Hosting

Hosting Firması Seçiminde Nelere Dikkat Edilmeli ?

Bu makalemizde sizlere Hosting firması seçiminde nelere dikkat edilmeli ?  detaylarıyla anlatacağız.

Makalemize başlamadan önce bazı terimlerden bahsetmemiz yararlı olacaktır. Web Hosting kelime anlamı olarak web sitesi barındırma olarak dilimize çevrilmektedir. Web siteleri yüksek hızlı bilgisayar yani sunucu ( server ) olarak tanımlanan cihazlarda enerji kesintisi olmadan barındırılmaktadır.

Diğer makalelerimizde Web Hosting Paketi Seçerken Dikkat edilecek unsurları belirtmiştik. Ancak öncesinde  sizlere Web Hosting Firması Seçilirken  bazı unsurlardan bahsedeceğiz.

Hosting Firması Seçiminde Nelere Dikkat Edilmeli

Web sitelerimiz bizim için oldukça önem arz etmektedir. Hem maddi yönden hem de manevi yönden bir değeri bulunmaktadır. Bazı web siteleri hobi olarak kullanılmakla beraber bazıları da  günümüzün gözde kullanım şekli yani ticari olarak kullanılmaktadır. Bundan dolayı seçim yaparken bir çok unsura dikkat etmemiz gerekmektedir.

Web Hosting hizmeti sağlayan bir çok firma bulunmaktadır. Bu durum aklınızı karıştırabilir. Gerek yasal gerekte yasal olmayacak şekilde servis sağlayan siteler bulunmaktadır. Bunun yanı sıra hem yurt dışı hem de yurt içinde yerli firmalar  resmi olarak servis sağlayabilmektedir. Bundan dolayı seçim yaparken hem ihtiyaçlarımızı  göz önünde bulundurarak paket seçimi yapmalı hem de satın alacağımız firmayı dikkatli olarak seçmemiz gerekmektedir.

Öncelikle satın alacağımız firmada olması gereken özelliklerden bahsedeceğiz.

Hosting Firması Seçiminde Nelere Dikkat Edilmeli
Hosting Firması Seçiminde Nelere Dikkat Edilmeli

 

HOSTİNG FİRMASINDA BULUNMASI GEREKEN ÖZELLİKLER

 

1 –  Kurumsal ve BTK Tarafından Onaylı Bir Firma Olması

Özellikle limited ( ltd. şti. ) veyahut anonim ( A.Ş )  olması veyahut şahıs firması olmasına dikkat edilmesi yararlı olacaktır. Web sitesinde kurumsal bilgileri açık olması  ve bu bilgilerin doğruluğunun tasdiklenmesi alınacak olan hizmetin güvenilirliğini artıracaktır. Bu tür bir firma işine özen gösteriyor ve hizmet sağlamak için belli başlı yatırımlar gerçekleştirmiş anlamına gelmektedir.

Ayrıca satın alacağınız firmanın Yer sağlayıcısı belgesine sahip olması da oldukça önemlidir. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından Ticari Amaçla Hosting ve Sunucu hizmeti sağlayan firmalara Yer sağlayıcı belgesi almayı zorunlu kılmıştır. Bu belgeye sahip firmaların listesini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

https://www.btk.gov.tr/ticari-amacli-hizmet-verenler-yer-saglayici-listesi

2 – Resmi Faturalı Hizmet Olması

Satın aldığınız web hosting hizmetinin faturasını istemeyi mutlaka unutmayınız. Faturanız hem hizmetinizi resmîleştirecek hem de güvenli olduğunu belirtecektir. Burada yerli firmaların önemi belli olmaktadır. Yerli bir firmadan satın aldığınız ürünün faturası elinizde bulunması gelecekte  tüketici tarafında yasal olarak haklılık oluşturabilmektedir. Ancak yabancı firmalarda resmi bir fatura elinizde bulunmaması doğacak sorunlarda çözüm oluşturmayacaktır.

3 – İletişim Kanalları

Satın alacağınız firmanın web sitesinde iletişim bilgileri açık ve görünür olması gerekmektedir. Hizmet almadan önce satın alacağınız firmayı telefonla arayarak , destek talebi açarak veyahut canlı destek üzerinden bilgi alabilirsiniz. Firmanın destek kanalı aktif olması hizmet sürekliliğinizi artıracak ve güvenilir olmasını sağlayacaktır. Tabi bu durumda yerli firmalar bir adım öne çıkmaktadır. Türkçe olarak iletişime geçmek her zaman öncelikli olarak daha sağlıklı olacaktır. Yabancı firmalara telefonla ulaşmamız mümkün olmayacaktır.

4 – Destek Kalitesi

Ürünü satın alma aşamasından sonra destek aşaması gelmektedir. Teknik destek hosting hizmetinde önem arz etmektedir. Özellikle ticari amaçlı kullanılan web sitelerinde anlık teknik destek almak oldukça önemlidir.
Satın almış olduğunuz firmanın destek sistemi bulunması  ve kolayca destek talebi oluşturmanız sorunlarınızın sistematik şekilde çözülmesini kolaylaştıracaktır. Ayrıca taleplerinizin kısa sürede yanıtlanması ve teknik personelin çözümcül bakış açısıyla sorununuzu çözerek yanıt vermesi oldukça önemlidir.
Ek olarak teknik personele telefonla ulaşabilmeniz ve yeri geldiğinde talebinizi telefon üzerinden iletmeniz gerekebilmektedir. Bu durumda da yerli firmalar öne çıkabilmektedir .Hem aynı dili konuşma imkanı hem de telefon üzerinden görüşmeniz

5 – Alt Yapı ve Verimerkezi Kalitesi

Bir firmanın en önemli özelliklerinden biride sağladığı hizmeti ne tür bir alt yapı ile oluşturduğudur. Satın aldığınız firma alt yapısında ne tür sunucu , disk , ram ve bileşenler kullandığı oldukça önemlidir. Özellikle desktop yani masaüstü tarzında bilgisayar üzerinden oluşturulan sistemler sağlıklı olmamaktadır. Bundan dolayı firmanızın kullandığı cihazlar kurumsal amaçlı oluşturulan sunucular olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Bununla birlikte sunucu üzerinde kullanılan disklerin Kurumsal SSD ve ECC RAM’ler olmasına özen gösterilmelidir. Bu şekilde oluşturulan alt yapılar diğer masaüstü alt yapılara göre daha yüksek maliyetli ve  daha kaliteli olmaktadır.

Bunun yanı sıra veri merkezi kalitesi önem arz etmektedir. Ticari web sitelerinde erişim hızı oldukça önemlidir.Bu hız yurt içi lokasyonda daha hızlı olmaktadır .Bundan dolayı mümkün olduğunca yerli ver merkezleri tercih edilmelidir. Yurt içinde bir çok veri merkezi bulunmaktadır. Veri merkezi lokasyonu bu konuda önemlidir. Ayrıca veri merkezinin Tier III sertifikası bulunması önemlidir. Veri merkezinin enerji , soğutma ve hat kapasitesi de oldukça önemlidir.

Limitsiz Hosting Kampanyası adlı makalemize linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Serhat Yılmaz

Blog sayfamızda bilişim sektöründe edinmiş olduğum bilgi ve deneyimleri paylaşmaktayız. Yazılarımıza yorumlarınızı katarak bizleri mutlu edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu