GENELİnternet

Google Data Studio Nedir? Nasıl Kullanılır?

Raporlar hazırlayabileceğiniz Google Data Studio nedir, içeriğimizde bahsetmek istiyoruz. Bu servis sayesinde hızlı bir şekilde raporlar hazırlayabilirsiniz.

Bir site sahibiyseniz bazı servisler kesinlikle işinize yarayabilir. WordPress ile bir site açtıktan sonra bazı servislerle sitenizi çok daha fazla geliştirebilirsiniz. Yıllar önce hayatımıza giren Google’ın birçok faydalı servisi bulunuyor. Örneğin, Google Trends sayesinde kullanıcıların arama motorunda en çok neleri aradıkları görebilmeniz mümkün.

İşte bu tür servisler bazı noktalarda fazlasıyla kullanışlı olabiliyorlar. Bu içeriğimizde bahsedeceğimiz Google Data Studio, aslında birçok veriyi Google Dashboard üzerinde toplayabileceğiniz bir servis. Bu servisten faydalanarak birçok rapor hazırlayabilmeniz mümkün. Daha sonra bu raporlara göre gerekli analizleri yapabilirsiniz.

Google Data Studio Nedir? Ne İşe Yarar?

hostixo-blog-google-data-studio-nedir-google-dashboard-google-analytics-nedir

İlk kısımda Google Data Studio nedir sorusunu sizlere cevaplamamız gerekiyor. Dev şirket Google, genel olarak arama motoruyla biliniyor. Ancak aslında bu şirketin birbirinden yararlı birçok hizmeti mevcut.

Google Analytics ve Google Trends gibi hizmetleri bulunan bu şirketin birde yazımızdaki Google Data Studio hizmeti mevcut. Google Data Studio, birçok farklı yerden elde edilen verilerin analiz edilip okunabilmesine olanak tanıyor.

Bu hizmet sayesinde Google Analytics ve Google Ads gibi servislerde bulunan verileri tek bir yerde toplayabiliyorsunuz. Daha sonra bu verilerden raporlar hazırlayabiliyorsunuz.

Ayrıca bu servis, grafikler ve çizelgeler gibi verileri görselleştirebilmenize yarayan bazı özelliklere de sahip. Kısacası, Data Studio sayesinde birçok farklı yerden veri toplayarak verileri bir rapor haline getirebilirsiniz. Üstelik verileri görselleştirerek daha detaylı analiz imkanına sahip olabilirsiniz.

Google Data Studio Neden Kullanılmalıdır?

hostixo-blog-google-data-studio-nedir-avantajlari-neler

Üst kısımda Google Data Studio nedir sorusunu açıklamaya çalıştık. Şimdiyse bu servisin sizlere ne gibi faydalar sağlayacağına biraz değinmemiz gerekiyor. Belirttiğimiz gibi bu servis, verileri bir araya getirerek raporlar oluşturmanıza olanak tanıyor.

Bunu neden yapmanız gerektiğini merak etmeniz oldukça doğal. Sizin de bileceğiniz üzere Google Analytics gibi faydalı servisler mevcut. İlk olarak örneğimizde kullanacağımız Google Analytics nedir sizlere kısaca cevaplayalım. Bu servis sayesinde web sitenizin performansını detaylı bir şekilde analiz edebiliyorsunuz.

Örneğin, bu araç sayesinde sitenizde trafik ölçümü yapabilmeniz mümkün. Elbette bunun gibi tek bir servis kullandığınızda o servisteki verileri kontrol etmeniz çok zor olmayacaktır. Ancak birden fazla hizmet kullanıyorsanız tüm verileri tek tek kontrol etmeniz biraz zor olabilir.

İşte bu noktada Data Studio aracı işinize yarayabilir. Google Data Studio aracını kullanarak Google Analytics verilerini çekebilir ve bu verileri bir rapor haline getirebilirsiniz. Ayrıca kullandığınız diğer servislerdeki verileri de toplayarak onları da bu servis üzerinde rapor haline getirebilirsiniz.

Böylece kullandığınız tüm servislerdeki verileri Data Studio üzerinde birleştirebilirsiniz. Bu da size hem zaman tasarrufu hem de büyük bir kolaylık sağlar. Üstelik bu serviste verileri raporlarken birçok özellikten faydalanabilirsiniz.

Örneğin, tablo grafik ve ağaç grafiği gibi detaylı grafikler sayesinde verilerinizi daha okunabilir bir hale getirerek raporlayabilirsiniz. Bunların sonucunda oluşturduğunuz raporları kontrol ederek sıradaki hamlelerinizi buna göre yapabilirsiniz.

Google Data Studio Nasıl Kullanılır?

hostixo-blog-google-data-studio-nedir-google-data-studio-kullanimi

Yazımızda Google Data Studio nedir diye açıkladıktan sonra bu servisin nasıl kullanıldığına basitçe değinmek istiyoruz. Böylece sizde bu hizmetten faydalanarak verilerinizi görüntüleyebilir ve raporlar oluşturabilirsiniz.

Google Data Studio Kullanımı

  • İlk etapta Google Data Studio web sitesine girerek Google hesabınızla oturum açmalısınız.
  • Daha sonra veri kaynağı oluşturmak için sol üstteki Oluştur butonuna tıklayarak Veri kaynağı seçeneğine tıklamalısınız.
  • Ardından açılan pencerede gerekli kısımları doldurup onayladıktan sonra karşınıza veri çekebileceğiniz servislerin listesi gelecektir. Bu servislerden istediğinize tıkladıktan sonra YETKİLENDİR butonuna basarak yetkilendirme yapmalısınız.
  • Sonrasında sağ üstteki BAĞLAN butonuna tıklayarak verileri önünüzdeki ekranda görüntüleyebilirsiniz.
  • Ardından sağ üstteki RAPOR OLUŞTUR butonuna tıklamanız gerekiyor. Sonrasında açılan sayfada RAPORA EKLE butonuna tıkladığınızda bir rapor oluşacaktır. Bu raporda isteğinize göre birçok düzenleme yapabilirsiniz. Google Data Studio kullanımı basitçe bu şekilde oluşuyor.

Google Data Studio nedir sorusunu bu içeriğimizde sizler için cevapladık. Bu hizmet sayesinde birçok veriyi tek bir yerde görüntüleyebileceğinizi tekrar hatırlatalım. Daha sonra bu verilerden raporlar oluşturabilirsiniz. Eğer tüm verileri tek bir yerden hızlıca yönetmek ve raporlamak istiyorsanız, kesinlikle bu araca göz atmanızı tavsiye ediyoruz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu