Sunucu

Sunucu Nedir ? Türleri Nelerdir ?

Günümüzdeki BT alt yapısını oluşturan server yani sunucular günlük hayatta da  sıkça karşımıza çıkmaktadır. Kullanıcıların en çok merak ettikleri kavramlardan biri de Sunucu Nedir ? Türleri Nelerdir ? gibi sorular olmaktadır. Yazımızda bu soruların tümüne cevap bulabileceksiniz.

Hiç düşündünüz mü bu sunucular neden bu kadar hayatımızın  içerisinde ? 7/24 çalışması gereken sunucular hakkında neler biliyorsunuz ?

Sunucu Nedir ?

Sunucu, bir ağ üzerinden yapılan istekleri kabul eden ve yanıtlayan bir yazılım veya donanımdır. İstekte bulunan ve sunucudan yanıt alan aygıta istemci denir. İnternette “sunucu” terimi genellikle bir internet sitesi için istek alan ve istenen bilgiyi istemciye gönderen bilgisayar sistemini ifade eder.

Sunucuların Kullanım Amacı Nedir ?

Sunucular ağ kaynaklarını yönetmek için kullanılır. Örneğin bir kullanıcı, ağa erişimini denetlemek, e-posta göndermek / almak, yazdırma işlerini yönetmek veya bir web sitesini barındırmak için bir sunucu ayarlayabilir.  Bazı sunucular, genellikle özel olarak belirlenmiş, belirli bir göreve bağlıdır. Bununla birlikte, günümüzde birçok sunucu, bir web sunucusunda e-posta, DNS, FTP ve hatta birden fazla web sitesinin sorumluluğunu üstlenebilecek güçlü sunuculardır.

Sunucular Sürekli Açık Olmalı mıdır?

Sürekli olarak ihtiyaç duyulan hizmetleri sunmak için sunucular hiçbir zaman kapatılmaz. Sonuç olarak, sunucular arızalandığında ağ kullanıcılarına ve sunucu şirketine birçok sorun çıkarabilir. Bu sorunları gidermek için sunucular genellikle hataya dayanıklı olacak şekilde ayarlanır.

Sunucu Türleri Nelerdir ?

Sizler için aşağıda sunucu türlerini listeledik;

Proxy Sunucusu

Proxy, ağ geçidi sunucusunun bir parçası olan veya yerel bir ağı dış ağlardan ayıran başka bir yapıdır. Bir proxy sunucusu, ağ üzerinden erişilen tüm sayfaları önbelleğe alır ve aynı sayfayı ziyaret etmek isteyebilecek kullanıcıların sayfayı daha hızlı yüklemesine ve trafik genişliğini azaltmasına olanak tanır. Proxy, sunucunun ön belleğinde bulunmayan bir sayfaya erişildiğinde, proxy sunucusu sayfaya kendi IP adresini kullanarak erişir. Sonra bu sayfayı ön belleğe alır ve kullanıcıya iletir.

Proxy Sunucusu

Mail Sunucusu

Ağdaki kullanıcılar için elektronik posta (e-posta) iletileri tutan uzak veya merkezi bir bilgisayara posta sunucusu denir. Bir posta sunucusu, postanın nihai hedefine gönderilmeden önce depolandığı ve sıralandığı postaneye benzer. Kullanıcı e-postasını istediğinde, posta sunucusuyla iletişim kurulur ve bu daha sonra depolanan tüm istemcileri bilgisayara gönderir.

Mail Sunucusu Adresimi Nasıl Öğrenirim?

Mail sunucusu adresiniz ve diğer bilgileriniz e-posta sağlayıcınız tarafından sağlanmalıdır. Bu bilgiler genellikle e-posta sağlayıcıları destek sayfasında veya e-posta sağlayıcınızın belgelerinde bulunur. E-posta sağlayıcınızın web sitesinde, bilgiler SMTP ve POP3 adresleri olarak listelenebilir.

Posta sunucusu bilgileri genellikle bir web sitesinin cPanel veya eşdeğer arayüzünde yapılandırılır.

sunucu nedir

Uygulama Sunucusu

Uygulama sunucusu, ne olursa olsun veya hangi işlevleri gerçekleştirirse gerçekleştirsin, uygulamaların çalışabileceği bir ortamdır. Web tabanlı uygulamalar geliştirmek ve çalıştırmak için bir uygulama sunucusu kullanılabilir. Java, PHP ve .NET Framework sunucuları da dahil olmak üzere birçok farklı uygulama sunucusu türü vardır.
Uygulama sunucuları birçok avantaj sağlar. Uygulama güncellemelerine ve yükseltmelerine daha merkezi bir yaklaşım sunarak veri ve kod bütünlüğü sağlarlar. Veri erişimi yönetimini ve kimlik doğrulama sürecini merkezileştirerek uygulamanın güvenliğini sağlarlar. Ağ trafiğini sınırlandırarak yoğun kullanım uygulamaları için performans ayarlaması yapılabilir.

Uygulama Sunucusu

 

Web Sunucusu

Web server olarak da adlandırılabilen web sunucusu , internet sitelerinin barınmalarını ve yayında kalmalarını sağlar. HTTP protokolünün kullanıldığı teknoloji bütününde dosyalar, web sunucusu üzerinden aktarılır. Örneğin bir internet sitesini ziyaret ettiğinizde sayfadaki tüm içerikler, bir server üzerinden indirilir. Buradaki kilit görevi web server üstlenir. Komut sistemine dayanan teknoloji, kullanıcının her bir talebini yanıtlar.

Web Sunucusu

Bulut Sunucu

Bulut sunucusu, bulut bilgi işlem ortamında çalışan bir sanal sunucudur (fiziksel sunucu yerine). İnternet üzerinden bir bulut bilişim platformu üretilir, barındırılır, dağıtılır ve bu sunucuya uzaktan erişilebilir. Sanal sunucular olarak da bilinilirler.

Bulut Sunucu Kullanmanın 5 Temel Faydası

Bulut Teknoloji Nedir? Bulut Teknolojinin Faydaları Nelerdir?

Yukarıda ki makalelere göz atarak daha geniş kapsamlı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Bulut Sunucu

Dedicated Sunucusu

Dedicated server yalnızca bir şirket/şahıs tarafından kiralanan ve sadece kiralayan kişi tarafından yönetilebilinen özel sunuculardır . Bir müşteriye tahsis edilmiştir ve diğer müşterilerle paylaşılmaz. Müşteri sunucunun bant genişliğine, RAM’ine, depolama alanına ve hatta yazılım yapılandırmasını tam erişim sağlayabilmekte, kontrol edebilmektedir

Dedicated sunucularda müşteri kurulmasını istediği işletim sistemini kendisi seçebilmektedir. Kiralayan kişi sunucu yönetiminden kendisi sorumludur. Buna ek hizmet olarak, barındırma şirketleri müşteriye ücretli olarak destek hizmeti de verebilmektedir. Bu destek hizmetlerinde müşteri sunucu yönetimi ile zaman harcamak yerine sunucuyu kiraladığı firmadan ücretli destek hizmeti satın alarak tüm işlemleri firmaya yaptırabilir.

Dedicated Sunucu

Domain Sunucusu

DNS, internet kullanıcılarının istediklere kaynaklara (hostixo.com, turkiye.gov.tr gibi) ulaşmasını sağlayan aracı bir kayıttır. DNS ‘nin (Domain Name Server) teknik açıklamasına gelmeden önce bir örnek ile açıklamam gerekirse, İnternetin telefon rehberidir. Telefon rehberi ile aynı mantığı paylaşırlar, örneğin bir kişinin adını biliyorsunuz ancak telefonu bilmiyorsanız, bu durumda rehbere bakarak ilgili kişinin telefon bilgilerine ulaşırsınız. İnternet üzerinde ise bu işlem veya kolaylık DNS aracılığıyla yerine getirilir.

Domain (Alan Adı ) Nedir ? Domain Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz ?

Alan Adı Sahibi Nasıl Bulunur?

Whois Nedir? Whois Sorgulama Nasıl Yapılır?

Yukarıda ki makalelere göz atarak daha geniş kapsamlı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Domain Sunucusu

Dosya Sunucusu

Dosya sunucusu, bir bilgisayar ağındaki bağlı kullanıcılara dosya sistemleri veya dosya sisteminin en azından bir bölümünü sağlayan merkezi bir sunucudur. Dosya sunucuları bu nedenle kullanıcılara dahili veri ortamındaki dosyalar için tüm yetkili kullanıcılar tarafından erişilebilen merkezi bir depolama alanı sunar. Burada, sunucu yöneticisi hangi kullanıcıların hangi erişim haklarına sahip olduğuna ilişkin kısıtlamalar koyabilir.

İnternete bağlı ve buna göre yapılandırılmış dosya sunucuları ile kullanıcılar, dosyalara yalnızca yerel ağ üzerinden erişmenin yanı sıra aynı zamanda uzaktan erişimden de yararlanabilirler. Bu durum, kullanıcılar hareket halindeyken bile dosyalara erişilmesini ve dosya sunucusuna kaydedilmesini sağlar. Ayrıca, birden çok ağ katılımcısı tarafından erişilebilir olması gereken programlar için bir havuz ve bir yedekleme sunucusu olarak da kullanılırlar.

Dosya Sunucusu

 

 

 

Serhat Yılmaz

Blog sayfamızda bilişim sektöründe edinmiş olduğum bilgi ve deneyimleri paylaşmaktayız. Yazılarımıza yorumlarınızı katarak bizleri mutlu edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu