GENEL

GIF Nedir ve Nasıl Kullanılır?

“GIF” kelimesini tanımlayamasanız bile, kesinlikle daha önce gördünüz. İlk interneti tanımlamaya yardımcılar ve şimdi her zamankinden daha popülerler. Ancak bir GIF tam olarak nedir ve bunları nasıl kullanırsınız?

Bir GIF Sadece Hareketli Bir Görüntüdür

En basit haliyle, bir GIF (“gif” veya “jiff” olarak telaffuz edilir) sadece bir görüntü dosyasıdır . JPEG veya PNG dosya formatları gibi, GIF formatı da hareketsiz görüntüler yapmak için kullanılabilir. Ancak GIF formatının özel bir özelliği vardır; animasyonlu görüntüler oluşturmak için de kullanılabilir.

GIF’ler gerçekten video olmadığı için “animasyonlu görüntüler” diyoruz. Eğer bir şey varsa, bunlar daha çok hareketli kitaplar gibidir. Birincisi, sesleri yok (muhtemelen bunu fark ettiniz). Ayrıca, animasyonlar için GIF formatı oluşturulmadı; işler böyle işledi. Bkz. GIF dosyaları aynı anda birden fazla resim tutabilir ve insanlar belirli bir şekilde kodu çözülürse bu resimlerin sırayla (tekrar bir flipbook gibi) yüklenebileceğini fark etti.

CompuServe, GIF formatını 1987’de yayınladı ve en son 1989’da güncellendi. Başka bir deyişle, GIF ABD nüfusunun yaklaşık% 35’inden daha yaşlı ve World Wide Web’den iki yıl önce çıkmıştır. Erken GeoCities web sitelerini, MySpace sayfalarını ve e-posta zincirlerini (dans eden bebeği hatırlıyor musunuz?) Tanımlamaya yardımcı oldu ve hala internet kültürünün büyük bir parçası. Aslında, GIF formatı şimdi her zamankinden daha popüler olabilir.

GIF’ler Neden Popülerlik Kazandırıyor?

GIF’ler popülerlik kazanıyor, çünkü memler gibi, şakaları, duyguları ve fikirleri iletmek için faydalılar. Ayrıca, GIPHY ve Gyfcat gibi siteler  GIF paylaşmayı ve oluşturmayı süper kolaylaştırır. Bu hizmetler Twitter ve Facebook Messenger gibi uygulamalara ve telefonunuzun klavyesine entegre edilmiştir, bu nedenle emoji veya “çıkartma” gibi kullanımı kolaydır.

Peki neden GIF dosya formatı? Neden başka bir şey gelmedi?

Dürüst olmak gerekirse, GIF çok eski bir formattır. GIF dosyaları 8 bittir, yani 256 renkle sınırlıdır ve neredeyse kötü görünürler. GIF formatı yarı saydamlığı da desteklemez ve GIF’ler sıkıştırılmamış oldukları için genellikle büyük bir dosya boyutuna (MP4 video dosyalarından daha fazla) sahiptir .

İnsanlar GIF biçimini değiştirmeye çalıştı. Her zaman başarısız olurlar. Mozilla’nın APNG (animasyonlu PNG) formatı, on yıl önce GIF’in yerini almak için oluşturuldu, ancak bu hiç işe yaramadı. GIF’in etrafta dolaşmayı başarmasının birçok nedeni var, ancak zaman uğruna size şu anda üç büyük nedeni vereceğiz:

  • Tüm Tarayıcılar Farklıdır : Tarayıcıların tuhaflıkları vardır ve bazen  tek bir kokulu  tarayıcı  web’in ilerlemesini engelleyebilir. Belirli bir örneğe mi ihtiyacınız var? Mozilla’nın APNG formatı 2008’de çıktı, ancak Microsoft Edge tarayıcısı sadece bu yıl formatı desteklemeye başladı. (Başka bir deyişle, bu animasyon işe yaramazsa, Edge tarayıcısının eski bir sürümünü kullanıyorsunuz.) Tüm tarayıcılar uzun süredir animasyonlu GIF’leri destekliyor.
  • HTML Videoyu Desteklemedi : HTML5 2014’te başlatılmadan önce HTML standardı videoyu desteklemedi. Bu, GIF’leri paylaşmanın gerçek videolardan daha kolay olduğu anlamına geliyordu, bu yüzden GIF’ler takıldı. Birçok web sitesi videolar için Adobe Flash eklentisini kullandı, ancak Flash iPhone gibi mobil cihazlarda çalışmadı.
  • GIF’leri Yapmak Kolay : GIF’leri yapmak çok kolay olduğunda neden yeni bir formata geçmelisiniz? GIF yapma web siteleri çok uzun zamandır var ve çoğu fotoğraf düzenleme yazılımı GIF yapmak için kullanılabilir.

Endişelenme; işler iyileşiyor. GIF formatını iyileştirmek için Gfycat  ve Imgur gibi web siteleri GIFV adlı bir HTML5 video öğesi uzantısına güveniyor. Bu, temel olarak Gfycat veya Imgur aracılığıyla yapılan (veya yüklenen) GIF’lerin gerçek GIF’ler olmadığı, MP4 veya WebM videoları oldukları anlamına gelir. Sesleri olabilir, 256’dan fazla renk kullanabilirler ve hantal eski GIF’lerden daha az sabit disk alanı kullanırlar.

Şimdi, bu gelmez  ille Bu sitelerdeki tüm GIF iyi görünüyorsun anlamına gelir. Ancak, gerçek GIF dosyalarının zaman içinde, muhtemelen MP4 ve WebM videoları lehine düşebileceği anlamına gelir.

GIF Nasıl Kullanılır

GIF kullanmak biraz emoji kullanmak gibidir. Duruma uygun GIF’i seçersiniz ve gönderirsiniz. Hiçbir şey indirmenize gerek yoktur; çoğu sosyal medya platformu GIF’leri mümkün olduğunca kolaylaştırmak için resim barındırma sitelerine sahiptir. Aslında, telefonunuzdaki klavye muhtemelen yerleşik bir GIF işlevine sahiptir.

Şu an itibariyle GIF’leri aramanın ve kullanmanın en iyi yolu:

  • GIF Arama İşlevleri : Çoğu sosyal medya web sitesi bir GIF arama çubuğu ile oluşturulur. Twitter ve Facebook Messenger bulmaya geliyor. Bu arama çubukları doğrudan GIPHY veya Imgur gibi sitelerle çalışır ve GIF’leri emoji olarak kullanmayı kolaylaştırır.
  • Bağlantıyı Kopyalayın : GIPHY, Imgur ve Gifycat gibi resim barındırma web sitelerinde GIF’leri panonuza kopyalamak için araçlar bulunur. İstediğiniz bir GIF dosyasını bulun ve “bağlantıyı kopyala” düğmesine basın. Ardından, bağlantıyı GIF’inizi kullanmak istediğiniz yere yapıştırın. Çoğu sitede GIF otomatik olarak çalışır.
  • Gboard’u kullanın : Android ,  iPhone ve iPad için Google Klavye  , GIF  mesajlarını metin mesajlarında bile her yerde kullanmanızı sağlayan yerleşik  bir GIF işlevine sahiptir.

Ancak GIF’leri telefonunuza veya bilgisayarınıza kaydetmek isterseniz ne olur? Bunu gerçekten yapmanıza gerek yok. Resim barındırma sitelerinin GIF’leri güçlendirmek için HTML5 kullandığını ve bilgisayarınıza bir GIF indirdiğinizde tüm bu ekstra kalitenin ortadan kalktığını unutmayın. Tek tek GIF’leri izlemeniz gerekiyorsa, bir resim barındırma sitesinde bir hesap oluşturabilir ve hoşunuza giden GIF’leri “Favori” yapabilirsiniz.

Kendi GIF Nasıl Yapılır

Bir GIF’i nasıl oluşturursanız oluşturun, bir videoyla başlamak zorunda kalacaksınız (sıfırdan bir GIF oluşturmuyorsanız – bunun için endişelenmeyin). Telefonunuza kaydedilmiş bir videoyu veya YouTube’da bulduğunuz bir videoyu kullanabilirsiniz; gerçekten önemli değil.

Bu video çok uzun veya çok kısa olabilir; gerçekten önemli değil. Çalıştığınız GIF oluşturma platformu, videoyu uygun bir GIF’e indirmenize yardımcı olur. Eğimli hissediyorsanız metin ve efekt eklemenize bile izin verebilir.

GIF oluşturmak için en iyi platformlar şunlardır:

  • GIF Yapan Web Siteleri : Bir ton GIF yapan web sitesi var. Imgur , Gifycat veya GIPHY’nin  videodan GIF’e araçlarını kullanmanızı öneririz , çünkü kullanımı kolaydır ve teknik olarak gerçek GIF dosyalarından daha iyi HTML5 videolar üretirler. GIF oluşturucusuna bir video yükleyin veya bir YouTube veya Vimeo bağlantısı verin. Ardından, GIF’inizi kırpmak ve özelleştirmek için size bazı seçenekler sunar.
  • Bir Uygulamadan : Evet, hareket halindeyken GIF yapabilirsiniz . GIPHY CAM ( iOS / Android ) ve GIF Maker ( iOS / Android ), en popüler GIF yapma uygulamalarıdır. Bir videoyu GIF yapıcıya bırakıp ihtiyaçlarınıza göre kırpıyorsunuz. (Ayrıca gelen GIF yapabilirsiniz tarihinde Gboard üzerinde Android ve iOS .)
  • Dijital Sanat Yazılımında : Photoshop, GIMP , Sketchbook ve diğer popüler dijital sanat uygulamalarında GIF oluşturabilirsiniz , ancak boyunda bir acıdır. GIF’iniz üzerinde bir ton kontrol istiyorsanız bu iyi bir seçenektir. ( Gifycat gibi web sitelerinin normal GIF’lerden daha iyi görünen HTML5 videoları oluşturduğunu unutmayın .)

Baş ağrısı veya hayal kırıklığını önlemek için GIF yapma web sitesi kullanmanızı öneririz. GIF yapma web sitesinden GIF’inize bir bağlantı kopyalayabilir ve web’de yayınlayabilirsiniz. Sadece giriş bilgilerinizi unutma. GIF’inizi sonsuza kadar kaybedebilirsiniz!

Serhat Yılmaz

Blog sayfamızda bilişim sektöründe edinmiş olduğum bilgi ve deneyimleri paylaşmaktayız. Yazılarımıza yorumlarınızı katarak bizleri mutlu edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu