Hosting

Web Hosting Paketi Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken 5 İpucu

Bir önceki makalemizde Web Hosting Firması seçerken dikkat edilmesi gerekenleri belli başlıklarda anlatmaya çalışmıştık.Bu makalemizde firma seçiminden sonra satın alacağımız web hosting paketinin seçiminde nelere dikkat etmemiz gerektiğiniz anlatacağız.

Web Hosting Paketi Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken 5 ipucu ?

Öncelikle web sitenizi kurmaya karar verdiniz ve ihtiyaçlarınızı belirlemeniz gerekmektedir.İlk aşamada domain ve hosting hizmetine ihtiyacınız bulunmaktadır.

Domain dilimize alan adı olarak çevrilmektedir.Tam anlamı ile bir web sitesinin internet üzerinden adıdır.Bu alan adını kayıt etmeniz gerekicektir.Bunun için alan adı kaydı sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Web Hosting ise dilimize web sitesi barındırma olarak çevrilmektedir.Anlam olarak web sitesinin yayın aldığı alan yani barındırma olarak çevrilmektedir.

Bu makalemizde sizlere Web Hosting  paketi Seçilirken  dikkat edilecek önemli bazı unsurlardan bahsedeceğiz.

 

1 – İhtiyaç Belirleme ve Paket Limitleri

Başlangıç aşamasında yüksek maliyetlerden kaçınmak için hedeflerimizdeki tahmini kullanımları belirlememiz gerekmektedir.Eğer yüksek beklentiler içinde isek limitli paketler alarak sorunlar yaşamak yerine Limitsiz Hosting paketlerini inceleyebiliriz.Ancak hem ekonomik olsun hemde zamanla yükseltmek için Ekonomik hosting paketleri seçilebilir.

Bunun yanı sıra paketlerde seçeceğiniz Disk ve Trafik limitleri önemlidir.Sitenizin kapsayacağı alan ve ziyaretçi sayısıda bu oranla trafik oluşturmaktadır.Eğer limitli bir paket satın alıcak iseniz bu limitlere dikkat etmeniz gerekmektedir.

Ayrıca alacağınız paketin SSD depolama alanında barınmasıda yararlı olacaktır.SSD depolama alanındaki web siteleri diğer eski tip diskte barınan sitelere göre daha hızlı açılmaktadır.Bu durumda sitenizin hızını oldukça etkilicektir.Satın alacağınız firmaya satın almadan önce SSD Depolama alanı kullanıp kullanmadığını mutlaka sorunuz.

 

2 – Alt Yapı Belirleme

Windows Hosting                 Linux Hosting

Web Hosting Paketi Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken 5 ipucuWeb Hosting Paketi Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken 5 ipucu

 

Web sitemizin alt yapısında hangi programlama dilini seçeceğimiz oldukça önemlidir.Bu dile göre hosting seçimi yapmamız gerekmektedir.Eğer php , html veya wordpress & joomla tarzı php alt yapılı bir cms yazılımı kullanıcak iseniz Linux Hosting seçmeniz gerekmektedir.

Linux hosting satın alımında Litespeed web server kullanımı önemlidir.Litespeed  daha eski bir servis olan apache web servisine göre 10 kat daha hızlı çalışmaktadır.Bu durumda web sitenizin hızına etki edicektir.Satın almadan önce firmanıza hosting sunucularında Litespeed web servisi bulunup bulunmadığını sorabilirsiniz.

Ancak ASP , .NET ve MSSQL veritabanına ihtiyacınız bulunuyor ise kesinlikle Windows Hosting seçmeniz gerekmektedir.

 

3 – Paketlerdeki İşlemci & Ram Limitleri

Her hosting paketinin özellikleri farklı olabilmektedir.Hosting paketlerine tanımlanan ram ve işlemci limitleri bulunmaktadır.Bu kaynaklar kullanacağınız yazılıma ve ziyaretçi sayınıza göre kullanım sağlayabilmektedir. Paketinizi tüm bu düşünceler çerçevesinde seçmeniz herhangi bir limite takılmadan sorunsuz yayın almanızı sağlayacaktır.

4 – Lokasyon ve Verimerkezi

Lokasyon dilimizde konum anlamına gelmektedir.Satın alacağınız paketin Dünya üzerinde hangi konumda barındığı önemlidir..Ticari web sitelerinde erişim hızı oldukça önemlidir.Bu hız yurt içi lokasyonda daha hızlı olmaktadır.Bundan dolayı mümkün olduğunca yerli verimerkezleri tercih edilmelidir.Yurt içinde bir çok verimerkezi bulunmaktadır.Verimerkezi lokasyonu bu konuda önemlidir.Ayrıca verimerkezinin Tier III sertifikası bulunması önemlidir.Verimerkezinin enerji , soğutma ve hat kapasiteside oldukça önemlidir.

5 – Ücretsiz Özellikler ( SSL Sertifikası , Litespeed Cache , Yedekleme ve Tek Tıkla Kurulum )

Hosting paketleri ile birlikte bir çok ücretsiz ek özellik verilmektedir.Bunlar SSL sertifikası , Litespeed cache ve Tek tıkla kurulum özellikleridir.Bu ek özellikler tercih edilmesi için önem arz etmektedir.

SIKÇA SORULAN SORULAR

 

SSL Sertifikası Nedir ?

SL sertifikası web sitenizdeki veri akışını şifreleyerek sunucu ve kullanıcı arasında bir güvenlik katmanı oluşturur.Özellikle online alışveriş yapılan eticaret web sitelerinde aranan başlıca özelliktir.Girmiş olduğunuz kredi kartı bilgisini şifreleyerek güvenli şekilde alışveriş gerçekleştirmenizi sağlar.
Örneğin standart bir web siteniz bulunuyor ise ücretsiz ssl sertifikası kullanabilirsiniz. Ancak ödeme alt yapısı bulunan bir web siteniz bulunuyor ise ücretli ssl sertifikası satın alabilirsiniz.

Firmanız ücretsiz SSL sertifikası sağlıyor ise aktif edilmesini talep edebilirsiniz.

Litespeed Cache Nedir ?

Litespeed web servisinin wordpress  kullanıcılarına özel önbellekleme için  sağladığı  eklenti olarak lisanslı bir yazılımıdır.Litespeed wordpress cache eklentisi sayesinde sitelerinizin daha hızlı yanıt vermesi amaçlanmaktadır.
Wordpress alt yapısında web siteniz için Litespeed tarafından özel üretilen LScache eklentisi kurulmasını isteyebilirsiniz.

Tek Tıkla Kurulum Nedir ?

Bu özellik paneliniz üzerinden bir çok yazılımı basit bir şekilde kurmanızı sağlanması anlamına gelmektedir.Hosting paketinizde tek tıkla kurulum özelliği bulunuyor ise çok kısa zamanda wordpress veya joomla gibi hazır cms yazılımları hızlıca kurabilirsiniz.

 

 

 

 

Serhat Yılmaz

Blog sayfamızda bilişim sektöründe edinmiş olduğum bilgi ve deneyimleri paylaşmaktayız. Yazılarımıza yorumlarınızı katarak bizleri mutlu edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu