Domain

Alan Adı Nasıl Alınır? Güvenilir Domain Nasıl Satın Alınır [Resimli Anlatım]

İnternet sitesi kurarken ilk ihtiyacımız olan şey akılda kalacak ve telaffuzu kolay bir isim belirlemektir. Günümüzde 350 milyondan fazla kayıtlı domain bulunmaktadır ve her gün yüzlerce yeni domain kaydı yapılıyor.
Size bu makalemizde Alan Adı Nasıl Alınır? Güvenilir Domain Nasıl Satın Alınır hakkında bilgiler paylaşacağız.

Alan Adı Nasıl Alınır? Güvenilir Domain Nasıl Satın Alınır

Yeni internet sitesi kurmayı düşünen kullanıcıların alan adı bulmaları konusunda bu durum korkutucu olabiliyor.
Doğru domainin seçilmesi sitenizin, bloğunuzun ya da markanızın başarısı,itibarı ve tanınırlığının artması açısından çok ciddi bir etki yaratabilir.

Seçeceğiniz bu isimlerden birini almak için ilk önce nasıl alan adı alınır bilmeniz gerekiyor. Günümüzde alan adı alma işlemi oldukça basit hala geldi. Bu süreci bir internet sitesi ya da blog sayfası kurmadan önce gerçekleştirmeniz gerekiyor.

Alan adı satın alabilmeniz için aşağıdaki aşamaları eksiksiz yerine getirmeniz gerekmektedir:

  1. Güvenilir bir alan adı yetkilisini seçin (Hostixo gibi).
  2. Alan adı aracını açın.
  3. Alan adı adınızı sorgulayarak araştırın.
  4. En iyi kullanılabilecek alternatifi seçin.
  5. Siparişinizi tamamladıktan sonra alan adı kaydını bitirin.
  6. Belirlediğiniz yeni domain adresinizi onaylayın.

Bu altı adımdan oluşan aşamayı aşağıda daha ayrıntılı bir şekilde anlatarak bu süreci basit hale getirecek ipuçlarından bahsedeceğiz.

Hostixo’dan, ücretsiz alan adı alabilmenizin de bir yolu var bu da yıllık veya daha uzun internet sitesi barınma hizmeti planlarından birini seçmek olacaktır. Bu sayede internet sitenizi kurmak için bütün bileşenlere sahip olabilirsiniz!

Aşağıdaki TLD’lerden birini seçebilirsiniz:

  • .com
  • .xyz
  • .net
  • .online
  • .info
  • .biz
  • .website
  • .life
  • .site
  • .salon

Alan Adı Almadan Önce Bilmeniz Gereken 9 İpucu 

Kendinize bir alan adı almadan önce doğru bir şekilde inceleme yaptığınızdan emin olmalısınız. Sonuçta  web kullanıcılarının göreceği ilk şey internet sitenizin ismi olacak.
Aşağıda bu 9 ipucundan bahsedeceğiz:

  1. Dikkatli bir şekilde araştırmanızı yapmalısınız. Kullanıcılar arasında popüler olan ve projenizi en iyi şekilde temsil edecek bir alan adı bulabilirsiniz.
  2. Akılda kalıcı ve hatırlaması basit bir isim seçin. Abartılı bir şekilde uzun veya okuması zor bir isim seçmemelisiniz. Akılda kalan ve kısa alan adları ziyaretçilerinizin sitenizi hatırlamasına kolaylık sağlayacaktır.
  3. Şayet mümkünse .com uzantısı seçin. Şu an için .com uzantısı güçlü bir pozisyonda ve en sık kullanılan uzantıdır. Ayrıca çoğu kullanıcının basitçe hatırlayabileceği için bu ilk önceliğiniz olmalı.
  4. Marka veya patent ihlallerine dikkat edin. Yasal durumlara dikkat edin, örneğin popüler ve güçlü bir geçmişe sahip markalara benzer isimde alan adı satın almayın.
  5. Rakam ve tire işaretlerini minimum seviyede seçin. Rakamlar ve tire işaretlerinden oluşan farklı alan adı çeşitleri seçseniz de, bazı zamanlar yarardan çok zarara neden olabilirler. Örneğin insanlar rakam olan dokuz (9) harf olan (g) ile veya rakam olan üç (3) ile yazı olan üçü karıştırabilirler. Bu nedenle rakam ve tirelerden kaçınmak doğru bir tercihtir.
  6. Yakın alternatifleri de seçebilirsiniz. Eğer aklınızda zaten bir alan adı varsa, mümkün olan değişik türlerini deneyerek bütün potansiyel trafiğin size ulaştığını kesinleştirin. Bu madde için güzel bir örnek verilecek olursa  size doğrudan Facebook’a yönlendiren fb.com olabilir.
  7. Sosyal medya platformlarında araştırma yapın. Alan adı hakkında iyi bir düşünceye sahip olduktan sonra Facebook, YouTube, Instagram veya Twitter gibi çok tercih edilen sosyal medya platformlarında araştırma yapın.
  8. İleriye dönük düşünün. İnternet siteleri ve alan adı adresleri uzun vadeli yatırımlardır. Bundan dolayı en önemli noktalardan birisi ismi şekillendirmektir.
  9. Düşüncelerinizi tartışın. Eğer internet siteniz için doğru ismi seçmek çok zormuş gibi geliyorsa belki de biraz yardım almanız gerekiyordur. Düşüncelerinizi ailenize, iş arkadaşlarınıza sunabilirsiniz. Aradığınız isim belkide yakınlarınızın önerileriyle bulacaksınız.

5 Adımda Alan Adı Almanın Yolu

Yukarıda anlattıklarımızdan sonra artık doğru bir alan adını nasıl seçeceğinizi biliyorsunuz.
Alan adının nasıl satın alınacağı işlemine geçebiliriz.

İnternet sitenize alan adı almak için ICANN yetkilisi bir kayıt merkezi bulmalısınız (Hostixo gibi). Seçtiğiniz alan adı uzantısına bağlı olarak kayıt ücreti 0.99$’dan 38.49$’a kadar değişebilir.

Alan adı satın alma işlemini detaylı şekilde aşağıdaki 5 adımda görebilirsiniz.

1. Adım – Alan Adı Sorgulama Aracı Belirleyin

İnternet siteniz için seçtiğiniz alan adının daha önceden başka biri tarafından alınmış olup olmadığını öğrenmenizi ve kullanabileceğiniz alan adını bulmanıza yardımcı olacak işleme domain sorgulama denmektedir.
Alan adı alma işlemi, öncelikle alan adının kullanılabilirliğini kontrol etmekle başlar. Hostixo’da sorgulamanın yapılması için mükemmel bir alan adı sorgulama aracı bulunmaktadır.

Alan Adı Nasıl Alınır

2. Adım – Alan Adı Araması Yapın

Şimdi almayı düşündüğünüz  alan adını arama kutusuna girerek sonuçları gözden geçirin. Alan adı sorgulama aracı kayıt edebileceğiniz isim seçeneklerini size bir sayfada sunacaktır.

Alan Adı Nasıl Alınır? Güvenilir Domain Nasıl Satın Alınır [Resimli Anlatım] 1

3. Adım – Alan Adı Alma

Beğendiğiniz ismi belirledikten sonra Sepete Ekle butonuna tıklayınız.

Alan Adı Nasıl Alınır? Güvenilir Domain Nasıl Satın Alınır [Resimli Anlatım] 2

Bakacağınız daha fazla çeşit yoksa eğer siparişinizi tamamlayarak kredi kartı ya da banka kartı gibi bir ödeme yöntemi seçip işlemi bitirebilirsiniz.

Alan Adı Nasıl Alınır? Güvenilir Domain Nasıl Satın Alınır [Resimli Anlatım] 3

4. Adım – Alan Adı Satın Alma Sürecini Tamamlayın

Alan adı ücretini ödediğiniz gibi, yönetim paneline yönlendirileceksiniz. Burada alan adı kaydınızı tamamlamanız için bir kurulum kutusu göreceksiniz.

Tüm alanlardaki bilgilerinizi doğru girdiğinize emin olun, çünkü WHOIS adı verilen alan adı sahiplik veritabanına kaydedilecektir.

Alan Adı Nasıl Alınır? Güvenilir Domain Nasıl Satın Alınır [Resimli Anlatım] 4

Bilgilerinizi kaydettikten sonra alan adı kaydı işleme alınacak ve bundan sonra bir adım daha uygulamanız gerekecektir.

5. Adım – Yeni Alan Adı Adresini Onaylayın

İşlemimizin son adımında kayıt işlemini gerçekleştirirken kullandığınız e posta adresi aracılığıyla yeni alan adı adresinizi onaylamanız gerekiyor. Çoğunlukla birkaç dakika içerisinde alan adı kurulumunuz gerçekleşmiş oluyor.

Kurulumun tamamlanmasında bir hata oluştuğu zaman yönetim panelinden talebinizi tekrar gönderebilirsiniz. Bizim önerimiz bunu gecikmeden yapmanızdır çünkü 15 gün veya daha uzun bir süre beklerseniz kayıt işleminiz geçici olarak aksayabilir.

Sadece beş adımlık bu basit işlemin ardından alan adı satın alma işleminizi gerçekleştirdiniz. Bundan sonra  kendinize ya da web sitenize özel, dünyada sadece bir tane olan alan adınız hayata geçirilmeye hazır.

Alan Adı Fiyat Listesi

Alan Adı Nasıl Alınır? Güvenilir Domain Nasıl Satın Alınır [Resimli Anlatım] 5

Daha Fazla Bilgi

Alan adları ve internet sitesi kurma hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz eğer aşağıdaki kaynaklarımızı ziyaret edebilirsiniz.

Sonuç

Bu makalemizde Hostixo firmasından nasıl alan adı satın alındığını gösterdik. Alan adı satın alma tabi ki yapacağınız işin basit kısmı. Esas zorlanacağınız yönü ise iyi bir isim karar vererek doğru alan adı uzantısını belirlemek olacaktır. Bütün işlemler tamamlandığında internet sitenizi kullanmaya başlayacaksınız.

Makalemizde bahsettiğimiz alan adı alma yöntemi sizin için bu süreci kolaylaştırmada yardımcı olur.
Aklınıza takılan farklı sorularınız varsa eğer aşağıdaki yorumlar kısmını kullanarak bize ulaşabilirsiniz.

Serhat Yılmaz

Blog sayfamızda bilişim sektöründe edinmiş olduğum bilgi ve deneyimleri paylaşmaktayız. Yazılarımıza yorumlarınızı katarak bizleri mutlu edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu