokolü anlamına gelir.

IIS Nasıl Kurulur?

IIS nedir? sorusunu cevapladığımıza ve nasıl çalıştığını öğrendiğimize göre Microsoft Windows kullanan bir sunucuya IIS kurmak için hangi yollar izlenmeli gelin hep beraber bakalım.

1. İlk olarak denetim masasını açın.

2. Programlar ve Özellikler sekmesini açın.

3. Şimdi, aşağıdaki resimde gösterildiği gibi, Windows özelliklerini aç veya kapat seçeneğine tıklayın.

ııs nedir
IIS Nedir?

4. Windows özelliğini aç veya kapat seçeneğine tıkladıktan sonra açılan penceredeki seçeneklerden “İnternet Bilgi Servislerini bulun ve yanındaki ”+” işaretten genişletin. Ardından yanındaki kutucuğu işaretleyin otomatik olarak diğer iki seçenek seçilecektir.

ııs nedir
IIS Nedir?

5. Kutucuğu işaretledikten sonra tamam seçeneğini işaretleyin ve bekleyin.

IIS Nedir?
IIS Nedir?

6. İşlem tamamlanınca kapat butonuna tıklayıp pencereyi kapatabilirsiniz.

IIS Nedir? Nasıl Çalışır Ve Nasıl Kurulur? 1

7. Uygulamanın çalıştığını kontrol etmek için tarayıcınıza http://localhost/ yazıp kontrol edebilirsiniz.

IIS Nedir?
IIS Nedir?

Değişiklikleri tamamladıktan sonra sistemin yeniden başlatılması istenebilir, bu yüzden onay verin ve kurulumu tamamlayın. Artık Windows arama kutusuna “IIS” yazarak İnternet Bilgi Servislerini kullanabilirsiniz.

IIS Web Sunucusunun Özellikleri

Merkezi bir sunucu olan IIS sunucusu gayet yaygın olarak kullanılmaktadır. Size birçok özellik sunar aynı zamanda çoğu BT yöneticisi için çok verimli bir araçtır.

IIS’nin birincil kullanımı, ASP.NET gibi web sitelerinin ve web uygulamalarının barındırılması içindir. Bunun dışında, IIS Sunucusunun barındırdığı özellikleri aşağıda maddeler halinde derledik.

1- Kimlik doğrulama

Kimlik doğrulama, çeşitli seçenekler içeren IIS sunucusunun ( internet bilgi hizmetleri) önemli bir özelliğidir. Seçeneklerden bazıları Windows auth, ASP.NET ve Basic’tir.

Windows Active Directory için Windows auth verimlidir. Bunun nedeni, kullanıcının bir etki alanı hesabı aracılığıyla web uygulamalarında otomatik olarak oturum açmasına izin vermesidir.

2- Güvenlik

Bu sunucu aynı zamanda SFTP ve HTTPS’nin TLS sertifikalarını yönetebilmesi ve isteği filtreleyebilmesi için teklif verme gibi güvenlik özelliklerine de sahiptir. Bu sayede kolayca trafiğe izin verebilir ve trafiği engelleyebilirsiniz.

3- Uzaktan Yönetim

Uzaktan yönetim özelliği, CLI veya PowerShell aracılığıyla personel çalıştırma için bir IIS’e izin verir. Buna ek olarak, kullanıcı komut dosyasını kendiniz oluşturabilirsiniz.

Kullanılabilir IIS Sürümleri

Sizin için IIS’nin çok sayıda mevcut olan sürümlerinin bir listesini hazırladık.

İşte IIS sürümleri

  • Her şeyden önce, IIS 6 veya Windows Server 2003’tür. İnternet bilgi hizmetlerinin en eski sürümüdür. IPv6’ya destek olarak eklendi. Fakat, önceki sürümle ilgili herhangi bir güncelleme bulunmamaktadır.
  • IIS7, Windows Vista ile uyumlu bir IIS sürümüdür. Ayrıca, IIS7 güvenliği artırdı ve .NET çerçevesi için destek önlemleri sundu.
  • IIS’nin sonraki sürümü IIS 7.5’tir. Bu IIS sürümü, TLS 1.1 ve 1.2’ye eklenen destek de dahil olmak üzere Windows 7’de mevcuttur.
  • Bundan sonra, IIS 8, SNL desteğinden oluşur. Buna ek olarak, Windows Web Server 2012, 2023’e kadar mevcut olan mevcut destek garantisi ile birlikte gelir.
  • IIS 8.5 genellikle Windows 8.1 içindir ve ekstra oturum açma yeteneklerine ve yardımcı dinamik site etkinleştirme programına sahiptir.
  • IIS 10, yalnızca Windows PowerShell 5.0’ı değil, aynı zamanda HTTP/2’yi de destekler.

Bu yazımızda sizler için IIS Nedir? Nasıl Çalışır Ve Nasıl Kurulur? başlıklarını açıkladık. Dilerseniz SOAR Nedir? yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Serhat Yılmaz

Blog sayfamızda bilişim sektöründe edinmiş olduğum bilgi ve deneyimleri paylaşmaktayız. Yazılarımıza yorumlarınızı katarak bizleri mutlu edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu