Güvenlikİnternet

SOAR Nedir?

SOAR (Security Orchestration Automation and Responce) açılımı itibari ile Güvenlik düzenleme Otomasyonu ve müdahale için oluşturulmuş bir sistemdir. Kuruluşların güvenlik olaylarını tek bir ara yüzden verimli bir şekilde gözlemlemelerini, anlamalarını, karar vermelerini ve eyleme geçmelerini sağlar.

SOAR nedir?

SOAR security uyarı yorgunluğunun azalmasına ve olay yanıt süreçlerinin  azaltılarak kolaylaşmasına yardımcı olmak için tasarlanmıştır. SOAR platformları, kapsamlı veri toplama, vaka yönetimi, standardizasyon, iş akışı ve raporlamayı birleştirerek kuruluşlara gelişmiş koruma becerilerini uygulama yeteneği sağlamak için işleri bir sonraki seviyeye götürür.

  • SOAR çözümleri, entegre platformlardan uyarı verilerini toplar, işler ve ek araştırma için bunları tek bir konuma yerleştirir.

  • SOAR’ın olayların yönetimine yaklaşımı, kullanıcıların tek bir olaydan bilgi toplamasına, değerlendirmesine ve ilgili araştırmaların yapılmasına olanak tanır.

  • SOAR, entegrasyonu yüksek düzeyde otomatikleştirilmiş, karmaşık olaylara müdahale ile işleyişi  barındırmak, daha hızlı sonuçlar vermek ve bir savunmayı kolaylaştırmak için kurulan bir araç olarak tanımlanır.

  • SOAR çözümleri, belirli tehditlere yanıt olarak içinde birden fazla bilgi dokümanları içerebilir. Bir dokümanda her adım, kapsamlı entegrasyon için üçüncü taraf yazılımlar ile etkileşim de dahil olmak üzere, doğrudan platform içerisinden tek bir tıklama ile yönlendirilecek şekilde tamamen otomatikleştirilebilir veya ayarlanabilir.
  • soar nedir
    SOAR Nedir?

Basitçe söylemek gerekirse, SOAR bir kuruluşun güvenlik araç seti içindeki tüm araçları, sistemleri ve uygulamaları entegre eder ve ardından SecOps ekibinin olay müdahale işlemlerinin otomatikleştirilmesini sağlar.

SOAR platformları, otomasyon kullanarak güvenlik yöneticilerinizin zamanını zorlayan sıradan görevlerin üstesinden gelmenize yardımcı olurken, aynı zamanda daha üretken olmaları için onlara güvenlik altyapılarında imkanlar sunar. Daha fazla olayı ele almalarını, en önemli sorunları daha derinlemesine araştırmalarını ve kuruluşların genel güvenlik savunmalarını büyük ölçüde geliştirmelerini sağlar.

SOAR’ın bir SOC’ye (Security Operations Center) en büyük faydası , güvenlik ekiplerinin yanıt sürelerini hızlandırmasına ve uzmanlık becerilerini daha iyi kullanmasına olanak tanıyan zaman alıcı, manuel görevleri otomatikleştirmesi ve düzenlemesidir.

Bu yazımızda SOAR Nedir? sorusuna cevap verdik dilerseniz GDPR Nedir? GDPR’nin Kapsadığı Temel Kavramlar yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Serhat Yılmaz

Blog sayfamızda bilişim sektöründe edinmiş olduğum bilgi ve deneyimleri paylaşmaktayız. Yazılarımıza yorumlarınızı katarak bizleri mutlu edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu