Domain

Alan Adı Sahibi Nasıl Bulunur?

Alan adı sahibi nasıl bulunur bazı nedenlerden dolayı internet ortamında sık bir şekilde araştırılmaktadır.

Alan adı sahibi nasıl bulunur sorusu web sitesi sahiplerini öğrenmek için araştırılan soruların başında gelmektedir. Size en uygun alan adı seçtikten sonra kaydettirme aşamasına geldiğinizde bir de baktınız ki alan adı sahibi bu alan adını çoktan kullanıyor. Hayalinizdeki web sitesini kurmanın ilk adımı olan alan adı siteniz için hedef kullanıcı bulma ve sitenizin popüler olması açısından önem taşıyor. Ancak daha önceden kayıtlı bir alan adı bulmuşsanız ve bu site kullanılmıyorsa ya da hosting firması tarafından yapılan bir açılışı varsa bu durum kayıtlı olan alan adını kullanabileceğiniz anlamına gelir. Alan adının kime ait olduğunu öğrenmenin bazı yolları bulunmaktadır.

Alan Adı Sahibi Nasıl Bulunur?

Daha önceden düşündüğünüz alan adı için başkasının ait olup olmadığını öğrenmek adına alan adı sahibi nasıl bulunur şeklinde sorgulama yapabilirsiniz. Bu sorgulama işlemi için internetteki arama motoruna alan adı sorgulama ibaresini arattığınızda herhangi bir sorgulama sitesinden kafanızda şekillenen alan adının kullanılabilir olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Eğer düşündüğünüz alan adı daha önceden kayıtlıysa sitenin size önerdiği alan adlarından ya da uzantılarından herhangi birini alternatif olarak düşünebilirsiniz. Bu uzantılar sayesinde daha kreatif bir ad bulabilirsiniz. Fakat siz kendi istediğiniz sistemde kayıtlı olan alan adında ısrarcıysanız kayıtlı olanı satın alabilirsiniz.

Whois Alan Adı Sorgulama

Whois alan adı sorgulama bir alan adının sahibini, ne zaman kaydedildiğini, ne zaman biteceğini ve sorumlu olan DNS sunucularını öğrenmeyi sağlayan bir servis ağıdır. Whois sorgulama sayesinde müsait olan alan adı için sonuçları görerek kendinize en uygun adı tescil ettirebilirsiniz. Whois sorgulaması yapılırken Verisign domain akreditör firması için veri tabanı kullanılır. Yalnızca whois sorgulaması amacıyla kurulmuş siteler olduğu gibi birçok domain satıcısının domain sorgulama ekranında da whois sorgulama özelliği mevcuttur.

Whois sorgulama ile elde edilen bilgiler arasında alan adı sahibinin adı ve soyadı, adresi, firma bilgileri, telefon numarası, e-mail adresi, Domainin yer aldığı ya da yönlendirildiği yerin IP adresi ile domaini tescil eden kurumun bilgileri yer almaktadır.

Alan Adı Bitiş Tarihi Sorgulama

Bir alan adı geçerlilik süresi domain ana sayfasının detay bölümünde yer almaktadır. Aramasını yaptığınız alan adları içerisinde dolu olanlarda detay sayfası otomatik olarak açılacaktır. Detay kısmında İngilizce ibareyle “Registry Expiry Date” yazısı bulunmaktadır. Bu bölümde alan adı geçerlilik tarihi ile ilgili bilgilere ulaşmak mümkündür. Eğer düşündüğünüz alan adının geçerlilik süresi dolmuşsa sistemden sizinkine uygun önerilere göz atabilirsiniz.

Alan Adı Sahibi Nasıl Bulunur?

Alan Adı Nasıl Alınır?

Alan adı sahibi nasıl bulunur sorusundan sonra bir alan adı almanız için hosting şirketlerine başvuracağınız gibi başvurmadan da alan adınızı alıp nasıl tescil ettirebilirsiniz onu açıklayacağız. Tescil ettirdiğiniz alan adının başkası tarafından daha önceden alınıp alınmadığını kontrol etmeniz gerekecektir. Eğer başkasının adına kayıtlı değilse satın alıp bir başka kayıt kuruluşuna kayıt işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Bir web sitesini aktif kullanmasanız bile tescil ettirdiğiniz alan adınızı istediğiniz zaman kullanabilirsiniz.

Bir seferlik alan adı satın alımı mümkün olmadığı için ve kalıcı alan adı satın alma işlemi gerçekleşmediği için alan adı kayıt süresini öğrenmek gerekir. Alan adının maksimum kayıt süresi 10 yıl olarak belirlenmiştir. Şayet 10 yıl dolduktan sonra aynı alan adı ile devam etmek istiyorsanız aboneliğinizi uzatmak için ekstra abonelik ücreti ödemeniz gerekecektir. Bu işlemin yapılmasının nedeni ICANN aracılığıyla toplanan bakım masraflarını ya da alan vergisini karşılamaktır. Kayıt edilen alan adı sayısı çoğaldıkça vergi de aynı oranda artmaktadır. Yenileme ücretleri bu sebeplerden dolayı ilk defa alan adı satın alma ücretlerinden daha fazla ve maliyetli olmaktadır. Alan adı almak için Hostixo sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Alan Adı Sahibi Nasıl Bulunur?

Ücretsiz Alan Adı Nasıl Alınır?

Alan adı ziyaretçilerin kişinin belirlediği isimle web sitesine ulaşmak için kullandığı isimdir diğer bir deyişle internet adresidir. Bir web sayfasının en önemli simgelerinden biri olan alan adını tek başına satın almak maliyetli olabilmektedir. Ancak ücretsiz alan adı sorgulama sayesinde herhangi bir ücret ödemeksizin alan adı alabilmek de mümkündür.

Ücretsiz alan adı sorgulama için başvurulması gereken ilk adım bir hosting planı satın almaktır. İkinci yöntem ise ücretsiz bir site kurma aracından ücretsiz bir alan adı kullanmaktır. Bu yöntemlerin en size en uygun olanını araştırdıktan sonra başvuru yapabilirsiniz.

Alan adına ücretsiz sahip olmak ve kullanmak için alternatif yöntemlerden biri de alt domain kullanmaktır. Alt domain bir alan adının ek parçası anlamına gelir. Örnek vermek gerekirse ücretsiz bir alt alan adı almak isteyen site.com yerine site.wordpress.com alt alan adı kullanacaktır. Bu yöntemle hosting satın almanıza gerek olmayacağı gibi temel web sitesi kurma yolunda da başarılı bir adım atmış olacaksınız. Bu yazımızda sizler ile alan adı sahibi nasıl bulunur sorusunun cevabını paylaştık.

Bu yazımızı da inceleyebilirsiniz: Backlink Analizi İçin En iyi 7 Analiz Ve Sorgulama Aracı

Serhat Yılmaz

Blog sayfamızda bilişim sektöründe edinmiş olduğum bilgi ve deneyimleri paylaşmaktayız. Yazılarımıza yorumlarınızı katarak bizleri mutlu edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu