GENEL

HTTP Error 500 Internal Server Hatası Sebepleri ve Çözüm Yolları

Web sitenizde her an HTTP Error 500 Internal Server Error ile karşılaşabilirsiniz. Eğer bu hatayla karşılaştıysanız, hatanın sebeplerini ve birçok çözüm yolunu öğrenmek için yazımızı inceleyebilirsiniz.

Bir web sitesi açtıktan sonra sitenin problemleriyle dikkatli bir şekilde ilgilenmeniz gerekiyor. Çünkü sitede hiç beklemediğiniz anda bazı hatalar karşınıza çıkabiliyor. Bu hatalar sebebiyle ziyaretçiler web sitenize erişemeyebiliyorlar. Bu da tabii ki oldukça fazla ziyaretçi kaybetmenize neden olabiliyor.

Yazımızda bahsedeceğimiz Internal Server Error hatası da hiç beklemediğiniz anda karşınıza çıkabilecek bir hata. Web sitenizde bu hatayla karşılaştıysanız sebebini merak ederek çözüm yollarını arıyor olabilirsiniz. Internal Server Error hatasının sebepleri ve bazı çözüm yollarını yazımızdan öğrenebilirsiniz.

HTTP Error 500 Nedir?

hostixo-blog-http-error-500-internal-server-error-hatasi-cozumu-sebepleri

İlk olarak size HTTP Error 500 hatasının ne olduğundan kısaca bahsedelim. Tarayıcınızdan sitenizi açtığınızda karşınıza 500 hatası çıkabilir. 500 hatası, genellikle web sitenizin sunucusundan kaynaklanan bir hatadır. Yani sitenizin sunucusunda bir problem varsa bu hatayla karşılaşabilirsiniz.

500 Internal Server Error Hatası Sebepleri

hostixo-blog-http-error-500-hatasi-neden-olur-internal-server-error-sebepleri

500 Internal Server Error hatasının genellikle sitenizin sunucusuyla alakalı olduğunu belirtmiştik. Bu hatayla karşılaştıysanız, web sitenizin sunucusuyla alakalı bir şeyler yanlış olabilir. Ayrıca bu hata sitenizin dosya ve klasör izinlerinin hatalı olmasından da kaynaklanıyor olabilir. Bu sebeple sitenizin dosyalarına erişerek izinleri düzenlemeniz gerekiyor olabilir.

Bunların yanı sıra, 500 hatasının WordPress güncellemelerinden ve uyumsuz PHP sürümünden de kaynaklanabildiğini belirtelim. Yani aslında 500 hatası, birçok farklı sebepten karşımıza çıkabilen bir hata.

Çözüm Yollarına Geçmeden Önce Sitenizi Yedekleyebilirsiniz

Yazımızın devamında HTTP Error 500 hatasının bazı çözüm yollarını sizlerle paylaşmaya çalışacağız. Ancak çözüm yollarına geçmeden önce web sitenizi yedeklemenizi öneriyoruz. Çünkü sitenizdeki hatayı çözmeye çalışırken yanlış bir işlem yapabilirsiniz. Bu durumda da bazı ekstra problemlerle karşılaşabilirsiniz.

Ancak sitenizi yedeklediğinizde ekstra bir problemle karşılaşsanız bile yedeği tekrar geri yükleyebilirsiniz. Bu sebeple bir WordPress eklentisi aracılığıyla veya farklı bir yöntemle sitenizi yedeklemenizi tavsiye ediyoruz. Daha sonra yazımızdaki çözüm yollarına göz atabilirsiniz.

HTTP Error 500 Hatası Nasıl Düzeltilir?

hostixo-blog-http-error-500-hatasi-nasil-duzeltilir-internal-server-error-cozumu

Internal Server Error hatasını çözmek için uygulayabileceğiniz birçok çözüm yolu mevcut. Bizde bu hatadan kurtulabilmeniz için uygulayabileceğiniz bazı yöntemlerden sizlere bahsetmeye çalışacağız. Web sitenizi yedekledikten sonra aşağıdaki çözüm yollarını denemeye başlayabilirsiniz.

HTTP Error 500 Çözümü

Dosya ve Klasör İzinlerini Kontrol Edin

Web sitenizin dosya ve klasör izinleri yanlış olabilir. Bu sebeple sitenizin dosyaları doğru şekilde çalışamadığı için Internal Server Error hatasıyla karşılaşıyor olabilirsiniz. Bu yüzden, bu hatadan kurtulmak için sitenizin klasör ve dosya izinlerini düzenleyebilirsiniz.

FileZilla gibi bir FTP programıyla sitenizin dosyalarına erişebilir ve daha sonra izinleri değiştirebilirsiniz. Bu kısımda son olarak, genel olarak dosya izinlerinin 644, klasör izinlerinin ise 755 olması gerektiğini belirtelim. Dosya ve klasör izinlerini doğru şekilde düzenledikten sonra sitenizdeki hatanın çözülüp çözülmediğini kontrol edebilirsiniz.

Sitenizin .htaccess Dosyasını Kontrol Edin

Web sitenizin dosyaları arasında bulunan htaccess dosyası, oldukça önemli bir dosyadır. Bu dosyada herhangi bir hata oluştuğunda sitenizde bazı problemler oluşabilir. Yani sitenizin htaccess dosyasında hata olduğu için HTTP Error 500 hatasıyla karşılaşıyor olabilirsiniz.

Bu yüzden sitenizin dosyalarına erişerek .htaccess dosyasında eksik veya hatalı bir kod olmadığını kontrol edebilirsiniz. Eğer dosyanın hatalı olup olmadığını anlayamıyorsanız, yeni bir .htaccess dosyası oluşturabilirsiniz.

Bunun için öncelikle sitenizin kök dizinindeki .htaccess dosyasını yedeklemeli ve yedeğini indirdikten sonra kök dizinden silmelisiniz. Ardından sitenizin kök dizinine giderek yeni bir metin dosyası oluşturmalısınız. Daha sonra bu dosyayı .htaccess olarak adlandırarak içerisine aşağıdaki kod satırlarını yapıştırıp kaydetmelisiniz.

# BEGIN WordPress
<IfModule mod_rewrite.c>
RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteRule ^index\.php$ – [L]
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule . /index.php [L]
</IfModule>
# END WordPress

 

Tüm bu adımların ardından web sitenizdeki hatanın devam edip etmediğini kontrol edebilirsiniz. Eğer htaccess dosyasını sildiğiniz için daha farklı problemlerle karşılaştıysanız, yedeklediğiniz htaccess dosyasını kök dizine yeniden yükleyebilirsiniz.

PHP Versiyonunu Değiştirin

HTTP Error 500 PHP versiyonundan kaynaklanıyor olabilir. Çünkü yazılımınızın sahip olduğu PHP versiyonuyla hosting paketinizdeki versiyonun uyumlu olması gerekiyor. Bu sebeple cPanel üzerinden PHP versiyonunu değiştirmeyi deneyebilirsiniz.

Ancak birçok farklı PHP sürümü bulunduğu için doğru versiyonu bulana kadar hepsini denemenizi tavsiye ediyoruz. Tüm versiyonları tek tek deneyerek sitenizdeki hatanın devam edip etmediğine göz atabilirsiniz.

WordPress Eklentilerini Devre Dışı Bırakın

Sorunlu WordPress eklentileri yüzünden sitenizde 500 hatası dahil birçok farklı hatayla karşılaşabilirsiniz. İşte bu yüzden 500 hatasından kurtulmak için sitenizdeki tüm eklentileri devre dışı bırakmayı deneyebilirsiniz.

Eğer eklentileri devre dışı bıraktıktan sonra hatadan kurtulduysanız, hatalı eklentiyi bulmak için eklentileri tek tek etkinleştirebilirsiniz. Ardından hatalı eklentiyi sitenizden komple kaldırarak çözüme ulaşabilirsiniz.

Hosting Firmanızla İletişime Geçin

Yukarıdaki tüm adımları doğru şekilde uygulamanıza rağmen HTTP Error 500 hatasını çözememiş olabilirsiniz. Bu durumda hosting firmanızla iletişime geçerek Internal Server Error hatasının çözümü için yardım isteyebilirsiniz.

500 hatasının bazı çözüm yollarını sizlerle paylaşmaya çalıştık. Umarız yukarıdaki adımları denedikten sonra 500 hatasından tamamen kurtulabilirsiniz.

 

Serhat Yılmaz

Blog sayfamızda bilişim sektöründe edinmiş olduğum bilgi ve deneyimleri paylaşmaktayız. Yazılarımıza yorumlarınızı katarak bizleri mutlu edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu