SEO

Google Webmaster Araçları (GWT) Nelerdir ? Nasıl Kullanılır ?

Google webmaster araçları, web sitelerin arama sonuçlarındaki performansını değerlendirmeye ve korumaya yardımcı olan ücretsiz bir hizmettir. Google tarafından desteklenen ve kullanıma sunulan bu araç sayesinde, site için daha geniş bir kontrol imkanı elde edilmektedir.  Servis, dünyanın en büyük arama motorunun web sitenizi nasıl gördüğüne dair bilgiler sunan ve düzeltilmesi gereken sorunları çözmenize yardımcı olan bir bilgi merkezi olarak da kabul edilebilir. Zira ilgili servis ile sitenizin genel performansından hatalarına kadar tüm ayrıntıları görebilirsiniz.

Google webmaster araçları
Google webmaster araçları

 

Google Webmaster Araçları Nelerdir, Neler Sunar?

Google webmaster araçları Google tarafından web sitede yer alan içeriklere ulaşılıp ulaşılmadığını kontrol edilmesini sağlar. Bununla birlikte arama sonuçlarına yönelik bilgi alınmasını kolaylaştıran servis, performansın yanında kötü amaçlı yazılım veya spam sorunların keşfedilmesini ve giderilmenizi sağlar. Bu avantajları ile her bir web site yöneticisi için servisin kullanılması da cazip kılınmaktadır. Servis üzerinden yapacağınız Google site analizi sizlere şunları sunar;

  1. Web sitenizin arama sonuçlarında yer aldığı en popüler sorguları
    2. Hangi sorguların en fazla trafik çektiği
    3. Hangi web sitelerinin sizin sitenize bağlantı sağladığı
    4. Mobil web sitenizin tabletlerde ve telefonlarda arama yapan kişiler için ne kadar iyi performans gösterdiği

Site tanımlaması yapıldıktan sonra bu tip verilerle sitenin Google gözündeki genel durumunu ve performansı kolayca takip edilebilmektedir. Google botları tarafından taranmak ve dizine eklenmek için kesinlikle Arama Konsolu’na kayıt yapılması gerekli değildir. Sitenizi ve içeriğinizin arama için optimize etmek ve verilerle yeni bir yol haritası yapabilmek adına servisin yardımı fazladır.

Google Webmaster Araçları Nasıl Kurulur?

Site için verilere erişmeden önce sistemde doğrulanması gerekecektir. Doğrulama işlemlerinde ise kişilerin web sitesinin sahibi olduğunu gösterebilmesi adına farklı doğrulama yöntemlerinden birisini seçerek doğrulamayı tamamlaması yeterli olacaktır. Bir web sitesinin doğrulaması farklı şekillerde yapılabilir.

  • HTML dosyası yükleme: Google, web sitenizin kök dizinine yüklemeniz gereken belirli bir ada sahip bir dosya oluşturur ve bu dosyanın içi boştur. Tek amacı, web sitesinin FTP sunucusuna erişiminiz olduğunu ve site sahibi olduğunuzu anlamasıdır.Dosyayı kök dizine eklediğinizde, araçlardaki “doğrula” düğmesine tıklayarak doğrulama işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.
  • HTML etiketi ekleme: Web sitenizi, Google tarafından hazırlanan ve ana sayfanın başlığına ekleyebileceğiniz meta etiketi ekleyerek de doğrulayabilirsiniz. Bu işlem gerçekleştiğinde, verileri görüntülemek için “doğrula” düğmesine tıklayarak kontrolü başlatabilirsiniz.
  • Etki alanınızın sağlayıcısını seçin: Google, alanı adı sağlayıcınızı seçme seçeneğiyle de doğrulama seçeneği sunmaktadır.
  • Google Analytics:Google Analytics’i kullanıyorsanız, sitenizi eklediğiniz Google Analytics kodu (<head> bölümünde olmalı) sitenizde olduğu sürece, siteyi bu şekilde doğrulayabilirsiniz.
  • Google Etiket Yöneticisi:Bu seçenek, sitenizi doğrulamak için kendi  Google Etiket Yöneticisi hesabınızı kullanmanızı sağlar.

Site için bu doğrulama yöntemlerinden birisini doğruladıktan sonra giriş ekranına geçiş yapabilirsiniz. Buradan siteye erişebilir, başka bir mülk ekleyebilir ve Google’dan gelen mesajları görebilirsiniz. Genel olarak kontrol sağlamak adına ise gösterge panelleri kontrol edilmelidir.

Google Webmaster Araçları Gösterge Paneli

Sitenizdeki tüm verilere erişebileceğiniz, ayarlarınızı değiştirebileceğiniz ve okunmamış mesajların ne kadar olduğunu gösterge panelinde görebilirsiniz. Bu ekranda yer alan soldaki kontrol paneli menüsü ise raporlara ve araçlara erişmenizi sağlar.

Google Webmaster Araçları Ayarları Nelerdir?

Eğer hesabınız ile ilgili detaylı ayarlara ulaşmak istiyorsanız, sağ üst köşedeki dişli simgesine tıklamanız gerekir. Buradan basit araçlara, tercihlere ve yönetici özelliklerine erişmeniz mümkündür. Ayrıca tercihler bölümünden e-posta tercihlerinizi ayarlayabilirsiniz.

Yapılandırılmış Veriler Nedir, Nasıl Kullanılır?

Yapılandırılmış veriler, bir web yöneticisinin Google’a gönderilen web sayfalarının içeriği ve arama sonuçlarında nasıl görünmesi gerektiği hakkında bilgi vermek için bir yoldur. Web sitelerin içeriklerine, yapılandırılmış verilerle yıldız dereceleri, kalori sayıları, resimler veya müşteri yorumları ekleyebilirsiniz. İlgili alandan siteniz için tüm yapılandırılmış verileri ayarlayabileceğiniz gibi yaşanan hataları, geçerli olan hataları ve geçerli sayfalarını da kolayca takip edebilirsiniz.

İlgili araçlar, sitesini önemseyen ve arama sonuçlarında yer almasını , isteyen herkes için oldukça caziptir. “Google Webmaster araçları nelerdir?” “Araçlar nasıl kullanılır?” gibi soru işaretlerine sahip olan web site yöneticileri için genel bir şekilde işlemler anlatımda olduğu gibidir. Ücretsiz olan servis, web servisinin daha iyi ve hızlı bir şekilde hizmet vermesine katkı sağlamaktadır.

Dilerseniz daha önce bloğumuzda yer alan Alexa Nedir ve Alexa Değeri Nasıl Yükseltilir ? adlı makalemizi inceleyebilirsiniz.

Serhat Yılmaz

Blog sayfamızda bilişim sektöründe edinmiş olduğum bilgi ve deneyimleri paylaşmaktayız. Yazılarımıza yorumlarınızı katarak bizleri mutlu edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu