GENEL

Web Siteyi Mobil Uyumlu Yapma Rehberi

Web siteyi mobil uyumlu yapmak günümüzün önemli konularından birisi. Bu konunun detaylarını beraber öğrenelim.

İnternet, gelişimi hızlandıran çok önemli bir teknoloji. Bu teknoloji, hepimizin hayatında önemli bir yere sahip. İnternette web sitelerini gezerek birçok yeni bilgiye hızlıca ulaşabiliyoruz. Sizlerde biliyorsunuz ki web sitelerine erişim sadece bilgisayardan sağlanmıyor. Birçok farklı cihazdan sitelere erişim sağlayabilmemiz mümkün.

Bunlara örnek olarak akıllı telefon ve tabletleri gösterebiliriz. Günümüzde kullanıcıların çoğu web sitelerine bu tür cihazlardan erişim sağlıyor. İşte bu yüzden sitelerin mobil uyumlu yani responsive tasarıma sahip olması şart. Bir WordPress sitesini sonradan mobil uyumlu hale getirmek mümkün. Mobil web sitesi yapma hakkındaki bazı detayları yazımızda sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Responsive Tasarım Nedir, Ne İşe Yarar?

hostixo-blog-responsive-tasarim-nedir-ne-ise-yarar

Web siteyi mobil uyumlu yapmak her açıdan çok önemli. Ancak, bu konunun önemini daha iyi anlamanız için responsive tasarımdan biraz bahsetmek istiyoruz. Responsive tasarım, aslında sitenin mobil uyumlu olması anlamına gelir. Eğer bir site telefon, tablet ve bilgisayar dahil tüm cihazlara duyarlı yani uyumlu olarak tasarlandıysa, işte buna responsive tasarım denir.

Responsive tasarıma sahip siteler, farklı ekran boyutlarında yani farklı cihazlarda düzgün görünürler. Ancak, mobil uyumlu olmayan siteler farklı cihazlarda kötü bir görünüme sahip olabilirler. İşte bu sebeple web siteyi mobil uyumlu yapmanın önemi büyük. Örneğin, sitenizin bilgisayarda oldukça şık göründüğünü varsayalım.

Ancak sitenin mobil uyumlu olmadığını yani responsive tasarıma sahip olmadığını farz edelim. İşte bu durumda telefon ve tablet gibi cihazlardan sitenize gelen kullanıcılar, kötü ve dağınık bir görünümle karşılaşabilirler. Bu da önemli anlamda ziyaretçi kaybına neden olabilir.

Sitenin Mobil Uyumlu Olması Neden Önemli?

hostixo-blog-web-siteyi-mobil-uyumlu-yapmanin-onemi

Özellikle SEO için web siteyi mobil uyumlu yapmanın önemi büyük. Günümüzde mobil ziyaretçi çok fazla olduğu için site mobil uyumlu olmadığında sorunlarla karşılaşılabiliyor. Bu konuyu birkaç başlık altında daha fazla detaylandırmaya ihtiyacımız var. Böylece ne demek istediğimizi çok daha iyi anlayacaksınız.

Daha Yüksek SEO Uyumu

Sitenin arama motorunda üst sıralarda yer almasını sağlayan çalışmalar SEO olarak tanımlanır. Arama motoru optimizasyonu yani SEO, sitenin daha fazla kişi tarafından ziyaret edilmesini sağlar. Mobil uyumlu olmayan bir site, SEO açısından problem yaşayabilir. Bu da sitenin arama motoru sıralamasını olumsuz etkileyebilir. İşte bu sebepten dolayı sitenin responsive tasarıma sahip olması önemlidir.

Daha İyi Görünüm

Bir sitenin görünümü her açıdan çok önemli. Kötü ve kullanışsız görünüme sahip olan bir site, büyük ziyaretçi kayıplarına yol açabilir. Kısacası ziyaretçiler, kötü görünüme sahip siteden asla hoşlanmazlar. İşte bu sebeple web siteyi mobil uyumlu yapmak kesinlikle şart. Siteniz mobil uyumlu olmadığında, her cihazda düzgün görünmeyebilir. Örneğin, bilgisayarda düzgün görünen bir site tabletlerde dağınık ve kötü gözükebilir. Yani sitenin responsive tasarıma sahip olması, her cihazda düzgün ve kullanışlı görünmesini sağlar.

Daha Fazla Ziyaretçi

Aslında mobil uyumlu tasarımın daha fazla ziyaretçiye ulaşmanızı sağlayacağını sizlere daha önce açıkladık. Ancak bu konuya genel olarak bir kez daha değinmek istiyoruz. Web siteyi mobil uyumlu yapmak SEO açısından faydalı olduğu için sitenin sıralamasını olumlu yönde etkileyecektir. Üstelik, bu sayede ziyaretçiler sitenizde daha şık bir görünümle karşılaşacaklar. İşte bu gibi sebeplerden dolayı, sitenin mobil uyumlu olması sizlere her açıdan daha fazla ziyaretçi sağlar. Böylece web sitenizde ziyaretçi kayıplarının önüne geçebilir ve sitenin daha büyük bir kitleye ulaşmasını sağlayabilirsiniz.

Web Siteyi Mobil Uyumlu Yapmanın Yolları

hostixo-blog-web-siteyi-mobil-uyumlu-yapma-yontemleri

Bir web siteyi mobil uyumlu yapmanın birçok farklı yolu mevcut. Bu yollardan bazılarını detaylı bir şekilde içeriğimizden öğrenebilirsiniz. Özellikle WordPress gibi bir CMS kullanıyorsanız, sitenizi kolayca mobil uyumlu hale getirebilirsiniz. Bu tür yöntemler sayesinde mobil uyumlu web sitesi tasarımıyla uğraşmanıza gerek yok.

Eklentiyle Siteyi Mobil Uyumlu Yapmak

Bileceğiniz üzere WordPress gibi platformlar için hazırlanmış çok sayıda eklenti mevcut. Bu eklentilerin işlevleri oldukça faydalı olabiliyor. İşte bazı eklentiler sayesinde sitenizi hızlı bir şekilde mobil uyumlu hale getirebiliyorsunuz.

Örneğin, Web siteyi mobil uyumlu yapmak için Jetpack eklentisini kullanabilirsiniz. Ayrıca, Max Mega Menu ve WPtouch  gibi eklentilerle de yine sitenizi mobil uyumlu hale getirebilirsiniz. Bu eklentileri kurarak ayarlarını kontrol edebilir ve hızlı bir şekilde kullanmaya başlayabilirsiniz.

Hazır Responsive Tema Kullanmak

Sitenin mobil uyumlu olması için responsive bir tema kullanmak şart. Mobil uyumlu tema tasarlamak yerine hazır temalardan birini tercih edebilirsiniz. Bu sayede siteniz her cihazda daha düzgün görünecektir. Özellikle WordPress gibi platformlar için hazırlanmış çok sayıda mobil uyumlu tema mevcut. Bu tür temalardan birisini tercih etmeniz doğru olacaktır.

Online Web Site Oluşturucu Kullanmak

Online olarak web site oluşturabileceğiniz ve sitenizi mobil uyumlu hale getirebileceğiniz bazı platformlar mevcut. Bu oluşturucuları kullanarak sitenizi mobil uyumlu yapabilirsiniz. Duda, Mobify, Mofuse ve bMobilizied gibi servisler sayesinde sitenizi sonradan responsive tasarımlı yapabilirsiniz.

Ancak bu tür servisleri kullanmak size oldukça pahalıya patlayabilir. Ayrıca, bu servisler istediğiniz performansı alamamanıza neden olabilir. Bu yüzden, bu seçimi yapmadan önce iyi bir araştırma yapmalısınız.

Web siteyi mobil uyumlu yapmanın bazı yöntemleri bu şekilde karşımıza çıkıyor. Bu tür yöntemleri kullanarak responsive tasarımlı bir siteye sahip olabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu