Yazılım

PSD Nedir? PSD Dosyası Nasıl Açılır?

PSD dosyası Photosop üzerinde yapılan bir proje ile ilgilidir. Sonradan tekrar açmak üzere kaydedilen bir dosya formatı olan PSD dosyası, özellikle karşımıza güncel hayatta çok fazla çıkmaktadır. Hele ki tasarımlarla ilgiliyseniz. Tüm veriler dosya açıldığı zamanda yeniden işlenebilir haldedir. Aynı zamanda PSD dosyaları PSD olarak kullanılmaya devam edilebileceği gibi, farklı formatlara da dönüştürülebilirler. Örneğin bir PSD dosyasını PNG ya da JPG formatına dönüştürmek mümkündür.

PSD dosyalarının maksimum genişlik ve yüksekliği 30.000 piksel olabilmektedir. Aynı zamanda PSD dosyalarının boyutu en fazla 2 GB olabilir. 30.000 piksel ve 2 GB’dan büyük dosyalar oluşturmak için başka formatlar bulunmaktadır. PSD dosyası herkes için kullanılmayabilir. Bu süreçle ilgili olarak değişken ve farklı bir yaklaşımı takip edebilirsiniz. PSD dosyaları ancak Photoshop uygulaması ile açılabilmektedir. Eğer PSD dosyalarını ücretsiz olarak kullanabileceğiniz bir programla açmak istiyorsanız, bu durumda GIMP kullanabilirsiniz. Fakat GIMP kullanarak PSD dosyalarını açsanız da, dosya içerisinde bulunan verileri işleyemezsiniz.

Farklı projeler ya da olası revizeler için sizler de bu dosya yapılarına erişebilir ve kendinize de bu noktada bir hizmet sunabilirsiniz. PSD dosyalarının asıl anlamı budur. Photosop ile çalışırken daha etkili bir çalışma yapmak ve bu süreci daha da etkili hale getirmek için genellikle PSD dosyasını sonradan açmak isteyebilirsiniz. Farklılıkların tamamında yer alan ve hepimiz için değişken bir çözüm sunan PSD dosyası, insanların isteklerine de çözüm yaratacaktır.

PSD dosyası nasıl açılır?

PSD Nedir? PSD Dosyası Nasıl Açılır? 1

Psd dosyasını açabilmek için bu konuda bir programa ihtiyacınız var. Ana programı olan Photosopt ile rahatlıkla açılma işlemini yapabilirsiniz. PSD dosyalarını herhangi bir program ya da uygulama kurmadan, tarayıcı üzerinden açmak isterseniz, bu durumda da paint.net adresini kullanabilirsiniz. Yine GIMP’de olduğu gibi bu site üzerinden PSD dosyalarınızı açabilirsiniz ama site dosya içerisindeki verileri işlemenize izin vermez.

Bu verileri işlemek için mutlaka bir uygulama ve programa ihtiyacınız vardır. Bu konularda farklı olarak ön plana çıkarılan yazılımlar da sizin için bir fark ve yenilik yaratacaktır. Süreçlere yakından bakarsanız, en azından hızlı bir yaklaşımın olduğunu görecek ve süreçleri daha da rahat bir şekilde incelemeye başlayacaksınız diyebiliriz.

Uygulamaları çok daha rahat kullanmak istiyorsanız ve en azından elinizdeki dosyayı phosotop dışında bir programla da açmak istiyorsanız aşağıdaki önerilerimize göz atabilirsiniz. Bu sayede sizin işiniz de kolaylaşacak ve en azından dosya açma süreçlerini daha da sağlıklı bir hale getirmiş olacaksınız.

PSD dosyasını açma programları nedir?

PSD dosyalarını açabilmek için Photoshop programı kullanılmaktadır. Fakat Photoshop programı dışında PSD dosyalarını açabilen başka program ve uygulamalar da bulunmaktadır. Bu program ve uygulamaları şu şekilde listeleyebiliriz:

  • Adobe Photoshop Elements
  • Paintshop Pro
  • Corel Draw

Aynı zamanda yine Adobe serisi içerisinde yer alan programlardan olan Premiere Pro, After Effects ya da Illustrator gibi programlar da PSD dosyalarını açabilmektedir.  Bu uygulamalar insanların isteklerini ön plana çıkarma konusunda geniş çaplı bir atılım yapacağı için sizin de işinizi kolaylaştıracak ve rahat çalışmalar sağlayacaktır. Tek tıklama ile hepsini kullanabilirsiniz.

 

Serhat Yılmaz

Blog sayfamızda bilişim sektöründe edinmiş olduğum bilgi ve deneyimleri paylaşmaktayız. Yazılarımıza yorumlarınızı katarak bizleri mutlu edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu