Sunucu

Bulut Teknoloji Nedir? Bulut Teknolojinin Faydaları Nelerdir?

Günümüz teknolojilerinin bize sunduğu en büyük imkânlardan bulut teknoloji sayesinde artık tüm işlemleri depolamadan yapmak mümkün.

Günümüzde fotoğraflardan müziklere, videolardan programlara pek çok argümanın kapladığı boyut ve dolayısı ile taşınmalarındaki maliyetler artmış durumdadır. Dolayısı ile verilerin daha hızlı transferi ve erişimi kolay bir hale getirmek amacıyla bulut teknoloji sistemleri yaygınlaşmıştır. Son 4 yıldır bulut hizmet tüm sektörlerin vazgeçilmezi haline gelmiştir.

Gerek Android gerek iOS telefonlar olsun artık günümüzde bütün uygulamalar ve depolama uygulamaları bulut teknoloji tabanlı çalışmaktadır. Örneğin bugün çoğu kullanıcının kullandığı Google Fotoğraflar uygulaması Google bulut teknolojisinin en güzel örneğidir. Google’nin size sunduğu sınırsız bulut depolama alanı sayesinde telefonunuzdaki tüm fotoğrafları yedekleme imkanına sahipsiniz.

Bulut Teknoloji Bizlere Nasıl Fayda Sağlar?

Bulut teknoloji öncesinde veri depolaması için fiziki hdd’ler kullanılırdı. Küçük boyutlu verilerin taşınması adına faydalı olsalar da artık büyük boyutlu ve her yerden erişilebilme imkânı aranan dosyalar için bulut depolama ürünleri bizlere çözüm olarak sunulmuştur. Günümüzde bir çok firma hatta artık çoğu kişi bulut yedekleme sistemlerini kullanıyor.

Aslında bulut depolama alanına uzun zamandır aşinayız. Eskiden Hotfile, Rapidshare gibi firmalar geçici süre de olsa dosyalarımızı depolama konusunda bize hizmet verdiler. Akabinde Dropbox, Box ve Google Drive ilk başlarda kullanılan bulut depolama servisleriydi.

Bulut depolamanın bize sağladığı faydaları şöyle sıralayabiliriz;

  • Fiziki depolamaya gerek kalmamıştır.
  • Verilere her yerden erişmek mümkündür.
  • Veri güvenliği yüksek derecede sağlanmaktadır.
  • Cihazlar arası veri aktarımı kolay hale gelmiştir.
  • Yedekleme ve depolama maliyetleri düşmüştür.
  • Verilere internetin olduğu her yerden erişebilme kolaylığı sağlanmıştır.
  • Çoklu yedekleme imkanı sağlamaktadır.

Bulut Depolamanın Dezavantajları Nelerdir?

Bulut depolama hizmeti her ne kadar bizlere dosyaların fiziki depolanması konusunda faydalar sağlasa da bazı olumsuzlukları da mevcuttur. Bu teknoloji ile depolanan dosyalara sadece internetin bulunduğu yerlerden erişebilmemiz aslında ilk negatif durum olarak sayılabilir. Bunun yanı sıra sahip olduğunuz internet bağlantısının hızı da oldukça önemli bir konudur. Bulut depolama sistemi içinde saklanan yada depolanan verilerinizin güvenliğini sağlamak için güvenilir firmalar ile çalışmanız gerekmektedir. Ayrıca depolama yaptığınız hesaplarınızın güvenliği açısından da üst düzey güvenliğe sahip şifreler kullanmalısınız.

Piyasada En Çok Kullanılan Bulut Depolama Servis Sağlayıcıları

iCloud, Google Drive, Dropbox, Yandex.Disk, SkyDrive gibi firmalar uzun yıllardır bulut depolama sektöründe faaliyet göstermekte ve bu sektörün güvenilir firmaları arasında yer almaktadır.

Serhat Yılmaz

Blog sayfamızda bilişim sektöründe edinmiş olduğum bilgi ve deneyimleri paylaşmaktayız. Yazılarımıza yorumlarınızı katarak bizleri mutlu edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu