Wordpress

WordPress Sağ Tık Engelleme Nasıl Yapılır?

Sitenizde WordPress sağ tık engelleme yaparak hırsızlıkların önüne geçebilirsiniz. Sağ tık engelleme işlemini bir WordPress eklentisi kullanarak veya eklentisiz bir şekilde kolayca gerçekleştirebilirsiniz.

WordPress web sitesinde birçok şeyi kolayca yapabilmek mümkün. Bu sebeple günümüzde neredeyse her web sitesi WordPress olarak karşımıza çıkıyor. WordPress’in sunduğu avantajların yanı sıra birçok farklı özelliğe sahip sayısızca eklentisi mevcut. Bu eklentileri kullanarak sitenizi çok daha güvenli bir hale getirebilirsiniz.

Örneğin, sitenizdeki içeriklerin çalınmamasını istiyor olabilirsiniz. İşte bu durumda sağ tık engelleme yaparak içeriklerin çalınmasının önüne geçebilirsiniz. Üstelik sağ tık engelleme işlemini yapmak hiç zor değil. Bazı WordPress eklentileri sayesinde sağ tık engellemesi kolayca yapılabiliyor. Bu işlemin nasıl yapıldığını iki farklı yöntemle yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Sağ Tık Engelleme Ne İşe Yarar?

hostixo-blog-wordpress-sag-tik-engelleme-web-sitesi-kopyalama-engelleme

Sitede WordPress sağ tık engelleme işleminin ne işe yaradığını sizlerle paylaşmak istiyoruz. Bir web sitesi sahibiyseniz, doğal olarak sitenizdeki içeriklerin çalınmasını istemezsiniz. Ancak belli başlı önlemler almadığınızda başka kişiler sitenizdeki içerikleri kopyalayabilirler.

Sağ tık engellemesi olarak tanımlayabileceğimiz bu yöntem sayesinde ziyaretçiler sitenizde bir şeyi seçerek sağ tıklayamıyorlar. Yani aslında sağ tık engelleme işleminin ziyaretçilerin sitenizde sağ tıklayamaması için yapıldığını söyleyebiliriz.

Ziyaretçiler bu işlem sebebiyle sağ tıklayamadıkları için sitenizdeki içerikleri kopyalayamıyorlar. Ayrıca sağ tık engelleme işlemi sayesinde CTRL+C ve CTRL+V gibi kopyalama kısayolları da devre dışı bırakılıyor. İşte bu sayede de sitenizdeki içerikler hiç kopyalanamıyor.

Sağ Tık Engelleme Neden Yapılmalıdır?

hostixo-blog-wordpress-sag-tik-engelleme-nasil-yapilir-kopyalama-engelleme

Web sitenizde WordPress sağ tık engelleme yapmanızın önemi oldukça büyük. Sitenizdeki içeriklerin çalınmaması için bu işlemi kesinlikle yapmanızı tavsiye ediyoruz. Bu işlemi aslında WordPress kopyalama engelleme olarak da tanımlayabiliriz.

Sağ tık engellemesi sayesinde ziyaretçiler sitenizde bir şeyi seçerek sağ tıklayamadıkları için içeriklerinizi kopyalayamazlar. Ayrıca bir sağ tık engelleme eklentisi kullandığınızda ziyaretçiler CTRL+C ve CTRL+V gibi kopyalama komutlarını da kullanamazlar.

İşte bu sebeple sitenizdeki içeriklerin çalınması oldukça zorlaşır. Bu yüzden web sitenizde sağ tık engelleme işlemi yapmanız kesinlikçe çok doğru olacaktır. Bu işlemi yazımızın devamındaki adımlarla kolayca gerçekleştirebilirsiniz.

Eklentiyle ve Eklentisiz WordPress Sağ Tık Engelleme

hostixo-blog-wordpress-sag-tik-engelleme-wordpress-kopyalama-engelleme

Web sitesi kopyalama engelleme işlemi olarak da tanımlayabileceğimiz sağ tık engellemesini yapmak için bir WordPress eklentisi tercih edebilirsiniz. Çünkü eklenti sayesinde bu işlem çok kolay bir şekilde yapılabiliyor. Ancak bu işlemi eklentisiz bir şekilde de gerçekleştirebilmeniz mümkün. Yazımızda sağ tık engellemesi yapabileceğiniz iki farklı yöntemi sizlerle paylaşmak istiyoruz. Böylece istediğiniz yöntemi tercih ederek sitenizde sağ tıklamayı engelleyebilirsiniz.

Eklentisiz WordPress Kopyalama Engelleme

Eklentisiz bir şekilde web sitenizde sağ tık engellemesi yapabilirsiniz. Ancak bu yöntemin sadece metinler için geçerli olduğunu belirtelim. Yani bu yöntemi uyguladığınızda sitenizdeki metinler seçilemeyecek ve kopyalanamayacaktır.

  • Eklentisiz WordPress sağ tık engelleme için ilk olarak WordPress yönetici panelini açın.
  • Sonrasında sol taraftaki ‘Görünüm’ seçeneğine tıklayın ve açılan seçeneklerden ‘Özelleştir’ seçeneğine tıklayın.
  • Ardından açılan kısmın sol tarafında birçok seçenek göreceksiniz. Bu sol tarafta en alt kısma gelerek ‘Ek CSS’ seçeneğine tıklayın.
  • Daha sonra açılan ekranın sol altında kodlar ekleyebileceğiniz bir kutucuk göreceksiniz. Bu kutucuğa aşağıdaki kodu yapıştırın ve aynı ekranın sol üstündeki ‘Yayımla’ butonuna tıklayın.

* {
-webkit-touch-callout: none; /* iOS Safari */
-webkit-user-select: none; /* Safari */
-khtml-user-select: none; /* Konqueror HTML */
-moz-user-select: none; /* Old versions of Firefox */
-ms-user-select: none; /* Internet Explorer/Edge */
user-select: none; /* Non-prefixed version, currently supported by Chrome, Opera and Firefox */
}

Tüm bu adımlardan sonra web sitenizi açarak bir yazıyı seçip seçemediğinizi kontrol edebilirsiniz. Eğer yazıyı seçemiyor ve sağ tıklayamıyorsanız, sağ tık engelleme işlemi başarıyla tamamlanmış demektir.

Eklentiyle WordPress Kopyalama Engelleme

WP-Copyright-Protection eklentisi sayesinde sitenizde kolayca sağ tık engelleyebilirsiniz. Ayrıca bu eklenti sayesinde ziyaretçilerin sitenizdeki resimlere de sağ tıklayamayacaklarını belirtelim.

  • Bu işlem için WP-Copyright-Protection eklentisini kurun ve etkinleştirin. Bu eklentiyi etkinleştirdikten sonra ziyaretçiler sitenizde herhangi bir içeriği seçemez ve sağ tıklayamazlar.
  • Eklentiyi kurup etkinleştirdikten sonra sitenizdeki herhangi bir sayfayı açarak bir yazıyı seçip seçemediğinizi kontrol edebilirsiniz. Eğer sitenizdeki içerikleri seçemiyor ve sağ tıklayamıyorsanız, sağ tık engellemesi tamamlanmış demektir.  WP-Copyright Protection ile sağ tık engellemek işte bu kadar basit.

Yukarıdaki adımlardan birisini kullanarak WordPress sağ tık engelleme işlemini hızlıca gerçekleştirebilirsiniz. Gördüğünüz gibi sağ tık engellemesi oldukça kolay bir şekilde yapılabiliyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu