GENELSEO

Backlink Nedir? Nasıl Kontrol Edilir?

Özellikle daha iyi bir SEO optimizasyonu için backlink nedir sorusunun kesinlikle cevaplanması gerekiyor. Doğru backlink kullanımı sitenizin sıralamasını önemli ölçüde iyileştirebilir.

Site sahipleri sitelerinde birçok düzenleme yapabiliyorlar. Düzenlemeler esnasında bazı kriterlere kesinlikle dikkat etmeleri gerekiyor. Bir site için en önemli şey SEO olarak gösterilebilir. SEO, basitçe açıklamamız gerekirse bir sitenin arama motoru sıralamasını iyileştirmek için yapılan çalışmalara deniyor.

İşte SEO içerisinde bulunan çalışmalara baktığımızda karşımıza backlink kullanımı da çıkıyor. Backlinkler, sitenin daha fazla ziyaretçiye ulaşabilmesi konusunda oldukça önemli bir konuma sahipler. Ancak tabii ki backlink kullanımı yaparken fazlasıyla dikkatli olmak gerekiyor. Doğru backlink kullanımı siteye azımsanamayacak derece yararlı olabiliyor.

Backlink Nedir? Ne İşe Yarar?

hostixo-blog-seo-backlink-nedir-backlink-nasil-alinir-backlink-turleri

Site sahibiyseniz, SEO backlink nedir sorusunun cevabını kesinlikle öğrenmelisiniz. Bir sitenin arama motoru sıralamasını iyileştirmek için yapılabilecek bazı çalışmalar mevcut. Böylece site, daha üst sıralarda çıkabiliyor.

Yazımızda bahsedeceğimiz backlink, siteler için önemli bir role sahip. Backlink, bir web sitesinden farklı bir siteye verilen linklere deniyor. Bu işlemi basitçe geri bağlantı olarak da tanımlayabiliriz. Bazı backlink örnekleri verecek olursak, web sitenizdeki bir yazıya bir Google Gravity linki eklediğinizi varsayalım.

İşte bu yaptığınız işleme backlink yani geri bağlantı adı veriliyor. Yani aslında bu linkler sayesinde ziyaretçiler siteler arasında bağlantı sağlayabiliyor. Siteler, birbirlerine backlink vererek ziyaretçi yönlendirme yapabiliyorlar.

Backlink Neden Önemlidir?

hostixo-blog-backlink-nedir-nasil-alinir-backlink-neden-onemli-seo-backlink

Backlink nedir sorusunu cevaplarken bahsettiğimiz geri bağlantılar, SEO konusuna dahil olarak gösterilebilirler. Çünkü güvenilir siteler sizin sitenize backlink verdiğinde, sitenizin arama motoru sıralaması önemli ölçüde yükselebilir.

Doğru backlink kullanımı sayesinde web siteniz arama motorunda çok daha üst sıralarda çıkabilir. Böylece sitenizde çok daha fazla ziyaretçi sayısına ulaşabilirsiniz. Ancak bu konuda kesinlikle dikkatli olunmalı.

Doğal yollarla ve güvenilir sitelerden elde ettiğiniz backlinkler, web siteniz için çok yüksek fayda sağlarlar. Ancak güvenilir olmayan sitelerden gelen zararlı backlinkler, sitenize yarardan çok zarar sağlayabilirler.

Güvenilir olmayan geri bağlantılar sebebiyle sitenizin sıralaması olumsuz yönde etkilenebilir. Bu sebeple sitenizin aldığı geri bağlantıları belli aralıklarla kontrol etmeniz doğru olacaktır. Ayrıca geri bağlantı verdiğiniz sitelerin güvenilir olup olmadığını da kesinlikle kontrol etmenizi tavsiye ediyoruz.

Backlink Nasıl Alınır?

Backlink nedir, nasıl yapılır diye merak edenler yazımızı okumaya devam edebilirler. Geri bağlantıların ne olduğunu sizlere açıklamaya çalıştık. Şimdiyse farklı sitelerden nasıl geri bağlantı alabileceğinize kısaca değinmek istiyoruz. Backlink almak için kullanabileceğiniz bazı yöntemler aşağıdaki şekilde oluşuyor. Ancak bu yöntemleri kullanırken dikkatli olmanızda kesinlikle fayda var. Çünkü zararlı bağlantılar, sitenize zarar verebilirler.

Backlink Alma Yöntemleri

  • Farklı ve güvenilir sitelere siteniz için ücretli tanıtım yazısı yazdırarak
  • Bazı önemli sitelerdeki metinlerin altına yorum atarak
  • Tanınmış blog uzmanlarından siteniz için yazı yazmalarını isteyerek

Backlink Kontrolü Nasıl Yapılır?

hostixo-blog-backlink-nedir-backlink-kontrolu-nasil-yapilir-ahrefs-backlink-checker

Doğal yollarla güvenilir sitelerden alınan geri bağlantıların, sitenin sıralamasını olumlu etkilediğini hatırlatalım. Ancak güvenilir olmayan zararlı backlinkler, sitenin sıralamasını olumsuz etkileyebiliyorlar. İşte bu yüzden backlink kontrolü yaparak zararlı geri bağlantıları tespit etmeniz gerekiyor. Bu işlemi aşağıdaki adımlarla gerçekleştirebilirsiniz. Daha sonra zararlı geri bağlantıları temizleyerek sitenizin zarar görmesini engelleyebilirsiniz.

Ahrefs ile Backlink Kontrolü

  • İlk adımda Ahrefs Backlink Checker web sitesine gitmeniz gerekiyor.
  • Daha sonra, açılan sayfada Domain veya URL girin yazan kutucuğun içerisine sitenizin URL adresini yazmalısınız.
  • Ardından Backlinkleri kontrol et butonuna tıkladıktan sonra reCAPTCHA kutucuğunu onaylayarak backlinkleri görebilirsiniz. Daha sonra zararlı backlinkleri tespit ederek hemen temizleyebilirsiniz.

Backlink Türleri Nelerdir?

Geri bağlantıların birçok farlı türü bulunuyor. Bu sebeple yazımızda son olarak backlink türlerinden kısaca bahsetmek istiyoruz. Bazı backlink türleri aşağıdaki şekilde karşımıza çıkıyor.

NoFollow

NoFollow backlinkler, arama motorları tarafından takip edilmeyen linklerdir. Bir linke rel=”nofollow” diye bir komut eklediğinizde, o link arama motoru tarafından takip edilmiyor. Bir sitenin güvenirliğinden emin değilseniz, bu geri bağlantı türünü kullanabilirsiniz.

DoFollow

DoFollow backlinkler, arama motorları tarafından takip edilirler. Bu linkler arama motorları tarafından izlenirler ve sıralamalara etki ederler.

Backlink nedir, nasıl alınır gibi soruları bu yazımızda basitçe cevaplamaya çalıştık. Sizde doğal ve güvenli geri bağlantılarla sitenizin arama motoru sıralamasını iyileştirebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu