Sunucu

Memcache Nedir? Nasıl Kurulur?

Php ve MySQL ile oluşturduğunuz dinamik web sitelerinin zamanla performanstaki düşüşünü fark etmişsinizdir. Memcache, bir web sitesinin sayfa yükleme sürelerini hızlaphpndırmaya yardımcı olmak için kullanılan açık kaynaklı bir önbelleğe alma sistemidir.

Memcache ne için kullanılır? sorusuna dair şöyle bir ipucu verebilir: Harici bir veri kaynağının kaç kez okunması gerektiğine bağımlı olarak verileri ve nesneleri hafıza belleğinde önbelleğe alarak dinamik veritabanında barındırılan web sitelerini hızlandırmak için kullanılır. Çok sayıda ziyaret edilen ve çoğunlukla okunan konuları içeren yüksek veritabanı yükü olan yüksek trafikli bir web siteniz varsa, memcached, veri tabanınızdaki yükü hafifletmeye yardımcı olabilir.

Memcached Nedir

Memcache Nedir? Nasıl Kurulur? 1

Memcached, sunucuda devamlı olarak çalışan arka plan görevidir. Kullanımı son derece basit olmasının yanında herhangi bir yapılandırma dosyası yoktur. Yapılan tek işlem belirli bir bağlantı noktasında arka plan programını çalıştırmak olacaktır ve web siteleriniz verileri bellekte depolamak için bu arka plan programına bağlanacaktır. Veriler Ram’de tutulacağından dolayı memcached’i başlatırken ne kadar RAM kullanımına izin verileceğine karar vermeniz gerekecek. Memcached’i 1024 MB bellek alanıyla başlatırsanız, memcached bu kadar veriyi depolayacaktır.

Memcache Nedir

Memcache, Memcached’e bağlanmamızı ve kullanmamızı sağlayacak PHP uzantısıdır. Bu PHP uzantısı varsayılan değildir, bu nedenle indirip kurmanız gerekir Kullanımı son derece kolay ve anlaşılır olduğunu kabul etmenin sınıflar da sağlar.

Memcached PHP

memcached nasıl çalışır

Memcache ve Memcached ifadeleriyle sıklıkla karşılaşabilirsiniz ancak PHP Memcache daha önceki bir çözümdür, çok kararlıdır fakat bazı sınırlamalar getirir. PHP memcache modülü doğrudan arka plan programını kullanırken PHP memcached modülü libMemcached istemci kitaplığını kullanır ve ayrıca bazı ek özellikler içerir.

Memcache Nasıl Kurulur?

Dinamik web sitelerinizde artan iş yükü nedeniyle Memcache kurmayı isteyebilirsiniz. Bunun aslında ilk nedenden ayrı olarak ikinci bir nedeni de ram maliyetinden kaçınmak olduğu söylenebilir.

Sunucunuza Memcached yüklemek için, sunucunuza root kullanıcı olarak SSH yardımıyla girin ve aşağıdaki komutu çalıştırın:

sudo apt-get install memcached

yükleme tamamlandığında Memcached 11211 numaralı portu dinlemeye başlar. Buraya kadar Memcache kullanılabilmesi için Memcached’in sisteme kurulması işlemidir.

Php Memcache Kullanımı

Memcached’i PHP 7.0, 7.1, 7.2, 7.3 ve 7.4’e kurmak için şu adımları izleyin:
PHP 7.X için eklentiyi kurmak için sunucunuza hala root olarak bağlı olmanız gerekir ve şu komut dizisini çalıştırın:

sudo apt-get -y install gcc make autoconf libc-dev pkg-config

sudo apt-get -y install zlib1g-dev

sudo apt-get -y install libmemcached-dev

sudo pecl7.X-sp install memcached

 

Sonraki adımda, libmemcached directory [no]: seçeneği gösterilirse,

no –disable-memcached-sasl kodunu girip devam edin.

Kurulum tamamlandıktan sonra, uzantı için bir yapılandırma dosyası oluşturarak aşağıdaki komutları root olarak çalıştırarak PHP’yi yeniden başlatın.

sudo bash -c "echo extension=memcached.so > /etc/php7.X-sp/conf.d/memcached.ini"

sudo service php7.X-fpm-sp restart

PHP PECL Memcache Kurulumu

Eğer paylaşımlı bir sunucu üzerinde bir web sitesi kurulumu gerçekleştirdiyseniz, Memcache kurulu ve ayarlı olarak genellikle bulunmaz. Eğer sağlayıcınız bu servisi sağlıyorsa yönetim panelinde Php Extensions ayarları altında arayın. Cpanel Kullanıcı arayüzünde ise PECML modülünde işlemleri gerçekleştirmeniz gerekir.

SSH yardımıyla root kullanıcı olarak bağlandıktan sonra;

Memcache resmi adresinden son sürümü indirin veya aşağıdaki kodu terminale girin:

cd

wget http://pecl.php.net/get/memcache-8.0.tgz

Sürümü her zaman kontrol etmenizde fayda var. Sonrasında paketi aşağıdaki kodu girerek çıkarın.

tar xf memcache-*

cd memcache*

phpize

yüklemek için şu kodu girin:

make && make install

Uzantıyı phph.ini dosyasına girin.

nano /etc/php.ini

Linux Memcache Kurulumu

Dağıtım için zaten PHP kullanıyorsanız, şu kodu girmeniz yeterlidir:

sudo apt-get install php5-memcache 

(sürümünüzü kontrol ediniz.)

 

Serhat Yılmaz

Blog sayfamızda bilişim sektöründe edinmiş olduğum bilgi ve deneyimleri paylaşmaktayız. Yazılarımıza yorumlarınızı katarak bizleri mutlu edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu