Wordpress

WordPress Veritabanı Yedekleme Nasıl Yapılır?

Veritabanı, sitelerdeki tüm verileri içerisinde barındırır. WordPress veritabanı yedekleme yaparak, veri kayıplarının önüne geçebilirsiniz.

Birçok farklı yöntemle yeni bir site oluşturabilmeniz mümkün. CMS sistemlerini kullanarak veya kendiniz sıfırdan yazarak bir web sitesi açabilirsiniz. Ancak, nasıl ve ne türde bir site açarsanız açın, dinamik sitenin bir veritabanı bulunur. Veritabanlarında basitçe açıklamamız gerekirse tüm veriler depolanır. Örneğin, üyelerin kullanıcı adları ve şifreleri veritabanında tutulur.

İşte bu yüzden özellikle siteler için bu kısmın önemi oldukça büyük. Siteyi yedeklemenin birçok farklı yolu mevcut. Bunun yanı sıra, veritabanını yedeklemek için de bazı yöntemler var. Bu yöntemlerden bazılarını sizlerle paylaşmak istiyoruz. Burada lafı daha fazla uzatmayalım ve yedekleme hakkındaki detaylara birlikte göz atalım.

WordPress Veritabanı Neden Yedeklenmeli?

hostixo-blog-wordpress-veritabani-yedekleme-nasil-yapilir

Yedekleme işleminin günümüzde önemi her açıdan çok büyük. Çünkü veri kayıpları, genel olarak büyük hasarlara yol açabiliyor. Verilerin çok değerli olduğu bugünlerde, bilgisayardan telefona her yerdeki verilerimizi olabildiğince yedeklememiz gerekiyor. WordPress veritabanı yedekleme işlemi de bu yüzden önemli.

WordPress ile bir site açtıysanız, sitedeki veriler veritabanında saklanıyor. Örneğin, admin paneline girerken kullandığınız hesap bilgileri bile bu kısımda tutuluyor. İşte bu yüzden veritabanındaki bilgiler kaybolduğunda, siteniz önemli hasarlarla karşı karşıya kalabilir.

Bu yüzden, veritabanını belli aralıklarla yedeklemeniz fazlasıyla önemli. Böylece, beklenmedik kayıplarla karşıladığınızda, daha önce aldığınız yedeği hızlıca geri yükleyebilirsiniz. Bu da sizi önemli hasarlardan kurtarabilir. Sitenizin veritabanını nasıl yedekleyeceğinizi öğrenmek için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz. Bu yedekleme işlemi için birden fazla yöntemden bahsetmeye çalışacağız.

WordPress Veritabanı Yedekleme Yöntemleri

Veritabanını yedeklemenin ne kadar önemli olduğunu sizlere az çok anlatmaya çalıştık. Artık WordPress veritabanı yedekleme yollarını açıklamak istiyoruz. Sitenin veritabanını yedeklemek için birden fazla yöntem mevcut. Burada lafı daha fazla uzatmayalım ve veritabanını nasıl yedekleyeceğimizi birlikte öğrenelim.

phpMyAdmin ile Veritabanı Yedekleme

hostixo-blog-wordpress-veritabani-yedekleme-phpmyadmin-cpanel

phpMyAdmin, sitenizin veritabanı olarak tanımlanabilir. cPanel’den phpMyAdmin’e ulaşarak sitenizin veritabanını yedekleyebilirsiniz.

  • İlk adımda cPanel’e giriş yapın ve Veritabanları kısmında bulunan phpMyAdmin’e tıklayın.
  • Sonrasında açılan sayfanın sol kısmında oluşturulan tüm veritabanlarını göreceksiniz. Buradan yedeklemek istediğiniz veritabanına tıklamanız gerekiyor.
  • Veritabanını seçtikten sonra, açılan ekranın üst kısmındaki Dışa aktar seçeneğine tıklamanız gerekiyor.
  • Daha sonra, Dosya aktarma yöntemi kısmından Hızlı seçeneğini işaretleyebilirsiniz. İsteğinize göre Özel seçeneğini de işaretleyebilirsiniz ancak, bu seçeneği işaretlerseniz ekstra birkaç ayar yapmanız gerekebilir.
  • Hızlı seçeneğini işaretledikten sonra Biçim kısmında SQL seçeneğini seçin ve alttaki Git butonuna tıklayın. Bu adımların ardından veritabanının yedeği bilgisayarınıza indirilecektir.
  • Yedeği geri yüklemek için tekrar phpMyAdmin’e girerek üstteki İçe aktar seçeneğine tıklayabilirsiniz. Açılan ekranda Dosya Seç butonuna tıklayarak yedek veritabanı dosyasını seçebilir ve alttaki Git butonuna tıklayarak geri yüklenmesini sağlayabilirsiniz.

cPanel ile Veritabanı Yedekleme

hostixo-blog-wordpress-veritabani-yedekleme-cpanel-yedekleme-sihirbazi

cPanel üzerinden yedekleme sihirbazını kullanarak WordPress veritabanı yedekleme işlemini hızlıca gerçekleştirebilirsiniz. Bu işlemi adım adım sizlere anlatmak istiyoruz.

  • Bu işlem için cPanel’e giriş yapın ve Dosyalar kısmından Yedekleme Sihirbazı’na tıklayın.
  • Ardından Back Up seçeneğine tıklayın.
  • Açılan kısımda Tam Yedekleme seçeneğine tıklarsanız, veritabanı dahil tüm sitenin yedeği alınacaktır. Ancak, sadece veritabanı yedeğini almak için Kısmi Yedeklemeyi Seç kısmından MySQL Veritabanları seçeneğine tıklayabilirsiniz.
  • Sonrasında, açılan sayfada yedeklemek istediğiniz veritabanını seçerek bilgisayarınıza indirebilirsiniz.
  • Yedeği geri yüklemek için Yedekleme Sihirbazı’na tekrar giriş yaparak Geri Yükle butonuna tıklamanız gerekiyor. Ardından, yedekleme tipine göre MySQL Veritabanları veya diğer seçeneklerden birisine tıklayabilirsiniz.
  • Açılan sayfada Dosya Seç butonuna tıklayarak yedekleme dosyasını seçebilir ve Yükle butonuna tıklayarak geri yüklemeyi başlatabilirsiniz.

WordPress Veritabanı Yedekleme Eklentisi Kullanma

Yukarıdaki yöntemler sizin için oldukça karışık olabilir. Bu durumda alternatif bir yöntem daha var. WordPress yedekleme eklentileri, birkaç adımda sitenizin yedeğini almanıza olanak tanıyor. Bir yedekleme eklentisi kullanarak WordPress veritabanı yedekleme yapabilirsiniz. Yedekleme işlemi için tercih edebileceğiniz bazı eklentileri hemen aşağıda listeleyeceğiz. İstediğiniz eklentiyi seçerek hemen sitenizin veritabanını yedeklemeyi deneyebilirsiniz.

Bazı yedekleme eklentileri bu şekilde oluşuyor. Daha fazla yedekleme eklentisi için daha önce hazırladığımız WordPress Ücretsiz Site Yedekleme Eklentileri başlıklı yaşımıza da göz atabilirsiniz. Böylece istediğiniz eklentiyi seçerek sitenizi yedeklemeyi deneyebilirsiniz.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu