E-Ticaret

Dropshipping Nedir ? Nasıl Yapılır ? Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir ?

Online dropshipping işletmesine sahip olmak isteyip nasıl yapacağınız hakkında bilginiz yoksa eğer bu yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Dropshipping nedir?

Dropshipping nedir diye tanımlayacak olursak Dropshipping, fiziksel ürünlere sahip olmadan ürün satışı yapabileceğiniz iş modelidir. Yani , bir işletmenin ürünleri stokta tutmasını gerektirmeyen bir sipariş karşılama yöntemidir . Bunun yerine, mağaza ürünü satar ve satış siparişini üçüncü taraf bir tedarikçiye aktarır, o da siparişi müşteriye gönderir.

Dropshipping Nedir ? Nasıl Yapılır ? Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir ?

Dropshipping’in çalışma mekanizması aşağıda belirttiğimiz gibidir:

  1. Müşterinin ürünü perakendeciden alması ilk aşamadır.
  2. Perakendecinin ürünü tedarikçiden sipariş etmesi ikinci aşamadır.
  3. Tedarikçinin ürünü müşteriye yollaması üçüncü ve son aşamadır.

Dropshipping dünyasına adım atmadan önce bilmeniz gereken bazı avantajları ve dezavantajları vardır bunla aşağıda bahsettiğimiz gibidir.

Dropshipping Avantajları

Bu kısımda size dropshipping’i cazip kılan bazı faktörlerden bahsedeceğiz.

  • Dropshipping Başlaması kolaydır: Herhangi bir iş kurarken yapılması gereken karışık prosedürleri takip etmek ve yalnızca belirli kaynaklara sahip olmak gibi zorunlulukları vardır. Fakat online dropshipping işletmesi için yalnızca bir bilgisayar ve stabil bir internet bağlantısı gerektirir.
  • Dropshipping düşük risklidir: Düşünmenizi gerektiren tek ücret müşteri için sunacağınız ürünün ücretidir.
  • Dropshipping’in sabit maliyeti düşüktür:  Depo için yapacağınız masraflar ya da deponuz ile ilgilenecek olan elemanların maaşlarını düşünmenize gerek yoktur. Çünkü sabit maliyetleriniz düşündüğünüzden çok daha az miktarda olacaktır.
  • Dropshipping’in ürün çeşitliliği fazladır: Dropshipping işletmecisi iseniz birden çok tedarikçiden ürün satabilmeniz mümkündür. Bu sayede müşterilerinize sunacağınız ürünler konusunda yaratıcı olabileceğiniz anlamına gelmektedir.
  • Dropshipping son derece rahattır: Dropshipping  işinizi herhangi bir bilgisayar üzerinden yaptığınız için istediğiniz yerden çalışma olanağına sahipsiniz.

Dropshipping Dezavantajları

Dropshipping iş modeli kulağa çok güzel gelse de bu işe girmeden önce bilmeniz gereken dezavantajları da bulunmaktadır.

  • Dropshipping de yüksek rekabet bulunmaktadır: Dropshipping iş modeli birçok kişi tarafından yapıldığı için rakiplerinizin önüne geçebilmeniz için çok çalışmanız gerekmektedir.
  • Dropshipping’in düşük kar marjı bulunmaktadır:– Çok fazla satıcı ile rekabet edeceğiniz için büyük ihtimalle fiyat savaşları olacaktır. Bu yüzden tekliflerinizin daha cazip olmaları için fiyatlarınızı olabildiğince düşük belirlemeniz gerekmektedir. Fakat bunu düşük rekabete sahip bir niş ürünü bularak önleyebilirsiniz.
  • Bir şirket ne kadar büyükse, en düşük fiyatları sunmak için kâr oranlarını o kadar azaltabilirler. Küçük işletmelerin ise sırf fiyatları ile rekabet edebilmeleri için kârlarını kısmaları gerekiyor ve bu belirli bir noktada sürdürülemez hale geliyor.
  • Tedarik zinciri üzerinde kontrolün olmaması: Kötü bir tedarikçi seçerseniz eğer en baştan başarısız olmanız çok yüksek ihtimallidir. Kötü bir tedarikçi ürün teslimi hataları, kötü paketleme ve uzun yanıt süreleri ile markanızın güvenirliğini azaltarak  size olan talebinde düşmesine neden olabilir. Hem de bu konuda yapabileceğiniz çok da bir şey olmaz.
  • Envanter yönetimi zordur: Tedarikçinizin stok durumunu sürekli kontrol etmeniz ve kendi mağazanızda bulunan stokları da sürekli güncellemeniz gerekmektedir.
  • Müşteri hizmeti: Müşteriyle direkt bağlantılı olan kişi sadece sizsiniz. Herhangi bir sorun olması durumunda şikayetleri sakince dinleyerek nazik bir şekilde cevaplamanız gerekir.

Dropshipping Nasıl Yapılır?

Dropshipping’in ne olduğunu öğrendiğimize göre şimdi nasıl yapıldığına bir göz atalım.

Dropshipping için gereken adımlar:

1. Bir Dropshipping İşletmesi Fikri Geliştirin

Pazara ilk adımınızı atmadan önce yapmanız gereken şey ne satmak istediğinizi bilmektir. Bunun nedeni kafanıza göre araştırmadan ürün satmak kötü bir fikirdir.

İlk aşama olarak kimlere hizmet edeceğinize karar verin. Müşterilerin istek ve ihtiyaçlarını belirleyerek ürünü seçin. Bu sayede ürünleriniz müşterileriniz için değerli olacaktır.

Her şeyden önce ürününüzün talep eden ve arz eden için değerli olmalıdır. Bundan dolayı satacağınız ürünün karlı olup olmadığını ve uzun vadede size getiri sağlayacağından emin olmalısınız.

Google Trends ile satmayı düşündüğünüz ürünlerin trendde olup olmadığına bakabilirsiniz.

Dropshipping Nedir ? Nasıl Yapılır ? Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir ? 1

Belirli bir niş seçme konusunda emin değilseniz eğer bir sonraki aşama doğru tedarikçiyi bulmaktır.

Tedarikçi olarak seçebileceğiniz firmaların güvenilirlik, ticaret politikaları ve sundukları ürünlerin kalitesi açısından karşılaştırarak karar verin.

Belirlediğiniz tedarikçinin uzun vadede işletmeniz için zararlı olmayacağından emin olun. Ayrıca tedarikçi ile yapacağınız partnerlik iki taraf için de karlı olması gerekmektedir.

Ürününüzü seçmeden önce karar vermeniz gereken aşamalar bulunmaktadır. Bu aşamalardan aşağıda bahsettik.

  1. Seçtiğiniz ürün nişinin popülerliği
  2. Çalışmak istediğiniz tedarikçilerin türü
  3. Ürün satmayı düşündüğünüz bölge

Yukarıda bahsettiğimiz aşamalara doğru karar vermeniz işletmeniz için de doğru ürünü bulmanıza yardımcı olacaktır.

2. Bir Alan Adına Sahip Olun

Müşterilerinizin ürünlerinizi daha kolay bulması için nereye gideceklerini bilmeleri çok önemlidir.

Her mağazanın bir adrese ihtiyacı olduğu için sizinde adres belirlemeniz gerekiyor. Aynı zamanda online bir işletme alan adı formunda bir adrese ihtiyaç duyar.

Alan adınız son derece akılda kalıcı hatırlanabilir olmalıdır. Ayrıca belirlediğiniz müşterilerle mümkün olduğunca alakalı olmalıdır. Bunun nedeni ise müşterileriniz ihtiyaç duyduğu ürünü kolaylıkla bulacakları adres sizin alan adınız olmalıdır.

3. Online Bir Mağaza Kurun

Alan adınızı aldıktan sonra yapmanız gereken işlem bir mağaza oluşturmaktır.

WordPress kullanarak kolaylıkla online bir mağaza kurabilirsiniz. Bundan dolayı ilk aşama WordPress’i kurmaktır.

İşinizi kolaylaştırmak için  Hostixo‘nun sağladığı ayrıcalıklardan yararlanabilirsiniz.

4. Detaylara Karar Verin

Kurduğunuz online mağazanız için ürün ekleme işlemi zor olabilir. Bunun nedeni göz önünde bulundurmanız gereken bazı faktörler bulunmaktadır:

Sevkiyat Masrafları

Müşterileriniz için sunacağınız sabit tarifeli kargonun belirlenmesi gerekir. Bazı müşteriler ürün satın almadan önce ilk sevkiyat masraflarını öğrenmek ister. Aşağıda seçmeniz için üç tane sabit tarifeli kargodan bahsettik:

  • Ürüne bağlı oran – Bu seçenekte kargo ücreti ürünlerin boyutlarına göre belirlenmektedir. Yani küçük ürünler büyük ürünlere göre daha az kargo ücretine sahiptir.
  • Gerçek zamanlı oran – Bu seçenekteki ödenecek ücret daha esnektir. Bunun nedeni ücret ürünün ağırlığına ve gideceği konuma göre değişmektedir.
  • Sabit tarifeli kargo – Bu seçenekte olan bulunan ücretlendirme şeklinde oran değişmemektedir. Yani hangi türden ürün olursa olsun fiyat değişmez sabit fiyat uygulanır.

Vergiler

Mağazanızda satacağınız ürünler için ödenecek vergilere dikkat etmelisiniz. Türkiye’ verginin ne kadar olduğunu kontrol ederek fiyatlarınızı da ona göre belirlemelisiniz.

Ödeme Yöntemleri

Ödeme yönteminiz müşterilerinizin oldukça etkilemektedir. Müşterileriniz alışverişini ne kadar rahat yaparsa o kadar memnun kalacaktır.

5. Mağazanızı Pazarlayın

İşletmenizin herkes tarafından tanınması için bazı dijital pazarlama tekniklerinden yararlanarak markanızın tanınmasını sağlayabilirsiniz.

Aşağıda online dropshipping mağazanızı tanıtabilmeniz için bazı dijital pazarlama yöntemlerinden bahsettik.

SEO

Web kullanıcıları internet’te sürekli aramalar yapmaktadırlar. Sizde arama reklamcılığı ile avantaj elde edebilirsiniz. Bu reklamcılığın en popüler olanı ise Search Engine Optimization (SEO) – Arama Motoru Optimizasyonu’dur.

SEO web sitenizin arama motoru sonuç sayfalarındaki sıralamalarının yükselmesinde son derece etkilidir.

Web sitenizin SEO performansını artırmak için önce nasıl çalıştığını öğrenmelisiniz daha sonrasında ise SEO’yu son derece iyi kullanmalısınız.

Ücretli Reklamlar (PPC)

Web sitenizi arama motorlarının sonuç sayfalarının en üstünde yer alması için farklı bir yöntem daha bulunmaktadır.  Search Engine Marketing (SEM) – Arama Motoru Pazarlamacılığı adı verilmektedir. Bu yöntemi, dijital pazarlama stratejileriniz için seçebilirsiniz.

SEO’nun aksine bu yöntem için ödemeniz gereken bir ücret bulunmaktadır. Reklamlara ne kadar tıklanırsa o kadar ödeme yapmanız gerekecektir.

Dropshipping online mağazanız için aldığınız reklam alanında herkes mağazanızı görebilecektir.

Diğer PPC seçeneği ise sosyal medyadır. Facebook ya da Instagram’dan belirli bir bölgeyi hedefleyerek onları dropshipping işletmenize yönlendirmeniz için ücretli reklam almanız mümkündür.

Eposta Pazarlama

Eposta Pazarlama’dan yararlanarak müşterilerinizle iletişime geçip onların kaybolmalarını engelleyebilirsiniz.

Eposta pazarlama için yapmanız gereken ilk işlem bir eposta listesi oluşturmaktır. Bunu ücretsiz ürünler, indirimler ve diğer ilgi çekecek teklifler ile yapabilirsiniz.

Daha sonrasında ise bir eposta pazarlama kampanyası hazırlamanız gerekir. Bültenler, özel teklifler ve tetiklenmiş epostalar  gibi şeyler gönderebilirsiniz. Bu strateji müşterilerinizle yakın bir ilişki kurmanızı da sağlayacaktır.

Sonuç

Dropshipping işine girmeden önce avantajlarını ve dezavantajlarını göz önüne alarak bu işe adımınızı atmalısınız.

Dropshipping Nedir ? Nasıl Yapılır ? Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir ?  başlıklı yazımız ile ilgili aklınıza takılan sorularınızın yanıtını alabilmeniz için veya öneride bulunabilmeniz için aşağıda yer alan yorumlar kısmını kullanarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Dilerseniz daha önce bloğumuzda paylaştığımız Sunucu Barındırma (Colocation) Nedir ? başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.

Serhat Yılmaz

Blog sayfamızda bilişim sektöründe edinmiş olduğum bilgi ve deneyimleri paylaşmaktayız. Yazılarımıza yorumlarınızı katarak bizleri mutlu edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu