GENELYazılım

Full Stack Developer Nedir? Ne İş Yapar?

Full Stack Developer Nedir

Full Stack Developer , bilgisayar yazılımı geliştirmedeki tüm katmanlara aşina olan bir yazılım mühendisidir. Bu geliştiriciler, bir kavramı alıp bitmiş bir ürüne dönüştürmek için işlevsel bilgi ve yeteneğe sahiptir. Her şeyin yukarıdan aşağıya nasıl çalıştığını anlıyorlar ve buna göre sorunları öngörüp çözüm üretebiliyorlar.

Başka bir deyişle bir Tam yığın geliştirici, bir web sitesinin frontend (kullanıcıların etkileşimde bulunduğu görünür özellikler) hem de backend kısmını (arka plan süreçleri ve veri depolama) oluşturabilen kişidir. Yani bir web sitesinin tam olarak uygulanmasıyla ilgilenebilecek bir programcıdır.

Full Stack Developer Neler Yapar?

Full Stack Developer, kullanıcı gereksinimlerini genel mimariye dönüştürür ve yeni sistemleri uygular. Bir Full-Stack Developer, tüm teknolojilere hakim olmak zorunda değildir. Ancak, profesyonelin sunucu tarafında olduğu kadar istemci tarafında da çalışması ve bir uygulama geliştirirken neler olduğunu anlaması beklenir. Tüm yazılım teknolojilerine gerçek bir ilgi duymalıdır.

Tüm yazılım teknolojilerine ilgi duymak ile ilgili dikkat edilmesi gereken nokta her teknolojide uzman olmak anlaşılmamalıdır. Daha çok, her katmanda aşinalık ve anlayışa sahip ve tüm yazılım teknolojilerine gerçek bir ilgi duyan biriyle ilgilidir.

Aynı zamanda ekip üyeleriyle akıllıca iletişim kurabilmek ve durum gerektiriyorsa yardımcı olmakla da ilgilidir. Ön uç geliştiricileri ve arka uç geliştiricileri yönetmek ve bunlarla çalışmak için kişisel etkileşim ve iletişim becerileri de gereklidir.

Bir Tam Yığın Geliştirici’nin tam yığını yani full stack’i kapsayan katmanlara aşina olup proje sürecinde geliştirmeden ve projenin yönetiminden sorumludur.

Full Stack Neleri Kapsar

Full Stack Developer Nedir? Ne İş Yapar? 1

Sunucu, Ağ ve Hosting Ortamı
Bu, verilen kaynağı kullanmayı içerir. Dosya sisteminin, bulut depolamanın, ağ kaynaklarının uygun kullanımı ve veri yedeklemesi ve kullanılabilirliğinin anlaşılması önemlidir.

Uygulama Ölçekleme
Donanım ve yazılım arasındaki dengeyi iyi sağlamayı kapsar

Veri Modelleme
Tam yığın geliştirici, ilişkisel olmayan veri depoları kavramına aşinadır ve bunların ilişkisel veri depoları üzerinde nerede parladığını anlar.

API katmanı
Dış dünyanın iş mantığına ve veri modeline göre nasıl işlediği ile ilgilidir. Tam yığın geliştiriciler, net, tutarlı, kullanımı basit arayüzler yazma yeteneğine sahiptir.

Kullanıcı arayüzü (User Interface)
Tam yığın geliştiriciler, işlevsel olan bir arayüz tasarım şeması oluşturmalıdır. Veya tasarımcılardan destek alma yoluna da gidebilir.

Kullanıcı deneyimi
Full stack developer, kullanıcıların yalnızca işlerin sorunsuz ilerlemesini göz önüne alır. Tam yığın geliştirici, işlemlerin en az ekranda tamamlandığı her adımı hesaplanmış uygulamalar geliştirmeye çalışır. Aksaklık durumlarında kullanıcıyı yönlendirecek hata mesajlarını da hesaba katar.

Kısaca bir full stack developer olmak şunlar ile ilgilidir:

 

  • Bir web sitesinin veya uygulamanın arka ucunu ve ön ucunu geliştirme
  • Kullanıcı arayüzleri tasarlama ve oluşturma
  • Uygulamalar için kod yazma
  • Tarayıcı, sunucu ve veritabanlarını programlama
  • API Geliştirme
  • Uygulama sorunlarını çözme
  • Hata ayıklama ve güncelleme

Full Stack Developer Neleri Bilmeli?

tam yığın geliştirici

Tam işlevli ve tam kapsamlı, gerçek hayatla bilgisayar bilimi harmanlayan bir full stack developer olmak için şunları anlamanız gerekir:

JavaScript temelleri öğrenmek. Her araçtan tam olarak yararlanmak için güçlü bir temele ihtiyacınız olacak.

HTML ve CSS: Tüm ön uç araçlar, bir şekilde HTML ve CSS becerileri gerektirecektir. JS ile becerilerinizin temelini oluşturursunuz.

Angular, React veya Vue.js gibi 1 veya daha fazla istemci taraflı framework.

Veritabanlarını ve sorgu dillerini anlamak: Her türden tam yığın geliştiricinin verilerin nasıl depolandığını ve işlendiğini bilmesi gerekir. SQL veya noSQL ile mySQL veya MongoDB gibi popüler veritabanı işleme araçları arasındaki farkları öğrenmeye başlayın.

Node.js: Sunucu tarafında ilk ve tartışmasız en çok tercih edilen JavaScript çalışma zamanı ortamıdır. Ana sunucu uygulamanız için kullanmasanız bile, geliştirme sürecini iyileştirmek için araçlarını kullanabilirsiniz.

Bir yığın seçmek: Birden fazla yığın öğrenebilseniz de bir yığınla başlamak ve her bir araçta yolunuzu kontrol etmek en iyisidir. Bu, her birine eşit şekilde odaklanmanızı ve bunları ayrı teknolojiler yerine tek bir birim olarak kavramsallaştırmaya devam etmenizi sağlar.

Serhat Yılmaz

Blog sayfamızda bilişim sektöründe edinmiş olduğum bilgi ve deneyimleri paylaşmaktayız. Yazılarımıza yorumlarınızı katarak bizleri mutlu edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu