Yazılım

Gtmetrix Skoru Nasıl Yükseltilir ?

Akamai tarafından yapılan anketlere göre, web kullanıcılarının yaklaşık yarısı 3 saniye içinde yüklenmemiş bir siteyi terk etme eğilimindedir. Web sitesi performansıyla ilgili sorun yaşayan kullanıcıların % 79’u web sitesine geri dönmeyecektir. Bu, sitenizdeki ziyaretçilerden gelen dönüşümleri kaybettiğiniz anlamına gelmektedir.

GTMetrix, WebPageTest ve Pingdom gibi sitenizin ne kadar hızlı yüklendiğine ve daha iyi hale getirmek için neler yapabileceğinize dair değerli bilgiler sağlayan bazı popüler araçlar vardır.

Gtmetrix Skoru Nasıl Yükseltilir

Gtmetrix Skoru Nasıl Yükseltilir diye düşünüyorsanız eğer bu yazımız tam da sizin için hazırlanmıştır.

GTmetrix Nedir ?

GTMetrix , web site kullanıcılarının sitelerini hem hız hem de SEO amacıyla optimize etmelerine yardımcı olan bir araçtır. Yavaş bir web sitesi ziyaretçilerini hayal kırıklığına uğratarak onların başka sitelere yönelmelerine neden olacaktır. Daha hızlı web sitesi, onların sitede bulunan içeriklere daha çok odaklanmalarını sağlayacaktır.

Ayrıca Google, sıralama algoritmalarında sayfa hızını kullanır. Bu nedenle, daha hızlı performans gösteren bir site, arama motoru sonuçlarında daha üst sıralarda yer alabilir.

GTMetrix, web sitenizi optimize etmek için yaygın olarak kullanılan bir araçtır ve web sitenizin performansı hakkında ayrıntılı raporlar sunar. Google sayfa hızı ve Yslow puanına göre sayfa performansını analiz eder. Her iki standart için ortalama puanı hesaplar ve size uygun şekilde alfabetik bir sıralama gösterir. Web sitenizin ne kadar iyi yüklendiği konusunda size fikir verir ve onu nasıl optimize edeceğiniz konusunda eyleme geçirilebilir öneriler sunar. Bunu kullanarak Sayfa Performansı İzleme, Gerçek Dünya Mobil Performans Veri Analizi, Çoklu bölge testi, Veri Arşivleme, Kimlik Doğrulama ve Güvenlik özelliklerini görebilirsiniz.

Gtmetrix Skoru Nasıl Yükseltilir ?

Gtmetriz skoru yükseltmek için aşağıda belirteceğimiz noktalara göre web sitenizi düzenlemelisiniz.

Görüntüleri Optimize Edin

Yüksek çözünürlüklü görüntüler, yüklenirken çok fazla bant genişliği tüketebilir. Büyük boyutlu  resim, web sitesi için sayfa yükleme süresini artıran en yaygın nedenlerden biridir. Web sitenizdeki resimleri görüntü kalitesini kaybetmeden sıkıştırarak web sitesini daha hızlı yüklemek için yapabileceğiniz şeyler var. Bu, resimlerinizin daha küçük dosya boyutta olmasını sağlar ve sonuç olarak web siteniz için daha hızlı sayfa yüklemesini sağlayacaktır. Görseller, HTTP isteklerinizin çoğunu almaya devam edecek olsa da, onları ve diğer varlıklarınızı optimize etmek bunların boyutlarını düşük tutacak ve web sitenizin genel performansını artıracaktır.

CSS’nizi Optimize Edin

CSS dosyasını küçültmek, gereksiz karakterleri, boşlukları ve kopyaları ortadan kaldırma işlemidir. CSS dosya boyutlarınızı azalttığı ve bu nedenle yükleme hızını artırabileceği için bu uygulamayı önerilmektedir.

CSS dosyalarınızı küçültme amacıyla Autoptimize veya WP Rocket gibi eklentileri kullamayı tercih edebilirsiniz.

Sitenizde gerçekten kullanışlı olmayan CSS dosyası varsa, performansınızı gereksiz yere düşürür. Bu nedenle Google, kullanılmayan CSS’lerin kaldırılmasını önerir

Küçültme

Web sitesi hız optimizasyonunun önemli bir parçası, web sitesi içeriğini görüntülemek için istemci-sunucu taleplerinin sayısını azaltmaktır. Bu, kod satırlarını mümkün olduğunca optimize ederek ve küçülterek başarılabilir. Google’a göre, 4096 baytı aşan tüm JavaScript, kullanıcının sonunda herhangi bir soruna neden olmadan en aza indirilebilir. Buna ek olarak, sadece fazladan boşlukları silmek ve kodun okunabilirliğini yönetirken kodunuzun küçük ve ortalama kalmasını sağlar.

Tarayıcı Önbelleğe Alma Özelliğinden Yararlanma

Tarayıcı önbelleği, sitenizdeki kaynakların sabit sürücünüze bir kez önbelleğe veya geçici depolama alanına indirilmesine olanak tanır. Sayfa yüklendikten sonra sayfadaki dosyalar bir önbellekte veya geçici depoda saklanır. Ziyaretçilerin siteye bir tekrar girmesi durumunda tarayıcı, sunucuya başka bir HTTP isteği göndermeye gerek kalmadan sayfayı yükleyebilir, bu da sonraki sayfa yüklemelerinin hızının artmasını sağlar. Araştırmaya göre sitenize gelen günlük ziyaretçilerin %40-60’ı boş bir önbellekle geliyor. Önbellek ömrünü minimum bir haftaya ve tercihen gelecekte bir yıla kadar ayarlayabilirsiniz. Web performansınızı artırmak için tarayıcı önbelleğini etkinleştirmek önemlidir .

HTTP İsteklerini En Aza İndirin

HTTP (Hiper-Metin Transfer Protokolü) istekleri, bir kullanıcı web sitenizi ziyaret ettiğinde tarayıcı bir web sunucusundan sayfa, dosya veya görüntü aldığında dahil edilir. Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre, bu istekler bir web sayfasının yükleme süresinin yaklaşık %80’ini alıyor. Tarayıcı ayrıca, etki alanı başına 4 ila 6 eşzamanlı bağlantı isteklerini sınırlar, bu da aynı anda 30’dan fazla öğe yüklemenin bir seçenek olmadığı anlamına gelir. Daha fazla HTTP isteği ile yüklemeniz gerektiği anlamına gelir; sayfanın gidip hepsini alması daha fazla zaman alır ve böylece web sayfanızın yükleme süresi artar.

Sıkıştırmayı Etkinleştirin

Sıkıştırma işlemi, bant genişliğinden tasarruf etmek ve sitenizi hızlandırmak için temel bir yaklaşımdır. Web sayfalarının bazıları 100 kb veya daha büyüktür bu da web sitenin daha yavaş yüklenmesine neden olur. Yükleme sürelerini hızlandırmak için sıkıştırma yöntemlerini kullanmak ideal bir yaklaşımdır. Çoğu web sunucusu, bir üçüncü taraf modülü çağırarak veya yerleşik rutinleri kullanarak, yüklemek üzere göndermeden önce dokümanı Gzip biçiminde sıkıştırabilir. Bu, yükleme süresini yaklaşık %70 oranında azaltabilir.

CDN Kullanın

İçerik Dağıtım Ağı (CDN) , internet üzerindeki birden çok veri merkezinde kullanılan dağıtılmış sunucular sistemidir. İçeriği son kullanıcıya yüksek kullanılabilirlikle sunar, bu da sayfa yükleme süresinin yükseltilmesine yardımcı olur ve ayrıca içeriğin kullanıcılara daha hızlı iletilmesini sağlayarak içeriğin indirme süresini azaltır. Sayfa yükleme sürenizi azaltmak, hızınızı artırmanın en etkili yollarından biridir. Medya dosyalarınızı bir içerik dağıtım ağında barındırmak, web sitenizi hızlandırmak için en ideal yaklaşımlardan biridir, genellikle %60’a varan bant genişliğinde tasarruf sağlayabilir ve web sitenizin yaptığı istek sayısını yarıya indirebilir.

Web Performansınızı İzleyin

Web sitenizin performansını izlemeniz önemlidir. Ayrıca, sitenizdeki herhangi bir kodu veya içeriği güncellediğinizde, sonuçları görmek için bazı hızlı testler çalıştırabilirsiniz. Web sitenizin yürütülmesini geliştirmeyi düşündüğünüzde bir ölçüt belirlemek de ayrıca önemlidir. Bir dayanağınız yoksa, web sitenizi ne kadar geliştirmeniz gerektiğini bilemezsiniz.

Her işletme, sektörlerine veya nişlerine bakılmaksızın harika bir kullanıcı deneyimi sunmak için web sitelerine ihtiyaç duyar. Yeni veya geri dönen müşterileri memnun eden bir web sitesi, muhtemelen bunu yapmayan bir web sitesinden daha iyi performans gösterecektir. Kullanıcılarınızın web üzerindeki davranışları gelişmeye devam ettikçe, web sitesi yükleme hızının önemini göz ardı edemezsiniz. Yavaş yüklenen bir web sitesi, kullanıcıların işinize olan ilgisini kaybetmesine, arama sonuçlarına geri dönmesine ve ardından rakibinizin web sitesine tıklanmasına neden olabilir.

Özet

Gtmetrix skoru nasıl yükseltilir başlıklı yazımızdan yararlanarak web site hızınızı yükselteceğinizi umuyoruz.

Gtmetrix Skoru Nasıl Yükseltilir başlıklı yazımız ile ilgili aklınıza takılan sorularınızın yanıtını alabilmeniz için veya öneride bulunabilmeniz için aşağıda yer alan yorumlar kısmını kullanarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Dilerseniz daha önce bloğumuzda paylaştığımız PageSpeed Insights Skoru Nasıl Yükseltilir başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.

Serhat Yılmaz

Blog sayfamızda bilişim sektöründe edinmiş olduğum bilgi ve deneyimleri paylaşmaktayız. Yazılarımıza yorumlarınızı katarak bizleri mutlu edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu