DiğerWordpress

WordPress Error Establishing a Database Connection Hatası Nedir? Nasıl Çözülür?

Error establishing a database connection hatası, genel olarak veritabanıyla alakalı bir hatadır. Bu hatanın çözümü için uygulayabileceğiniz birçok farklı yöntem bulunuyor. Eğer sizde bu hatanın çözümünü ve nelerden kaynaklanabileceğini merak ediyorsanız, yazımızda bunları sizler için açıklamaya çalışacağız.

Web sitenizde her an karşılaşabileceğiniz birçok farklı hata mevcut. Bu hatalar bazen oldukça can sıkıcı olabiliyorlar. Özellikle bir hatanın kaynağını bulamadığınızda o hata sizin için çok daha fazla can sıkıcı olabilir.

İşte bu Error establishing a database connection hatası da web sitenizde her an karşılaşabileceğiniz hatalar arasında yer alıyor. Bu hatanın genel olarak web sitenin veritabanıyla alakalı olduğunu söylememiz pek yanlış olmaz.

Birçok farklı sebepten ortaya çıkabilen bu hatanın çözümü için birbirinden farklı bazı yöntemler bulunuyor. Eğer bu hatanın sebeplerini ve çözüm yollarını arıyorsanız, yazımızda aradıklarınızı bulabilirsiniz.

WordPress Error Establishing a Database Connection Hatası Nedir?

 

 

Error establishing a database connection hatası, veritabanıyla bağlantı esnasında ortaya çıkan bir hata olarak tanımlanabilir. Web sitenizde birçok farklı hatayla karşılaşabilirsiniz. İşte bu hatada o hatalar arasında olabilir.

Karşınıza hata çıktığında hatanın anlamını ve nelerden kaynaklanabileceğini merak ediyor olabilirsiniz. Bu soruların cevaplarını yazımızda bulabilmeniz mümkün. Yazımızda ilk olarak bu hatanın anlamına değinmek istiyoruz.

Error establishing a database connection “Veritabanı bağlantısı kurulurken hata oluştu” anlamına gelmektedir. Kısacası bu hatanın bir veritabanı hatası yani database hatası olduğunu söylememiz pek yanlış olmaz.

Web sitenizin düzgün şekilde çalışabilmesi için veritabanınında problemsiz şekilde çalışması gerekmektedir. İşte siteyle veritabanı arasında bağlantı problemi oluştuğunda bu hata karşınıza çıkabilir.

Bu bağlantı problemi de birçok farklı sebepten kaynaklanıyor olabilir. Eğer web sitenizde bu hatayla karşılaştıysanız endişelenmenize gerek yok. Yazımızı detaylı inceleyerek hata hakkında fikir sahibi olabilir ve hatanın çözüm yollarını öğrenebilirsiniz.

Veritabanı Nedir?

hostixo-blog-error-establishing-a-database-connection-hatasi-veritabani-database

Error establishing a database connection hatası genel olarak veritabanından dolayı kaynaklanır. İşte bu noktada veritabanının ne olduğunu merak edenler olabilir. Veritabanı, basitçe açıklamamız gerekirse web sitenizin verilerinin saklandığı kısımdır. Yani web sitenizdeki tüm veriler veritabanında saklanırlar.

Web sitenizin veritabanında problem oluştuğunda web siteniz kullanılamaz hale gelebilir. Yani web sitenizle veritabanı bağlantısı arasında problem oluştuğunda ziyaretçiler sitenize bağlanamazlar.

İşte bu yüzden web sitenizin veritabanının problemsiz şekilde çalışması ve sitenizle bağlantısının problemsiz şekilde devam etmesi gerekir.

Bu kısımda son olarak veritabanı hakkında daha fazlasını merak edenlerin Database Nedir? Veritabanı Türleri Nelerdir? yazımızı inceleyebileceklerini belirtelim.

Error Establishing a Database Connection Hatası Neden Kaynaklanır?

Daha önce de belirttiğimiz gibi Error establishing a database connection hatası, veritabanıyla ilgili bir hata olarak tanımlanabilir. Bu hata web sitenizle veritabanı arasında bağlantı problemi olduğunda ortaya çıkabilir.

Web sitenizin tüm verileri veritabanında saklanır. Bu yüzden web sitenizin sağlıklı çalışabilmesi için veritabanı bağlantısı problemsiz olmalıdır.

Web sitenizle veritabanı arasındaki bağlantıda bir problem ortaya çıktığında yazımızda hatayla karşılaşabilmeniz mümkün. Web sitenizle veritabanı arasındaki bağlantı probleminin sebebiyse birçok farklı şey olabilir. Örneğin, WordPress ayarlarınızdaki veritabanı bilgileri hatalı olabilir.

Bu durumda da doğal olarak WordPress ile veritabanı arasında bağlantı kurulamayabilir. Ayrıca veritabanı bozuk olduğundan dolayı veya veritabanı sunucusundaki bir problemden dolayı da sitenizle veritabanı arasında bağlantı problemi oluşabilir.

İşte yine buna benzer durumlarda da doğal olarak Error establishing a database connecticton hatası ile karşılaşmanız mümkündür. Ayrıca web sitesiyle veritabanı bağlantısının kurulması için veritabanı kullanıcı adı, veritabanı şifresi ve veritabanı sunucusu gibi bilgilere ihtiyaç vardır.

İşte bu bilgilerden herhangi birisi hatalı olduğunda da veritabanıyla bağlantı kurulamadığı için yazımızdaki hata ortaya çıkabilir.

Uzun lafın kısası yazımızdaki hata basitçe açıklamamız gerekirse veritabanına bağlanılamamasından kaynaklanabilir. Veritabanına bağlanılamama sebepleri ise birçok farklı şekilde karşımıza çıkabilir.

Error Establishing a Database Connection Hatası Çözümü Nedir?

hostixo-blog-error-establishing-a-database-connection-hatasi-cozumu-2022

Error establishing a database connection hatası çözümü için uygulayabileceğiniz birden fazla yöntem mevcut. Bu yüzden yazımızda birçok farklı çözüm yolundan bahsetmeye çalışacağız. Ancak yazımızdaki işlemlere geçmeden önce web sitenizin yedeğini almanız oldukça önemli.

Çünkü Error Establishing a Database Connection hata çözümü için yazımızdaki işlemleri uygularken bazı hatalarla karşılaşabilirsiniz. Bu gibi durumlarda web sitenizi eski haline döndürmek için yedekleme dosyasını kullanabilirsiniz. Eğer web sitenizin yedeğini aldıysanız, artık yazımızdaki çözüm yollarını uygulamayı deneyebilirsiniz.

Error Establishing a Database Connection Hatası Çözüm Yolları

WordPress Veritabanı Bilgileri Kontrol Edilebilir

Error establishing a database connection hatası çözümü için ilk olarak sitenizin veritabanı bilgilerini kontrol etmeniz doğru olacaktır. Çünkü veritabanı bilgileri yanlış olduğunda veritabanıyla bağlantı kurulamadığı için yazımızdaki hatayla karşılaşabilirsiniz.

Bu yüzden veritabanı bilgilerinin doğru olduğundan emin olmanız gerekiyor. Bunun için sitenizin bulunduğu ana dizine giderek ‘wp-config.php’ dosyasını açmalısınız.

Daha sonra bu dosyadaki bilgilerin hosting kontrol panelinde bulunan ‘MySQL Veritabanları’ kısmındaki bilgilerle eşleşip eşleşmediğini kontrol etmelisiniz.

Eğer bu iki taraftaki bilgiler uyuşmuyorsa, bilgileri düzelterek sitenize tekrar ulaşmayı deneyebilirsiniz. Bu çözüm yolunu denediyseniz ve web sitenizde hala aynı hatayı alıyorsanız yazımızdaki diğer çözüm yollarını inceleyebilirsiniz.

Veritabanı Host Bilgileri Kontrol Edilebilir

Error establishing a database connection hatası, veritabanı host bilgilerinin yanlışlığından kaynaklanıyor olabilir. Eğer veritabanı kullanıcı adı ve şifre gibi bilgilerin doğru olduğundan eminseniz, o zaman veritabanının host bilgilerini kontrol etmeyi deneyebilirsiniz.

Çünkü bazı hosting firmaları veritabanları için farklı sunucular kullanabilirler. Eğer hosting firmanız veritabanı için ayrı sunucu kullanıyorsa, ‘wp-config.php’ dosyasındaki ‘DB_HOST’ kısmında “localhost” kısmını bulamayabilirsiniz. Bu durumda veritabanı host bilgilerini doğrulamak için hosting firmanızla iletişime geçerek bilgileri kontrol etmelerini isteyebilirsiniz.

WordPress Veritabanı Onarılabilir

Error establishing a database connection hatası çözüm yollarında diğer bir adım veritabanı onarımı olabilir. Web sitenizin yönetim kısmında “One or more database tables are unavailable. The database may need to be repaired” gibi bir hata alıyor olabilirsiniz. İşte bu durumda aslında veritabanını onarmanız gerekiyor olabilir.

Veritabanını onarmak için aşağıdaki kodu ‘wp-config.php’ dosyasına eklemeniz gerekiyor. Aşağıdaki kodu “That’s all, stop editing! Happy blogging” yazısının hemen öncesine ekleyebilirsiniz.

define('WP_ALLOW_REPAIR', true);

Daha sonra tarayıcınızın adres satırına “https://www.websiteniz.com/wp-admin/maint/repair.php” yazarak bu adrese giriş yapmalısınız.

Ardından açılan ekrandan ‘Repair Database (Veritabanını tamir et)’ veya ‘Repair and Optimize Database (Veritabanını Tamir Et ve İyileştir)’ seçeneklerinden birisine tıklamalısınız.

Bu seçeneklerden birisine tıkladığınızda veritabanı onarma işlemi başlayacaktır. Onarma işlemi bittikten sonra web sitenizdeki hatanın çözülüp çözülmediğini kontrol edebilirsiniz.

Veritabanı Sunucusu Kontrol Edilebilir

Diğer çözüm yollarını denemenize rağmen hala Error establishing a database connection hatası alıyorsanız, problem veritabanı sunucusunda olabilir. Veritabanı sunucusunda yani mysql sunucusunda bir problem olduğu için sunucu kapalı olabilir.

Örneğin, yoğun trafikten dolayı sunucunuz isteklere yanıt veremiyor olabilir. İşte bu yüzden veritabanı sunucusunun kapalı olup olmadığını yani sunucunun problemsiz şekilde çalışıp çalışmadığını kontrol etmeniz doğru olacaktır.

Özel Sunucu Kullanılıyorsa Sunucu Yeniden Başlatılabilir

Eğer özel sunucu kullanıyorsanız, Error establishing a database connection hatası çözümü için sunucunuzu yeniden başlatmayı deneyebilirsiniz. Yani Dedicated Server veya VPS gibi bir özel sunucu kullanıyorsanız, hatanın çözümü için sunucuyu yeniden başlatmayı denemeniz doğru olacaktır.

Sunucuyu yeniden başlattıktan sonra sitenize girmeyi deneyerek problemin devam edip etmediğini kontrol edebilirsiniz.

Yazımızda sizler için Error establishing a database connection hatası hakkında birçok detaydan bahsetmeye çalıştık. Hatanın sebepleri ve bazı çözüm yolları genel olarak bu şekilde oluşuyor. Umarız yazımızdaki adımları doğru şekilde uyguladıktan sonra bu hatadan hızlıca kurtulabilirsiniz.

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu