Domain

Ücretsiz Domain Almanın 2 Yöntemi

Web sitesi açmayı düşünüyorsanız eğer yapmanız gereken ilk işlem sitenize uygun bir domain belirlemektir.

Belirlediğiniz domaini alırken bir kullanıcı adı ve şifreye ihtiyaç duyacaksınız. Hiç bir zaman unutmayacağınız bir kullanıcı hesabı oluşturmalısınız. Oluşturduğunuz hesap için vereceğiniz e-mail hesabının da olması gerekmektedir. Bu e-mail hesabının yönetiminin sizin elinizde olması gerekmektedir.

Bir diğer olması gereken faktör ise belirlediğiniz domainin yayınlanacağı sunucunun ve bu servere ait olan DNS ayarlarının bilinmesi gerekmektedir.

Ücretsiz Domain Almanın 2 Yöntemi

Bu yazımızda sizler için ücretsiz domain almanın 2 yöntemi konusundan bahsedeceğiz.

Ücretsiz Domain Nedir ?

Ücretsiz domain, birçok domain kayıt firmalarının sınırlı sürede olacak şekilde ya da hosting hizmeti veren firmalar tarafından alınmış olan hosting süresi boyunca sunulan alan adlarıdır.

Ancak ücretsiz domaine bir ücret ödemeyerek sahip olsak da bir dezavantajı da bulunmaktadır.

Web siteniz için seçtiğiniz alan adı uzantısı SEO’ya etki eden en önemli faktörlerden biridir. Google açılan bir sitenin uzun süre aktif olup olmayacağına, harcanan paraya, zamana ve emeğe bakarak analiz etmektedir. Örnek verecek olursa açılan bir sitenin alan adının en az 5 yıl olarak kaydedilmesi, Google’ ye göre o sitenin uzun süre aktif olacağı anlamına gelir. Çünkü satın alınan alan adlarının çoğu, 3. yıl uzatılmamaktadır. Bu da Google sıralamalarında bulunan alan adlarının gereksiz kalabalık yapmasına neden olur. Google; yayın hayatı uzun süreli olan alan adlarına pozitif ayrımcılık yapmaktadır.

ICANN yani Internet Corporation for Assigned Names and Numbers tarafından açıklanan bir istatistiğe göre; ücretsiz alınan domainlerin yalnızca %1’i diğer yıl yenilenerek yayın hayatına devam ettiği görülüyor. Bunun nedeni ise ücretsiz alan adlarının ikinci yılı ücretli olmaktadır. Yani çok özgün bir site olmaması durumunda, ücretsiz alan adı ile açılmış bir bütün web siteleri Google sonuçlarında listeye girmesi imkansızdır. Rekabeti yüksek olmayan sektörlerde dahi, ücretsiz alan adı ile ilk sayfalarda bulunan bir web sitesine rastlamak neredeyse imkansızdır. Zaten bütün web sitelerinin başarılı hale gelmesi için ciddi bir emek ve bir miktar para ayırmaları gerekmektedir.

Ücretsiz Domain Alma Yöntemleri 

Freenom ile Ücretsiz Domain Alma

Aşağıda belirttiğimiz etki alanları diğer etki alanı adları gibi çalışmaktadır. İhtiyacınız olan domaininizi aşağıda belirttiğimiz uzantılar ile ücretsiz sahip olabilirsiniz.

  • .tk
  • .ml
  • .cf
  • .ga
  • .gq

Freenomdan alınan ücretsiz alan adları profesyonel kullanım için uygun değildir.

Rreenom ile ücretli alan adlarına da sahip olabilirsiniz. Ücretlendirmesi etki alanı adı başına yıllık $6.95’dan başlar. Freenom tüm .TK etki alanlarında çok yıllık indirimler uygulamaktadır. Özel Etki Alanları ada bağlı olarak fiyatları değişmektedir.

Dot.TK (.tk Uzantılı) Ücretsiz Domain Alma

.tk uzantılı alan adları, dünyada çok tercih edilen ve Freenom tarafından kullanıcılara ücretsiz olarak sunulan ilk domaindir. .tk uzantısı, Tokeleu ülkesinin resmi domain uzantısıdır. Tokelau, Polinezya adasının içerisinde, Büyük Okyanus’un güneyinde, Yeni Zelanda’ya tam bağımlı bir bölgedir. Çoğu küçük Okyanusya ülkesi gibi mercan adalardan oluşmaktadır. Tokelau ‘nun resmî bir başkenti bulunmamaktadır. 2011 yılının Ekim ayı sayımlarına göre bölgede yaklaşık 1500 kişi yaşamını sürdürmektedir.

Domainin resmi olarak dağıtıldığı sayfa; Dot.TK adresinde bulunmaktadır. Birinci yılında  ücret istenmeyen .tk uzantılı domain için, sonraki yıllarda ücret talep edilmektedir. İkinci yıldan sonra ise domain kayıt firmasının ne kadar ücret talep edeceğine dair resmi bir garantisi mevcut değildir. Bunun yanında tek kelimeden oluşan ve “jenerik domain” adıyla bilinen domainler de ücrete tabidir. Bu şekilde bir alan adına sahip olmanın yıllık bedeli ise 190 TL tutarındadır.

Alan adlarının birinci yılında (yani ücretsiz olarak kullanılan döneminde) domain sahipliğiniz “kullanım şartlarına uymama” gibi nedenlere bağlı olarak iptal edilebilmektedir.

Dot.ML (.ml Uzantılı) Ücretsiz Domain Alma

.ml uzantılı alan adları ise yine Freenom tarafından kullanıcılara sunulan bir başka başlangıç  seviyesinde alan adı uzantısıdır. Batı Afrika’da bulunan Mali Cumhuriyeti ülkesine ait bu alan adı uzantısı, 2013 yılından itibaren ücretsiz olarak kullanıcılara hizmet sağlamaktadır.

Alan adının resmi olarak dağıtıldığı sayfa Dot.ML adresinde yer almaktadır. Bu domain için de yine birinci yıl herhangi bir ücret alınmamaktadır. Yine ikinci yıldan sonra ise domain kayıt firmasının ne kadar ücret talep edeceğine dair resmi bir garantisi mevcut değildir. Bunun yanında tek kelimeden oluşan ve “jenerik domain” adıyla bilinen domainler de ücrete tabidir. Bu şekilde bir alan adına sahip olmanın yıllık bedeli ise 190 TL tutarındadır.

Ücretsiz kullanım döneminde domaininizin askıya alınma riski de bulunmaktadır.

Dot.GA (.ga Uzantılı) Ücretsiz Domain Alam

Gürcistan’a ait olan ve Freenom tarafından kullanıcılara ücretsiz olarak sunulan bir başka domain ise .ga uzantısına sahip domainlerdir. 2013 yılında hizmet vermeye başlanan domain, 2016 yılından bu yana ücretsiz olarak sunulmaktadır.

.ga domainin resmi dağıtım sitesi Dot.GA üzerinde hizmet vermektedir. Birinci yılı ücretsiz olan domainin diğer yılların fiyatlandırması için Freenom tarafından yapılmış olan resmi açıklama kesin değildir. Çünkü Freenom’ a ait olan bütün domainlerde olduğu gibi diğer yıl uygulanacak domain yenileme fiyatı, önceden açıklama yapmadan yenilenebilir.

Freenom’ un kullanıcılara ücretsiz sunduğu alan adları arasında, ücretsiz dönemde en çok bu uzantıda yer alan alan adları iptal edilmektedir. Bunun en nedeni, yayınlanan web sitelerinin Gürcistan yasalarına uymamasıdır.

Tek kelimeden oluşan jenerik bir domaini ücretsiz olarak kaydetmeyi düşünüyorsanız eğer .ga uzantılı alan adları bunu sağlamamaktadır. Çünkü .ga ile biten jenerik domainlerin yıllık kayıt ücreti 190 TL’dir.

Dot.CF (.cf Uzantılı) Ücretsiz Domain Alma

.CF uzantısı Orta Afrika Cumhuriyeti ülkesine ait olan alan adı uzantısıdır. Freenom tarafından kullanıcılara sunulan diğer bir alan adı uzantısıdır. Whois kaydı dahil olmayan bu domain, 2017 yılından bu yana ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Domain tahsis sayfası Dot.CF adresinde bulunmaktadır. Freenoom tarafından kullanıcılara sunulan bütün domain uzantıları gibi .cf de ilk yıl ücretsiz sunulmaktadır, diğer yıllarda ne kadar ücret ödeneceği belli değildir. Bütün ücretsiz domainlerde olduğu gibi .CF uzantılı domainlerin de ücretsiz döneminde iptal edilme riski vardır. .cf uzantılı alan adlarında bulunan tek kelimeden oluşan jenerik alan adı ücreti ise 190 TL’dir.

Dot.GQ(.gq Uzantılı) Ücretsiz Domain Alma

.gq uzantılı alan adları ise yine Freenom tarafından kullanıcılara sunulan bir başka başlangıç  seviyesinde alan adı uzantısıdır. Bu domain 2016 yılından bu yana kullanıcılarına ücretsiz sunuluyor. Ekvator Ginesi ülkene ait olan .gq alan adı uzantısı domainler için de whois kaydı yapılmamaktadır.

Bütün domain uzantıları gibi .gq da ilk yıl ücretsiz sunulmaktadır, diğer yıllarda ne kadar ücret ödeneceği belli değildir. .CF uzantılı domainlerin de ücretsiz döneminde herhangi nedenden dolayı iptal edilme riski vardır.

Tek kelimelik jenerik bir alan adı kaydetmek istediğinizde 190 TL ödemeniz gerekmektedir.

Neden Ücretsiz Domainlerin İptal Edilme Riski Vardır ?

Freenom’un kullanıcılar için sunduğu bütün domainler için “ücretsiz dönemde iptal edilme riski bulunmaktadır” diye belirttik.

Domain iptalinin sebeplerini aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür:

  1. Domaine sahip olan ülkenin yasalarına uygun olmayan bir web sitesinin yayınlamasıdır. Örneğin, Türkiye’de yasalarına uygun olan ve yayınlanmasında herhangi bir sorun olmayan bir site; Gürcistan’nın ya da Orta Afrika Cumhuriyeti’nin yasalarına uygun olmayabilir. Freenom’un bu ülkelerle yaptığı anlaşmalardan dolayı, bu yasaklara uyulmak zorundadır.
  2. Alan adınızın hala satılık olarak görünmesi bir diğer nedendir. Eğer sitenizi kurduğunuz domain SEO açısından başarılı bir hale geldiyse, MOZ ve Alexa değerleri yüksekse domaininiz için yapılan teklifin Freenom tarafından tekrar değerlendirilebilmektedir. Bunun nedeni ise ücretsiz alan adı kayıt işleminde okumadan kabul ettiğiniz  İngilizce metinde, Freenom tarafından domainin istediği zaman durdurulabileceği ve kullanım için başka birine devredebileceği yer almaktadır.

Yıllık Web Hosting ile Ücretsiz Domain Alma

Yalnızca alan adı alarak bir web sitesi sahibi olmanız mümkün değildir. İhtiyacınız olan bir başka faktör olan web hosting’e de sahip olmanız gerekmektedir. Hosting firmalarının bazıları kullanıcılara sunduğu kampanyalar ile normalde ücretli olan domainleri, hosting paketi satın almaları ile alan adlarını müşterilerine ücretsiz sağlamaktadır. Bu alan adlarını kullanmanın Google için herhangi olumsuz bir yönü bulunmamaktadır.  Aşağıda yer alan uzantıları kullanarak ücretsiz alan adı almanız mümkündür.

  • .com
  • .net
  • .org

Özet

Ücretsiz alan adı alma için yapmanız gerekenleri öğrendiğinize göre artık rahatlıkla alan adınızı alabilirsiniz.

Ücretsiz Domain Almanın 2 Yöntemi başlıklı yazımız ile ilgili aklınıza takılan sorularınızın yanıtını alabilmeniz için veya öneride bulunabilmeniz için aşağıda yer alan yorumlar kısmını kullanarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Dilerseniz daha önce bloğumuzda paylaştığımız Alan Adı Nasıl Alınır? Güvenilir Domain Nasıl Satın Alınır [Resimli Anlatım] başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.

Serhat Yılmaz

Blog sayfamızda bilişim sektöründe edinmiş olduğum bilgi ve deneyimleri paylaşmaktayız. Yazılarımıza yorumlarınızı katarak bizleri mutlu edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu