Wordpress

Wordpress Kalıcı Bağlantı Ayarları Nasıl Yapılır?

SEO açısından bir wordpress kurulumu yaptığınızda dikkat edilmesi gereken en önemli husurlardan biri de Wordpress Kalıcı Bağlantı Ayarları ve doğru ayarları uygulanmasıdır. Bu sayede arama motorlarındaki sıralamanız etkilenebilir.

Kalıcı Bağlantı Nedir?

Kalıcı bağlantı wordpress sitelerdeki link yapısının nasıl olacağına dair ayarlardır. Bu ayarlar ile yazıları belli başlı şekillerde görüntüleyebilirsiniz. Kalıcı bağlantı SEO açısından oldukça önemli bir sistemdir. Şayet bu ayarlar doğru yapılmazsa arama motorlarındaki sıralamanız direk olarak olumsuzo larak etkilenir.

Bloğunuzu kurduktan sonra yapmanız gereken en temel ayarlardan olan kalıcı bağlantı, aynı zamanda linklerin rahat okunmasına, arama motorlarının içeriği anahtar kelime ile eşleştirmesine ve yapının daha anlaşılır olmasına yardımcı olur. Bu sayede daha işlevsel ve kullanıcı dostu bir siteye sahip olursunuz.

Arama motorları ve özellikle Google, link yapısına ekstra önem vermektedir. Bu yapı içerisinde linkte bulunan toplam karakter sayısınden, anahtar kelimenin linkte geçip geçmediğine kadar pek çok önemli kriter yer almaktadır. Haliyle SEO açısından önemini buradan almaktadır.

Wordpress Kalıcı Bağlantı Ayarları Nasıl Yapılır?

Wordpress kalıcı bağlantı ayarlarını wordpress admin panelinde yer alan ilgili bölümden yapabilirsiniz. Bu alan  Admin Paneli >> Ayarlar >> Kalıcı Bağlantılar kısmında bulunmaktadır.

Wordpress Kalıcı Bağlantı Ayarları
Wordpress Kalıcı Bağlantı Ayarları

Bu kısımdaki yapıları tek tek incelememiz gerekirse detaylarını aşağıda bulabilirsiniz.

Kalıcı Bağlantı Ayarları
Kalıcı Bağlantı Ayarları

Düz: Yazı veritabanındaki yazı sıra numarası ile adres çubuğunda görülür. Bu standart ayar olarak gelir. Seo açısından tavsiye edilmes.

Gün ve isim: Yazıların tarihi ve ardından ismi şeklinde adres çubuğunda görüntülenmesini sağlar. Yine SEO açısından tavsiye edilmez.

Ay ve isim: Bu safer sadece ay ve yazının ismi şeklinde bir link yapısı oluşturulur.

Sayısal: Yazının sayısal numarası adres çubuğunda görüntülenir.

Yazı ismi: Alan adınızın ardından / ve yazınızın ismi şeklinde link oluşturulur. Özellikle uzun alan adı kullananlar ya da yazı kategorisinin link yapısında istemeyenler için uygun seçenektir. Günümüzde çoğu site bu yapıyı kullanmakta ve olumlu sonuçlar almaktadır. Ayrıca SEO açısından da tavsiye edilen bir yapıdır.

Özel yapı: Kendi link yapınızı belirleyebileceğiniz seçeneklerin bulunduğu alandır. Alt kısımdaki butonlara tıkladığınızda kendi link yapınızı oluşturabilirsiniz. Örneğin alan adınızın ardından önce kategorinizin sonra yazı isminizin görünmesini isterseniz önce %category% sonra %postname% butonlarına basmanız yeterli olacaktır. Bu sayede yazınızın önce kategorisi sonra kendi ismi görüntülenecektir. Ancak bu tarz uzun link yapıları arama motorları tarafından tavsiye edilmemektedir.

Ayrıca butonlardaki tüm seçenekleri sizlerle paylaşmak istiyoruz.

%year% – Yazının yayınlandığı yılı temsil eder.

%monthnum% – Yazının yayınlandığı ayı temsil eder.

%day% – Yazının yayınlandığı günü temsil eder.

%hour% – Yazının yayınlandığı saati temsil eder.

%minute% –Yazının yayınlandığı dakikayı temsil eder.

%second% – Yazının yayınlandığı saniyeyi temsil eder.

%postname% – Yazınızın başlığını küçük harflerle ve Türkçe karakter olmaksızın görüntülenecek şeklini temsil eder.

%post_id% – Yazınızın ID numarasını temsil eder.

%category% – Yazınızın kategorisini linke ekler.

%author% – Yazının linkinde yazarın adını gösterir.

İşlemleriniz bittiğinde bu menünün en alt kısmında bulunan Değişiklikleri Kaydet butonu ile link yapınızı oluşturabilirsiniz. Ancak dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan birisi bu yapıyı mümkünse sitenizin kurulum aşamasında uygulayın. İlerleyen aşamalarda bu işlemi yapmanız olumsuz sonuçlar ve 404 hataları alınmasına sebebiyet verebilir. Özellikle arama motorlarının 404 hatası görmesi oldukça olumsuz bir durum olarak sitenize etki edecektir.

Wordpress sitelerde kalıcı bağlantı ayarları sistemin sağlıklı ve kullanıcı dostu olması, aynı zamanda seo açısından iyi yerlere gelinmesi açısından oldukça önemlidir.

Serhat Yılmaz

Blog sayfamızda bilişim sektöründe edinmiş olduğum bilgi ve deneyimleri paylaşmaktayız. Yazılarımıza yorumlarınızı katarak bizleri mutlu edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu