İnternet

Google Adsense Nedir? Ne İşe Yarar?

Merhaba, sizlere internet üzerinden para kazanmak için en güvenilir yöntem olan Google Adsense nedir konulu yazımızı sunuyoruz.

Artık internet üzerinden para kazanmak sıklıkla kullanılan ve yapılan bir iş kolu haline geldi. Özellikle ek gelir elde etmek amacıyla kullanılan internet sektörü içinde pastanın en büyük pay sahibi şüphesiz Google Adsense olarak bilinir.

Bu yazımız ile sizlere internetten para kazanmak için Adsense nasıl kullanılır ve nasıl kayıt olunur gibi başlıkların yanı sıra, adsense kayıt sırasında ve sonrasında nelere dikkat etmeniz gerektiği gibi kritik bilgileri sizinle paylaşacağız.

google adsense nedir
google adsense nedir

Google Adsense Nedir?

Adsense Dünyanın 1 numaralı arama motoru olan Google’ın 2003 yılında ücretsiz olarak sunduğu bir sistemdir. Adsense sistemine kayıtlı web siteleri sahipleri Google tarafından yayınlanan reklamların yayıncısı olarak gösterim yada tıklama başına kazanç elde ederler. Google bu sayede özgün olarak içerik paylaşan web sitelerine para kazandırmayı ve bir başka sistemi olan Adwords’e kayıtlı müşterilerinin reklamlarının doğru yerlerde yayınlanmasını hedeflemiştir. Hostixo olarak kaleme aldığımız Adsense nedir konulu yazımızın asıl konusuda bu sistemin doğru anlaşılması ve web sitelerinin buna göre yapılandırılmasıdır.

Google Adsense Nasıl Çalışır?

Web sitesi sahipleri Adsense sistemini kullanarak para kazanmak istiyorsa öncelikli olarak Google Adsense’e kayıt olmaları gerekmektedir. Web siteleri Google tarafından belirlenen kurallara uygunsa ve içerikleri özgün ise, ayrıca yeterli sayıda içerik girişi yapılmışsa birkaç gün süren incelemenin sonucunda sitenizin onay aldığına dair bir bildirim alacaksınız. Ardından sistem üzerinden oluşturduğunuz reklamların kodlarını sitenize uygun dağılım ile yerleştirdiğinizde reklamlar Adwords sistemine kayıtlı müşterilerin belirledikleri kriterlere uygun şekilde sitenizde gösterime başlayacaktır.

Burada sitenizin içeriğine uygun olarak reklamlar gösterilmektedir. Lakin siz rakibiniz bir platformun reklamını sitenizde görmek istemezseniz bu reklamı filtreleyebilirsiniz.

Google Adsense  Sistemine Nasıl Kayıt Olunur?

Adsense sistemine kayıt olmak için birazdan vereceğimiz linke tıklamanız yeterli olacaktır. Sistem üzerinde size verilen formu doldurarak, reklam göstermek istediğiniz web sitesini belirterek kayıt işlemini tamamlayabilirsiniz. Sitenizde bir sub-domain olsa dahi siz ana alan adınızı girmeniz gerekmektedir. Tüm bu işlemlerin sonunda web siteniz adsense reklamları için uygunluğu denetlendikten sonra mail adresinize birkaç gün içerisinde olumlu/olumsuz cevap içeren bir mail gelecektir. Bu mail içerisinde anlatılan yönergeleri takip ettikten sonra artık adsense hesabınız reklam sisteminin aktif olması adına açık hale gelmiştir.

Adsense Kayıt Olmak İçin Aşağıdaki Linki Kullanabilirsiniz

https://www.google.com/adsense/signup/new/lead

Adsense Sistemi İçin Web Sitenize Yapmanız Gerekenler

Adsense Google tarafından sağlanan bir hizmet olduğu için Google’ın aradığı tüm kriterleri Adsense sistemi de aramaktadır. Dolayısı ile kopya içerik gibi kural dışı hareketler içinde olan web siteleri katiyen sisteme dahil edilmemektedir. Google politikaları oldukça serttir. Dolayısı ile sisteme kayıt olabilmeniz için biraz emek vermeniz gerekmektedir.

İçeriklerinizin özgünlüğünün yanı sıra içeriklerinizin arama motorları politikalarına da uygun olması gerekmektedir. Kullanımı yasak kelimeler içeren içerikleriniz yada yasalara aykırı içerikleriniz (bahis, kumar, yasa dışı dizi film yayınlama vb içerikleriniz) varsa adsense reklamı yayınlamaya uygun bulunamazsınız. Maddeler halinde saymamız gerekirse;

  • +18 içerikler
  • Şiddete yönelten içerikler
  • Nefret söylemi ve kişiye zarar verici söylemler bulunan içerikler
  • Irkçılık, dini ayrımcılık, istismara yönelik içerikler
  • Argo ve küfür kullanımı
  • Kötü amaçlı yada yasa dışı program paylaşımı
  • İllegal etkinlikler
  • Uçucu ve uyuşturucu madde kullanımı ve özendirilmesi
  • Silah vb ekipman satışı ve özendirilmesi gibi içerikler

Buna benzer içerikler web sitenizde mevcut ise sisteme uygun olarak adsense reklamı yayınlamanız mümkün değildir. Dilerseniz bu sayfayı ziyaret ederek Adsense Politikaları sayfasına bir göz gezdirebilirsiniz.

Yukarıdaki maddelerin yanı sıra site trafiğinizin de özgün olması gerekmektedir. Yani hit yazılımları gibi kurallara aykırı yazılımlar ile geçersiz hit sağlanması sisteme uygunluğunuzun olumsuz yönde etkilenmesini sağlayacaktır.

Google Adsense Sistemi Nasıl Kurulur?

Adsense nedir öğrendik ve kaydınız olumlu geçti ve artık bir reklam yayıncısısınız diyelim. Mutlaka sistem üzerinden tamamlamanız gereken bazı adımlar mevcuttur. Aktivasyon yaparak sistemdeki tüm bilgilerinizin geçerliliğini sağlamalısınız.

Ödeme Bilgileri

Sistem üzerinde tam adınız, ödemenin yapılacağı bir banka hesabınızın ve geçerli bir telefon numarasının mutlaka bulunması gerekmektedir. Aksi durumda ödeme alamazsınız ve aktivasyonu sağlayamazsınız.

Adres Bilgileri

Doğru adres bilgileri vermeniz gerekmektedir. Adsense sistemine kayıt olduğunuzda Adsense pin kodu girmediğiniz sürece ödemelerinizi alamazsınız. İlk ödemenizi alabilmeniz için 200 tl limitine ulaşmanız ve pin kodunuzunn girilmiş olması gerekmektedir.

Adsense Pin Kodu

Adsense sisteme girdiğiniz adresin doğruluğunun teyit edilmesi için pin sistemi kullanmaktadır. Bu sistem kapalı zarf içinde size özel üretilmiş bir kod ile tamamlanmaktadır. Genel olarak pin talebinizin ardından 14 gün içerisinde adresinize zarf ulaşmaktadır. Ancak 3 kere pin istemenize rağmen hala adresinize zarf gelmediyse bu sefer resmi belge ile doğrulama sistemi devreye girmektedir. Ancak kesinlikle pin sistemi 3 kere çalışmadığı anlaşılmadan ve kontrol edilmeden resmi belge sistemi devreye girmemektedir.

Bazı durumlarda zarf 14 günden daha geç bir sürede gelebiliyor. O yüzden ilk pin talebinizden sonra mutlaka en az 3 hafta bekleyin. Gelmediği zaman yeniden pin talebinde bulunun ve bu süreci 3 kere tekrarlayın.

Google Adsense  ile Sitemde Yayınlanacak Reklamları Seçmem Mümkün mü?

Sitenizde yayınlanan reklamları seçme ve geri çevirme gibi imkânlarınız mevcut. Dolayısı ile seçim size kalmış. Kimse rakiplerinin reklamını yayınlamak istemez.

Adsense ile Ne Kadar Kazanırım?

Bu sistemde reklam verenin tıklama başına maliyeti, sitenizin organik trafiği, reklam tıklandıktan sonra reklamda kalınan süre ve hatta ziyaret edilen ülke bile etki etmektedir. Dolayısı ile belirli bir miktar söylemek imkansızdır.

Reklam Boyutu Ayarlanabilri mi?

Evet, reklamı yerleştireceğiniz yere göre reklamınızın boyutunu ayarlamak size kalmış. Günümüzde en çok tercih edilen reklam boyutu esnek reklam boyutudur. Özellikle mobil ziyaretçiler için bu seçenek Temmuz 2019’da sisteme dahil edilmiştir.

Reklam Gelirimden Kesinti Yapılır mı?

Elbette. Reklam tıklamalarınızın kalitesi, sitenizde geçirilen süre, reklama bu tıklanmadan önce sitede geçirilen süre gibi faktörler ve reklamın aldığı hit sizin elde edeceğiniz kazancı direk olarak etkilemektedir. Eğer organik bir trafiğiniz varsa kesintiler çok ama çok az olacaktır. Kuruşu aralığında diyebiliriz.

Sizlere Adsense nedir ve Adsense sistemi nasıl çalışır konularını anlattık. Eğer organik trafik ve içeriğe sahip bir web siteniz varsa mutlaka bir adsense hesabı almalı ve bu kazanç sistemine kavuşmalısınız. Ayrıca adsense reklamı olan siteler Google tarafından güvenilir siteler olacağı için ziyaretçilerinize de güven verecektir.

Serhat Yılmaz

Blog sayfamızda bilişim sektöründe edinmiş olduğum bilgi ve deneyimleri paylaşmaktayız. Yazılarımıza yorumlarınızı katarak bizleri mutlu edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu