İnternet

Google Drive Nedir? Nasıl Kullanılır?

Bulut depolamanın öncüsü Google Drive nedir konulu yazımız ile bu hizmeti ve tüm detaylarını sizlerle paylaşıyoruz. Günümüz teknolojisinde artık fiziki dosya depolama sistemleri artık yaygın olarak kullanılmıyor. İnsanlar artık verilerine anında ve online oldukları her yerden erişebilmek istiyor. Zaman ve mekan kavramının anlamını yitirdiği bu dönemde mobil internet kullanımının yaygınlaşması insanları flash bellek ya da harici disk kullanımından artık bulut teknoloji kullanımına yöneltmektedir.

Bulut teknoloji sayesinde artık dosyalarınızı yüklediğiniz bulut servis üzerinden her an ve her yerde erişim sağlayabiliyor ve bu sayede zamandan kazanmış oluyorsunuz. Üstelik fiziki disklerin taşıdığı virüs bulaşma riskini de bertaraf etmiş oluyorsunuz.

Bulut teknolojinin öncüsü Google firmasının bir hizmeti olan Google Drive sayesinde tüm dosyalarınıza her platformdan erişmeniz mümkün. Bilgisayarda depoladığınız bir dosyayı aynı anda istediğiniz yerde internet erişiminiz olduğu sürece açmak ve paylaşmak mümkün. Peki Google Drive nasıl kullanılır? Gelin bunu birlikte öğrenelim.

Google Drive Nedir?

Google tarafından sunulan dosya yönetim, paylaşım ve depolama sistemidir. Senkronize bir sistemdir. Yani bilgisayarınızda Google drive’a yüklediğiniz bir dosyayı aynı anda telefon yada emsal platformlardan online olarak görebilirsiniz. Yaptığınız değişiklikler an be an yansır. Bu da dosyaların online olarak kullanıcılar arasında paylaşma, düzenleme, yayınlama gibi imkanları sunmaktadır.

Google Drive Hakkında

Google Drive hizmeti 2012 yılında hizmete başladı. Python ve Objective-C dilllerini alt yapısında barındırır. Dosya barındırma sistemidir. Google Drive kullanabilmeniz için bir gmail hesabınızın olması yeterlidir.

Google Drive Nasıl Kullanılır?

Google hesabınızı açtığınızda otomatik olarak drive hesabına da sahip oluyorsunuz. Google hizmetleri üzerinden Drive bölümüne girerek kullanmaya başlayabilirsiniz. Aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi drive uygulamasına geçiş yapabilirsiniz.

Google drive sistemine dosya yüklemek için sitede açılan Yeni butonuna tıklayarak eklemek istediğiniz dosyanın tipini seçebilirsiniz. Ardından klasör yada yeni bir dosya seçimi ile ilerleyebilirsiniz.

Google Drive Nedir
Google Drive Nedir

Dilerseniz Google dökümanlar ya da tablolar seçeneği ile Office dosyalarını da Drive sistemine dahil edebilirsiniz.

Google Drive Nedir 2
Google Drive Nedir 2

Yüklediğiniz bir dosyayı paylaşmak isterseniz dosya görüntüleyici kısmında paylaşmak istediğiniz dosyanın paylaşılmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca dosyayı kopyalama, görüntüleme, başka bir klasöre taşıma, yeniden adlandırma gibi seçeneklerin yanı sıra indirme ile alakalı seçeneklerden de faydalanabilirsiniz. Bu işlemleri tüm platformlarda yapabilirsiniz.

Google Drive Nedir 3
Google Drive Nedir 3

Mobil platformlar için Google Drive uygulamasını Google Play Store’dan yada AppStore üzerinden cihazınıza kurabilirsiniz. Ayrıca Google Driver bilgisayar uygulamasını da bilgisayarınıza kurarak web sitesine bağlı kalmaksızın Windows üzerinden dosyalarınız ile işlem yapıyormuş gibi rahatça çalışabilirsiniz.

Masaüstü uygulaması sayesinde Google Drive üzerindeki dosyalarınızı sanki Windows üzerinde çalışıyormuş gibi eş zamanlı olarak düzenleyebilir, değişiklikler yapabilir, kopyasını oluşturabilir ve silebilirsiniz.

Google Drive Nedir 4
Google Drive Nedir 4

Google bulut depolama konusunda bizlere Drive uygulaması ile oldukça yardımcı oluyor. Muadillerinin yanı sıra Google Dirve, Android platform ile senkron çalışabildiği için Google Fotoğraflar uygulaması ile yedeklenmiş fotoğraflarınızı da Drive platformu üzerinden görüntüleyebilir ve indirebilirsiniz.

Günümüzde mekan zaman kavramının internet sayesinde anlamını yitirmesi ile artık bulut depolama konusu oldukça önem kazanmış ve gelişimini kullanıcılarının her an dosyalarına erişebilmesi adına kurmuştur. Öyle ki Google Drive bünyesindeki dosyaların offline yani internetin olmadığı ortamlarda da erişilebilmesi için sistemler geliştirmektedir. Bu şekle dönüştürülen dosyaları çevirim dışı halde de görüntüleyebilir, değişiklik yapabilirsiniz. Dosya üzerinde yaptığınız değişiklikler ilk online olduğunuz anda Google Drive üzerindeki haline yansıtılacaktır.

Sizlere bu yazımız ile Google Drive nedir sorunun yanıtını vermeye çalıştık. Umarız sizlerde bilinçli birer internet kullanıcısı olarak bu sistemleri etkin kullanıyor ve güvenli olmayan firmaların araçlarını tercihten kaçınıyorsunuzdur.

Serhat Yılmaz

Blog sayfamızda bilişim sektöründe edinmiş olduğum bilgi ve deneyimleri paylaşmaktayız. Yazılarımıza yorumlarınızı katarak bizleri mutlu edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu