İnternet

Webinar Nedir? Webinar Nasıl Düzenlenir?

Webinar Nedir? Webinar Nasıl Düzenlenir?

Webinar, İnternet aracılığıyla gerçek zamanlı olarak düzenlenen çevrimiçi bir toplantı veya sunumdur. Web semineri de diyebileceğimiz Webinar, basitçe söylemek gerekirse, bireyleri dünyanın dört bir yanındaki izleyicilerle buluşturan çevrimiçi bir etkinliktir. web seminerlerinin ana özelliği etkileşim veya gerçek zamanlı olarak tartışma, bilgi gönderme ve alma yeteneğidir. Tamamen çevrimiçi gerçekleştirilen ve özel bir izleyici kitlesinin katıldığı bir ders, canlı sunum, toplantı veya etkinlik olarak da tanımlanır.

Webinar açılımı, web ve seminer kelimelerinin ortak olarak kullanılmasıyla oluşturulan bu kelime Web Konferansı olarak da adlandırılabilir. İşletmelerin ürünleri pazarlamak, müşterileri eğitmek ve hatta çalışanları eğitmek için kullandıkları güçlü araçlardır.

Neden Webinar Düzenlemelisiniz?
Webinar Nedir? Webinar Nasıl Düzenlenir? 1

Bir web semineri çok daha etkileşimlidir ve konuşmacı ve dinleyicilerin aynı odada olduğu gerçek zamanlı bir ortamda canlı bir seminer sırasında izleyicilere normalde teslim edilen olanaklar sunar.

Bir web semineri, dinleyicinin konuşmacının sunumuyla bağlantılı olarak sorguları veya itirazları ile yanıt vermesini sağlar ve web seminerleri için kullanılan yazılıma bağlı olarak, belirli bir dinleyicinin fikrini kendi adı altında veya anonim bir kullanıcı olarak yayınlaması için seçenekler vardır ve böylece güvenlik sağlar.

Çoğunluğun kimin stratejisini desteklediğine ilişkin farklılıkları çözmeye yardımcı olmak için gerçek zamanlı oylama veya oylama planları gibi etkinlikleri kolaylaştıran web seminerleri de vardır.

Aslında, bir web semineri tartışmalar, siyasi tartışmalar ve etkinlik için gerekli katılımcıların uzak yerlere dağıldığı ve iletişim kurabilmelerinin tek yolunun web üzerinden olduğu büyüklükteki olaylar gibi etkinlikler için en uygunudur.

Webinar Nasıl Düzenlenir?

Webinar Nedir? Webinar Nasıl Düzenlenir? 2

Webinar birçok birbirinden farklı özellikleri olan video iletişim araçlarıyla düzenlenebilir. Başlamadan önce bazı ön hazırlıklar gerçekleştirmeniz gerekir. Bu hazırlıklar hem mental hem de teknik olarak yapılması gerekenler olarak düşünülebilir.

İlk olarak ne tür bir Webinar düzenleyeceğinize karar vererek başlayın. Önceden kaydedilmiş, canlı yayından kayıt alınmış veya canlı webinarlar düzenleyebilirsiniz.

Detayları pratik bir şekilde anlatmanın yolunu bulmalısınız. Çok sayıda Webinar katılımcısına ulaşmayı başardığınızda Webinar daha etkili olacaktır bu yüzden detayları boğmadan aktarmanın bir yolunu bulmanız gerekebilir.

Teknik kısımda ise bazı hazırlıklar yapmak hangi amaçla olursa olsun önemlidir.

  1. Bir sunum oluşturun
    Pazarlama amaçlı web semineri düzenliyorsanız doğrudan ürününüze atlayamazsınız. Ayrıntılara girmeden önce kim olduğunuzu ve ne yaptığınızı açıklamak önemlidir. Şirketin tanıtımıyla başlayın ve mevcut müşterileri hakkında konuşun. Web seminerinizin asıl odak noktası ürünü sergilemek olduğundan, slaytları kısa tutmak da faydalı olacaktır.
  2. Web semineri araçları
    Web seminerine ev sahipliği yapmak için bir araç bulmanız gerekir. Web seminerleri, GoToWebinar ve WebEx gibi hizmetler aracılığıyla oluşturulabilir. Tek yapmanız gereken web semineri için bir tarih belirlemek ve davetlilere bir kayıt sayfasına bağlantı göndermek.3. Açılış sayfası
    İnsanların web seminerine kaydolmasını sağlamak için, katılımcı bilgilerini isteyen bir web formu içeren bir açılış sayfası oluşturun. Buradaki minimum değer e-posta adresidir, ancak şirket adı ve boyutu gibi daha fazla bilgi isteyerek olası satışları önceden belirleyebilirsiniz. Ancak formunuzda ne kadar çok alan varsa, dönüşüm oranı o kadar düşük olur.

Webinar Programları

Webinar, konu pazarlama olunca stratejik bir noktada duruyor. Şu anda bile birçok tüketici markası kendi B2C pazarlama çabaları için buna yönelmektedir. Web seminerleri size hedef kitlenizle daha kişisel bir ilişki kurma ve onların sorunlarına geniş ölçekte yanıt verme şansı verir.

Zoom Webinar Nedir

Webinar Zoom

Zoom Webinar özelliği, 50.000’e kadar katılımcıyı ve her biri 24 saate kadar sınırsız web semineri oturumunu destekler. Desteklenen minimum kullanıcı sayısı 500 olarak belirlenmiştir, ancak 50.000’e kadar ölçeklendirme seçeneğiniz vardır. Zoom’da, bir toplantı sahibi ses veya video aracılığıyla ekran paylaşımı yapabilir ve sunum yapabilir. Katılımcılar, sohbet özelliği ve yerleşik soru-cevap özelliği aracılığıyla toplantı sahibiyle etkileşime girer. Ayrıca anket ve anketleri de içerir.

Google Meet Webinar

Google Meet web semineri maksimum 100.000 katılımcı içerebilir. Google Meet’te bir web semineri oluşturmak için önce sunucular için bir canlı yayın etkinliği oluşturmanız gerekir. Bundan sonra, davetliler için ikinci, salt görüntülenebilir bir etkinlik oluşturmanız gerekir. Google Meet’in şirketin ‘Canlı Akış’ olarak adlandırdığı web semineri özelliği yalnızca belirli Google Workspace planlarında kullanılabilir.

EverWebinar

Webinar Nedir? Webinar Nasıl Düzenlenir? 3

EverWebinar, norm haline gelmeden yıllar önce otomatikleştirilmiş her zaman yeşil kalan web seminerine öncülük etti. EverWebinar ile web seminerlerinizi belirli aralıklarla oynatılacak şekilde planlayabilir ve otomatikleştirebilirsiniz ve yazılım, kullanıcılar için canlı deneyimi yeniden yaratmayı amaçlar. Diğer önemli özellikleri ise şöyle sayılabilir:

Web seminerlerini otomatikleştirin: Web seminerini gün boyunca belirli saatlerde tekrarlanacak şekilde planlanabilir.

Tam zamanında web seminerleri: Kullanıcılara başlamak üzere bir web semineri olduğunu söyler ve onları hemen kaydolmaya teşvik eder.

Tarihleri ​​düzenleme: Web seminerinizin istediğiniz tarihte veya tatilde oynamasını durdurun.
Saat dilimi otomatik algılama: Web seminerinizi otomatik olarak farklı saat dilimlerine ayarlar, böylece işleri yalnızca bir kez planlamanız gerekir.

Entegrasyon: EverWebinar, e-posta potansiyel müşteriler oluşturmak için tasarlanmıştır ve e-posta ActiveCampaign, GetResponse, MailChimp ve diğer e-posta pazarlama platformlarıyla entegre olur.

Analytics: Web semineri stratejinizin performansına ilişkin bilgiler.

 

 

Serhat Yılmaz

Blog sayfamızda bilişim sektöründe edinmiş olduğum bilgi ve deneyimleri paylaşmaktayız. Yazılarımıza yorumlarınızı katarak bizleri mutlu edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu