GENELSEO

En İyi 10 Site Hız Testi Araçları

Bir internet sitesinin içeriğinin tam olarak yüklenmesi için geçen zamana site hızı adı verilir. İnternet sitesinin yavaş performans göstermesi site sahibinin ve site ziyaretçilerinin istemeyeceği bir durumdur. İnternet sitenizin hızlı olması ziyaretçilerin daha keyifli ve daha uzun zaman geçirmesini sağlayan kriterler arasındadır. Ayrıca site hızınız rakipleriniz arasında üstünlük sağlamanız için de önemlidir.

Sitenizin yüklenme süresinin yavaş olması potansiyel ziyaretçilerinizin sitenizden çıkmasına ve arama ekranına geri dönerek farklı rakiplere yönelmelere neden olabilir. Bu durumun sürekli devam etmesi ise azımsanmayacak sayıda kullanıcı kaybetmenize yol açabilir.

Site hız testi araçları internet sayfanızın hızını takip etmenizi ve zayıf yönlerini görmeniz için yardımcı olur.

Sayfa Hızının Neden Önemlidir ?.

Site sahipleri, mümkün olan en iyi kullanıcı deneyimini sağlayabilmek için web site performanslarını sürekli hızlı tutmalılar. Bunu gerçekleştirmenin en doğru yollarından biri ise site hız testi araçlarından birini kullanarak aralıklı web kontrolü yapmaktır.

Sayfa hızı aşağıdaki nedenlerden dolayı önemlidir:

  1. SERP etkilenir – Arama motorları sonuçlarını kısa bir zaman zarfında toplamaları gerekmektedir. Bu kısa zaman zarfında sayfanızın yüklenmemesi sonucunda arama motoru sonuçları sayfasında sıralamanızın düşük olmasına neden olacaktır.
  2. Web sitenizin trafiği etkilenir – Sayfanızın yüklenme süresi yavaş olması ziyaretçi kaybetmenize neden olacaktır. Yani sitenizin trafiğinin etkilenmesine yol açacaktır.
  3. SEO etkilenir Sayfa yüklenme hızının yavaş olması arama motorlarının ziyaretçi  deneyimlerini etkilemesine neden olur.

Aşağıda en iyi 10 site hız testi araçlarını sizin için derledik, bunların özelliklerinden bahsedeceğiz.

En İyi 10 Site Hız Testi Araçları

Hız testinizi gerçekleştirecek ücretli ve ücretsiz birçok araç bulunmaktadır. Her birinin kendine ait harika özellikleri bulunmaktadır. Bu araçları şu şekilde sıralayabiliriz.

1. Pingdom

En İyi 10 Site Hız Testi Araçları 1

Pingdom en popüler site hızını test etme araçlarından biridir. Pingdom yalnızca kapsamlı web performansı takibi sağlamakla kalmaz, aynı zamanda aktiflik süresini (uptime) de takip etmenizi de sağlar. Ayda 20 milyardan fazla web sitesinin testini gerçekleştirebilen Pingdom gelişmiş özelliklere de sahip bir test aracıdır.

Sitenizin performansını 12 ayrı kriter olarak gösteren araç ile web sitenizin bütün test sonuçlarını sisteme kaydetmenize  ve uzun vadede hız gelişim süreçlerini izleyebilmenizi sağlar. Pingdom, web sayfalarını test etmek için 60’tan fazla global sorgulama konumu kullanmanız için olanak sunar. Ayrıca tablonun alt kısmında  site hızı arttırmanız için geliştirmeniz gereken eksiklerinizi gösteren bölümde bulunmaktadır.

Daha geniş takip etmek istiyorsanız ücretli planlarını satın alarak aktiflik süresini (uptime) izleme, sunucu izleme, alışveriş izleme gibi hizmetlerden yaralanabilirsiniz. Alarm özelliği sayesinde herhangi bir sorun yaşandığında anında haberiniz olacaktır.

Ayrıca, aralarında  Facebook, Spotify, Pinterest, Twitter, ve MailChimp gibi şirketlerin bulunduğu 800.000’den fazla kullanıcı Pingdom’u kullanmaktadırlar.

2. GTmetrix

En İyi 10 Site Hız Testi Araçları 2

GTmetrix diğer güçlü web site hız test araçlarından biridir.
Web sitenizde cihaz, lokasyon ve tarayıcıyı dikkate alarak dünya çapında ücretsiz olarak analiz yapabilirsiniz.

Analiz sonuçlarını içeren ayrıntılı raporları gösterir. İki araç arasında geçiş yapmanızı ve önerileri görüntülemeniz için olanak sağlar. Her bir sonuca tıklamak size daha fazla ayrıntı sunacaktır. 20 test sonucu indirebilme özelliği ile karşılaştırma yapmanız içinde avantaj sağlamaktadır.

Microsoft, Hp, PayPal, BMW, Nike, Samsung gibi tanınmış kullanıcıları olan GTmetrix, kapsamlı rapor ve öneriler sunan bir hız testi sitesidir.

3. Google PageSpeed Insights

Site hız testi araçları

Google tarafından sunulan PageSpeed Insights kullanıcıların en çok tercih ettiği site test aracıdır.

İnternet sitesindeki adres çubuğunda yer alana sitenizin URL’sini yazarak, “Analiz Et” butonuna tıklayabilirsiniz. Test sonucu size 0 ile 100 üzerinden değerlendirilen bir puan olarak görünecektir. Dilerseniz sol üst alandan desktop (masaüstü) veya mobil seçimi yaparak da sonuçlarınızı inceleyebilirsiniz.

Bu test aracı, sonuç raporunun altında sitenizin hız performansını artırmak için geliştirilmesi ya da eklenmesi gereken önerileri de gösterir. Aracın Google gibi en büyük arama motoru tarafından geliştirildiğini düşünürsek eğer, buradaki performans artırma kriterlerini uygulamak, sitenizin oldukça hızlı olmasını ve rakiplerinize karşı ciddi rekabet avantajı kazanmanızı sağlayacaktır.

4. WebPagetest

En İyi 10 Site Hız Testi Araçları 3

WebPagetest Google Chrome mühendisi olan Patrick Meenan tarafından hız testi aracı olarak geliştirilmiştir. Dünyanın pek çok bölgesinden Internet Explorer ve Chrome kullanarak ücretsiz olarak hız testi yapabilmenizi sağlamaktadır.

Testin sonunda kaynak yükleme, sayfa hızı optimizasyonu kontrolleri ve iyileştirmeler için öneriler sunulacaktır.

Ayrıca tablonun alt kısmında site hızı arttırmanız için geliştirmeniz gereken eksiklerinizi de görebilmenizi sağlar.

5. Google Test My Site

En İyi 10 Site Hız Testi Araçları 4

Mobil uyumlu bir web site test aracıdır. Web sitenizde yaşanan yavaşlığın nedenini size gösteren sistem, kaybedilen trafik oranını da tahmin ederek size sunar. Sitenizin hızını ölçen bu araç rakip sitelerin performansıyla karşılaştırma yaparak  performansınızı artırmanız için önerilerle birlikte özel bir rapor oluşturur.

6. Dareboost

En İyi 10 Site Hız Testi Araçları 5

Dareboost, herhangi bir web sayfasının hızını test etmek için kurulum gerektirmeyen ve tek tıklamayla hizmet sunan bir test aracıdır.

Tek bir tıklamayla hız, SEO, güvenlik ve yavaş web performansının nedenini bulmak için belirli domainleri engelleyebilme gibi 120’den fazla alanda analizler sunar ayrıca kendi sitenizin ve rakiplerinizin sitesinin karşılaştırmasını yapabilir, güçlü ve zayıf yönlerinizi pratik bir şekilde belirlemenizi sağlar.

Test bittikten sonra elde edeceğiniz rapor oldukça geniş kapsamlıdır ve öneriler farklı kategorilere bölünmüştür. Farklı kategoriler sayesinde yapılması gereken iyileştirmelere öncelik vermek kolaydır.

American Express, TV5MONDE, American Express, Domino’s Pizza, Carrefour, Yves Roche gibi çok sayıda ünlü kullanıcı Dareboost test aracını kullanır.

7. LoadImpact

En İyi 10 Site Hız Testi Araçları 6

Load Impact, bahsettiğimiz diğer web site hız testi araçlarından biraz farklıdır. Aynı anda birden fazla ziyaretçi geldiğinde web sitenizin nasıl yavaşladığını görmenizi ve sitenizin yavaşlamasına sebep olacak etkenleri liste şeklinde gösterir.

Bu sayfa hızı test aracı sınırlı olacak şekilde ücretsizdir daha fazla özelliğinden yararlanmak için belirli bir ücret ödemesi yapmanız gerekiyor.

8. Uptrends

En İyi 10 Site Hız Testi Araçları 7

Uptrends, web sitenizin 10 farklı konumundan masaüstü veya mobil cihazlardaki yükleme sürelerini değerlendirerek derinlemesine bilgi sunan ücretsiz bir site hız testi aracıdır.

Aracın özelliklerinden bazılarını şu şekildedir daha geniş test konumu, eposta uyarısı ve izleme panoları bulunmaktadır.

9. Cloudinary (Image Analysis Tool)

En İyi 10 Site Hız Testi Araçları 8

Web sitenizde çok sayıda görsel varsa yükleme süresi artabilir. Cloudinary’nın bu aracını kullanmanız kalite, kodlama, format ve boyut gibi görsellerle alakalı yaşadığını sorunları görmenizi sağlar. Cloudinary 25 GB için ücretsiz kayıt yaptırarak kullanabileceğiniz ve medya dosyalarınızı yükleyip hızlıca yayınlatmanızı sağlayan bir platformdur.

10. KeyCDN Website Speed Test

En İyi 10 Site Hız Testi Araçları 9

KeyCDN Website Speed bir web sitesinin nasıl performans gösterdiğine dair ayrıntılı bilgi almanıza yarayan tam sayfa hız testi aracıdır. Dünya çapında 10 farklı yerden testi gerçekleştirebilmenizi sağlamaktadır.

Web sitenizin performansının iyileştirmelerinin nereden yapılabileceğini görmeniz için kullanılabilecek araçtır.

Site hız testleri arasında internette en gelişmiş testlerden biridir denilebilir, çünkü web sitenizin HTTP / 2 destekli olup olmadığını kontrol edilir.

Sonuç

Makalemizde bahsettiğimiz gibi hız site sahiplerinin dikkat etmesi gereken başlıca konulardan biridir. Yavaş internet sitelerini kullanıcılar pek tercih etmezler. Sayfanızın trafiğini artırmak için birçok ücretsiz site hızı test araçlarından yararlanabilirsiniz.

Sitenizi düzenli olarak test etmeniz ve zamanında iyileştirmeler yapmanız size büyük avantaj sağlayarak rakipleriniz arasında üstünlük sağlamanıza yarayacaktır. Böylece web sitenizin kalitesini de artırmış olacaksınız.

Kullanımı kolay ve ücretsiz bir araç arıyorsanız eğer Google PageSpeed Insights ve Test My Site gibi araçları kullanabilirsiniz. Ayrıca Google’ ait oldukları için herkes tarafından erişimi de kolaydır.

Eğer web sitenizde çok fazla görsel bulunuyorsa Image Analysis Tool sizin için uygun olan seçimdir. Medya dosyalarınızın yüklenme sürenizi etkilemeden kaliteli görselleri kullanmanızı sağlayacaktır.

İzleme testleri için daha fazla seçenek düşünüyorsanız da Pingdom yapacağınız en iyi seçim olabilir. Büyük ölçekli web sitelerini analiz etmeleriyle ve uzmanlıkları sayesinde mümkün olan en iyi web performansı izleme testi diyebiliriz.

Yani internet sitenizin hızı, çok tercih edilen bir site olması için küçümsenmeyecek kadar önemli bir kriterdir.

Dilerseniz Google Webmaster Araçları (GWT) Nelerdir ? Nasıl Kullanılır ? adlı makalemizi okuyabilirsiniz.

Site hız testi araçları hakkında kafanıza takılan farklı sorular varsa eğer aşağıda bulunan yorumlar kısmından bize sorabilirsiniz.

 

Serhat Yılmaz

Blog sayfamızda bilişim sektöründe edinmiş olduğum bilgi ve deneyimleri paylaşmaktayız. Yazılarımıza yorumlarınızı katarak bizleri mutlu edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu