Güvenlik

Proxy Nedir? 3 Proxy Site Önerisi

Bu yazımızda sizlerle beraber Proxy nedir sorusunun cevabını ve 3 proxy site önerisini paylaşacağız. Ayrıca proxy ayarlarının yapılışı ve bilmeniz gereken tüm detayları aktaracağız.

Proxy Nedir?

Proxy dilimize Türkçe olarak vekil sunucu olarak geçmekle beraber aslında internet üzerinde görüntülemek istediğiniz bir siteyi doğrudan ve direk olarak değil bir ara sunucu vasıtası ile ziyaret etmenize imkan sağlayan ve bunu farklı bir pencereden yapan araç olarak tanımlanabilir.

Tarayıcılarınız üzerinden proxy kullanarak bir web sitesine bağlanmanız bu siteye direk olarak değil bir köprü sayesinde bağlanmanızın sağlanması anlamına gelmektedir. Araya sokulan bu ek sunucu bize görüntülemek istediğimiz sitede bulunan verileri alarak bize gösteriyor. Böylece bulunduğumuz yerde yada bağlantıda bulunan engellemelerden sakınmış ve ip adresimiz gibi bilgilerimizi direk olarak ziyaret etmek istediğimiz siteye aktarmamış oluyoruz.

Proxy Neden Kullanıyor?

Kullanıcıların proxy kullanımına ihtiyaç duymalarındaki başlıca sebep internet sağlayıcı yada sunucularındaki kısıtlamak olarak söylenebilir. İstediğimiz sitelerin filtrelenmiş olması yada kısıtlanması da bu konuda kullanıma bizi iten etmenlerden birisidir. Bunu birkaç somut örnek ile şekillendirmemiz gerekirse, ülkemizde yasaklanan Wikipedia yada bir zamanlar Youtube gibi bilgi kaynağı olup da engellenmiş sitelere erişimi sağlamak amacıyla kullandık proxy sunucularını. Proxy nedir diye işte bu zamanlarda öğrendik aslında herşeyi.

Ancak proxy kullanan bilinçli ve bilgili kullanıcılar bu sayede istedikleri sitelere girerek ihtiyacı olan bilgileri alabilmişlerdi.

En Çok Kullanılan Proxy Siteleri

Kişilerin genel olarak kendilerine ait proxy sunucularının olması beklenmez. Olsa herkes kısıtlamasız bir şekilde internette gezinebilirdi. Günümüzde bunu bir hizmete dönüştürerek kullanıcıların istedikleri siteye kısıtlamalar olmadan girmesini sağlayan pek çok web sitesi mevcut. En çok tercih edilenleri sizler için listeledik.

KProxy

Kproxy uzun yıllardır bu sektörde hizmet veren güvenilir bir proxy sitesidir. 9 farklı sunucusu üzerinden istediğiniz siteye kısıtlama olmadan giriş yapabilrisiniz.

Proxy Nedir kproxy
Proxy Nedir kproxy

Proksi.Us

Hızlı ve basit ara yüzü ile sadece gitmek istediğiniz siteyi yazın ve Go butonu ile ziyaret edin. Karmaşıklığa hiç gerek yok.

Proxy Nedir proksius
Proxy Nedir proksius

Proxysite.Com

Sade arayüzü ve oldukça yeterli sayıda sunucu seçeneği ile kullanımı kolay ve hızlı bir proxy sitesidir.

Proxy Nedir proxysite
Proxy Nedir proxysite

Proxy Özellikleri Nelerdir?

Proxy nedir öğrendiğimize göre şimdide proxy kullanırken dikkat etmemiz ve bilmeniz gerekenleri öğrenelim.

HTTPS: Web sitelerindeki 433 portuna girebilen güvenle gezinti sağlamanızı sağlayan bir güvenlik protokolüdür.

Sock: Genel olarak oyunlarda kullanılan proxy çeşitidir. HTTPS’e göre daha fazla gizlilik destekler. Ancak destekleyen web site sayısı oldukça azdır.

Güvenlik: Proxy sunucuları zararlı içeren bağlantıları temizleyerek size erişimi ulaştırmaktadır. Reklam ve benzeri öğeleri kısmen temizleyerek size gösterir.

Yönetim: Proxy kullanımı ile sizden istenen ip adresi gibi bilgilerin paylaşılmasının önüne geçilir.

Erişim: Ülkenizdeki internet kısıtlamalarının önüne geçerek bilgiye erişimdeki kısıtlamalardan kurtulmuş olursunuz.

Proxy Türleri Nelerdir?

Temel olarak 3 farklı proxy türü vardır.

Saydam Proxy

Sadece ip kontrolü ve görüntülemesi yapar. Profesyonel bir kişi saklamayı düşündüğünüz ip bilginize ulaşabilir.

Anonim Proxy

Saydam proxy’ye göre bir tık daha güvenli bir koruma sağlar. Detaylı inceleme talep edildiğinde kaynak ip adresi yani sizin ip adresini bulunabilir.

Elit Proxy

En üst seviyede koruma sağlar ve erişilmesi zordur. Bu proxy kullanımına erişmek isteyen kişinin bilgisayar bilgisi üst düzeydedir ve tespiti oldukça zordur.

Proxy Tarayıcı Ayarları Nasıl Yapılır?

Her tarayıcının kendine ait bir proxy ayarı mevcuttur. Ancak tarayıcılarınızda yer alan proxy ayarlarını değiştirmeniz normal zamanlarda ziyaret edeceğiniz sitelerin doğru çalışmasını engelleyebilir. Bu sebepten ötürü proxy ayarları kullanmak yerine proxy sitelerini kullanmanızı öneriyoruz.

Hemen hemen her tarayıcının ayarlar sayfasında Gelşimiş bölümü ve bu bölümün altında Ağ bölümü bulunmaktadır. Tarayıcınıza proxy ayarlarını bu alanlardan girebilirsiniz.

Proxy Kullanmak Yasak mı?

Proxy nedir konusu ile alakalı merak edilen bir diğer soruda proxy kullanmak yasak mı yada proxy kullanmak yasa dışı mı şeklindedir.

Bunu örneklendirmek gerekirse toplumun kullanımına açık bir mamulün üretimi nasıl ki yasak yada yasa dışı değilse proxy kullanmak da yasak yada yasa dış değildir. Ancak proxy kullanımını yasa dışı sitelere erişmek maksatlı kullanmanız durumunda emin olun yasa dışı bir işlem yapmış oluyorsunuz.

Yani eğer sadece bilgiye ulaşmak amacıyla kullanıyorsanız proxy evet sadece bir servistir. Dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz. Çünkü bazı siteler ülkeler bazında bile filtrelenebiliyor. Bu durumlarda bilgiye ulaşmak için proxy en güvenilir çözümdür. Ancak bahis siteleri gibi yasa dışı yada suç teşkil eden içeriklere erişmek amacıyla proxy kullanımı kesinlikle suç teşkil edebilir.

Proxy nedir ve proxy kullanımı ile alakalı detaylı bilgileri size sunduktan sonra olarak son tavsiyemiz mutlaka bilinçli bir internet kullanıcı olmak için her gün yeni bilgiler edinmeye çalışın.

Serhat Yılmaz

Blog sayfamızda bilişim sektöründe edinmiş olduğum bilgi ve deneyimleri paylaşmaktayız. Yazılarımıza yorumlarınızı katarak bizleri mutlu edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu