Sosyal Medya

IMEI Numarası Nedir? Nasıl Sorgulanır ? IMEI Hakkında Her Şey

IMEI numarası sayesinde her telefonu birbirinden ayırabilmek mümkün. Çünkü her cihazın eşsiz bir numarası bulunuyor.

Artık geldiğimiz noktada neredeyse herkesin cebinde bir cep telefonu var. Gelişen teknoloji sayesinde, yeni nesil cep telefonları bir bilgisayar gibi de kullanılabiliyor. Bu yüzden oldukça fazla kişi bu tür telefonları tercih etmek isteyebiliyor.

Ancak tabii ki bu durum, eski tip tuşlu telefon kullanıcılarının olmadığı anlamına gelmiyor. Yani günümüzde eski veya yeni nesil fark etmeksizin neredeyse herkesin bir cep telefonu bulunuyor. Cep telefonu kullanıcılarının karşılarına bazı noktalarda IMEI çıkabiliyor. IMEI, aslında her cep telefonu kullanıcısı için çok önemli bir numara. Çünkü bu numara sayesinde cep telefonları hakkında sorgulama bile yapılabiliyor.

IMEI Nedir?

hostixo-blog-imei-numarasi-imei-kayit-imei-ne-ise-yarar

IMEI numarası, her telefona eşsiz olarak verilen bir numaradır. Bunu aslında otomobillerin plakası olarak düşünebilirsiniz. Yabancı kelimelerin kısaltılmışı olan IMEI’nin Türkçe karşılığı, Uluslararası Mobil Ekipman Kimliği.

Yani IMEI’yi aslında telefonun kimlik numarası olarak da gösterebiliriz. Ülkemizde milyonlarca cep telefonu kullanıcısı mevcut. Bu telefonları bazı noktalarda birbirinden ayırt etmek gerekiyor. Çünkü telefonlarla alakalı işlem yapılması vs. gerekebiliyor.

İşte burada karşımıza IMEI çıkıyor. Her telefonun kendisine özel bir IMEI numarası bulunuyor. Bu numara sayesinde cihazın bilgilerini sorgulama gibi işlemler yapılabiliyor.

IMEI Ne İşe Yarar?

IMEI, telefonları birbirlerinden ayırt edebilmek için büyük önem taşıyan bir numara. Otomobiller plakalar ile ayırt edilebildiği gibi cep telefonları da IMEI numaralarıyla ayırt edilebiliyorlar. Çünkü her telefonun IMEI’si farklı sayılardan oluşuyor ve eşsiz olarak belirleniyor.

Bu yüzden IMEI sorgulama yapılarak cihaz hakkındaki bilgiler vs. öğrenilebiliyor. Ayrıca cihaz kaybolduğunda veya çalındığında, IMEI sayesinde cihaz bulunabiliyor. Kısacası, telefonun kimlik numarası olarak tanımlayabileceğimiz IMEI sayesinde cihaz sorgulama gibi işlemler yapılabiliyor.

IMEI Kaç Haneden Oluşur?

IMEI, genel olarak 15 haneden oluşuyor. Ancak nadirde olsa bazı IMEI numaraları 16 haneli olarak da karşımıza çıkabiliyorlar. Bu 15 veya 16 haneli numara, tamamen cihaza özel yani eşsiz oluyor. Bu sayede telefonların IMEI kodu kullanılarak bazı işlemler yapılabiliyor.

IMEI Kayıt Nedir?

hostixo-blog-imei-numarasi-kac-haneli-imei

IMEI Kayıt yani IMEI kaydı, yurt dışından alınan cihazlar için yapılması gereken bir işlemdir. Türkiye’de yasal yollarla satılan telefonların IMEI numaraları genel olarak kendiliğinden kayıtlı oluyor. Ancak yurtdışından bir cep telefonu satın aldığınızda işler değişiyor.

Yurtdışından ülkemize gelmiş bir telefonu Türkiye’de kullanabilmek için IMEI numarasını kaydettirmeniz gerekiyor. Cihazın IMEI’si kaydedildiğinde BTK tarafından kayıt altına alınmış oluyor. Böylece cihazı ülkemizde istediğiniz gibi kullanabiliyorsunuz.

IMEI Numarası Değiştirme Yapılabilir mi? IMEI Değiştirme Yasal mı?

Bu kısımda ilk olarak IMEI değiştirme işleminin yasal olmadığını belirtelim. IMEI değiştirme için bazı yollar olsa bile bu işlem yasal olmadığı için bu yollardan uzak durmanız sizin için en doğrusu olacaktır. Eğer IMEI klonlama veya IMEI değiştirme gibi yasal olmayan yollara başvurursanız, bazı cezalarla karşı karşıya kalabilirsiniz.

IMEI Numarası Nasıl Öğrenilir?

IMEI öğrenmek için uygulayabileceğiniz birkaç farklı yöntem var. Bu yüzden yazımızda bu yöntemlerden bazılarını sizlere açıklamak istiyoruz. Böylece istediğiniz yöntemi uygulayarak cihazınızın IMEI numarasını öğrenebilirsiniz. Şimdi lafı daha fazla uzatmadan IMEI bulma yani öğrenmeyi sizler için açıklayalım.

Numara Tuşlayarak IMEI Öğrenme

IMEI numarasını öğrenmek için, marka ve model fark etmeksizin cihazınızın arama ekranında *#06# numaralarını tuşlayabilirsiniz. Bu numarayı tuşladığınızda telefonunuzun IMEI kodu ekrana gelecektir.

Telefon Ayarlarından IMEI Öğrenme

iOS cihazınızın ayarlarından IMEI kodunu öğrenebilirsiniz. Bunun için ilk olarak telefonunuzdan Ayarlar kısmına girdikten sonra Genel seçeneğine tıklamanız gerekiyor. Genel seçeneğine tıkladıktan sonra Hakkında kısmına girdiğinizde cihazınızın IMEI numarasını görebilirsiniz.

Bir Android cihazda IMEI kodunu öğrenmek istiyorsanız, yine aynı şekilde ilk olarak cihazınızın Ayarlar kısmına girmelisiniz. Sonrasında Telefon hakkında seçeneğine tıkladıktan sonra açılan ekranda Durum seçeneğine tıklamanız gerekiyor. Bu veya buna benzer adımları izlediğinizde karşınızdaki ekranda cihazınızın IMEI numarasını görebilirsiniz.

IMEI Sorgulama Ne İşe Yarar?

IMEI kodunu öğrendikten sonra sorgulama yapmak isteyebilirsiniz. IMEI sorgulama, basitçe açıklamamız gerekirse bir telefon hakkında birçok bilgiyi öğrenebilmenizi sağlar. Örneğin, IMEI sorgulama yaparak telefonunuzun çalıntı olup olmadığını, yasal şekilde ithal edilip edilmediğini vs. öğrenebilirsiniz. Yani aslında IMEI sorgulama işlemi sayesinde telefonunuz hakkında birçok bilgiyi kolayca öğrenebilmeniz mümkün.

IMEI Numarası Sorgulama Nasıl Yapılır?

hostixo-blog-imei-numarasi-sorgulama-e-devlet-imei-sorgulama

Telefonunuzun bilgilerini öğrenmek için IMEI numarasını sorgulamak istemeniz oldukça doğal. Cihazınızın IMEI kodunu sorgulamak için e-Devlet’ten faydalanabilirsiniz. Cihaz marka ve modeli fark etmeksizin, iPhone IMEI sorgulama gibi işlemleri yazımızın devamındaki adımlarla gerçekleştirebilirsiniz.

e-Devlet IMEI Sorgulama

  • Bu işlem için e-Devlet IMEI sorgulama linkine tıklayarak IMEI sorgulama sayfasına gidin.
  • Sonrasında karşınıza gelen ekranda “IMEO No” yazan kısmın altındaki kutucuğa cihazınızın IMEI numarasını girin.
  • Cihazınızın IMEI kodunu girdikten sonra alttaki ‘Sorgula’ butonuna bastığınızda karşınıza cihazınızın bilgileri gelecektir. Telefondan IMEI sorgulama gibi işlemler e-Devlet üzerinden bu şekilde yapılabiliyor.

IMEI Numarası Klonlandığında Ne Yapılmalı?

IMEI numarası klonlanmıştır, cihaz 30 gün içinde kapatılacaktır ne demek diye merak ediyorsanız, muhtemelen bu mesajla karşılaşmışsınızdır. Telefonunuza böyle bir mesaj geldiyse, cihazınızın IMEI kodu başka bir cihazda kullanılmış demektir.

Yani bu mesaj, cihazınızın IMEI kodunun başka bir cihaza kopyalandığı anlamına geliyor. IMEI klonlama olarak tabir edebileceğimiz bu işlem sebebiyle birçok cihazın IMEI’si başka bir cihaza kopyalanabiliyor.

Bu durumda da IMEI kodu kopyalanan orijinal cihaz, belli bir süre sonra otomatik olarak kapatılıyor. Eğer cihazınızın kapatılacağına dair bir mesaj aldıysanız, elinizdeki orijinal faturalarla birlikte cihazı aldığınız yere başvurabilirsiniz. Ayrıca cihazı aldığınız yere gitmek yerine bu sorunu çözmek için BTK’ya da başvurabileceğinizi belirtmemizde fayda var.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu