Joomla

Joomla Nedir? Özellikleri ve Avantajları

Yeni ve farklı bir içerik yönetim sistemi deneyimlemek istiyorsanız, Joomla nedir diye öğrenmek isteyebilirsiniz. Joomla, CMS platformları arasında oldukça popüler.

İnternette gezinmek faydalı bilgilere ulaşmamızı sağlıyor. Arama motoruna terimler yazarak aradıklarımızı rahatça bulabiliyoruz. Peki internette gezinirken dolaştığımız sitelerin nasıl oluşturulduğunu hiç düşündünüz mü?

Sitelerin sıfırdan kod yazılarak oluşturulduğunu düşünüyor olabilirsiniz. Elbette bu durum bazı siteler için geçerli. Ancak, günümüzde çoğu site CMS platformlarıyla oluşturuluyor. CMS platformları, kodlama bilgisi olmayan kullanıcıların bile site sahibi olmalarına olanak tanıyor.

İşte bu sebeple kullanıcıların çoğu bu tür platformları tercih ediyor. Joomla’nın da bu platformlardan birisi olduğunu söyleyebiliriz. Kullanıcılara birçok farklı özellik sunan Joomla, oldukça fazla site sahibi tarafından tercih ediliyor.

İçerik Yönetim Sistemi Nedir? Ne İşe Yarar?

hostixo-blog-joomla-nedir-icerik-yonetim-sistemi-cms-nedir-ne-ise-yarar

Joomla nedir sorusunun cevabı yerine içerik yönetim sistemi nedir sorusunu görünce şaşırmış olmalısınız. Ancak, yazımızı okuduğunuzda bunun sebebini çok iyi anlayacaksınız. Joomla, aslında bir içerik yönetim sistemidir. İçerik yönetim sistemi, genel olarak CMS diye bilinir.

İçerik yönetim sistemleri, kodlama bilgisi gerekmeden yeni bir site tasarlamamıza yardımcı olur. Bu sistemler sayesinde kolayca bir site açabiliriz. Ayrıca, kodlama bilgisi gerekmeden kolayca sitemizi yönetebiliriz.

Örneğin, panelden sitemize içerik ekleyebilir veya sitemizin temasını değiştirebiliriz. CMS dendiğinde aklımıza ilk olarak WordPress gelir. Ancak, Joomla’nında içerik yönetim sistemleri arasında oldukça popüler olduğunu söyleyebiliriz.

Joomla Nedir? Ne İşe Yarar?

hostixo-blog-joomla-nedir-joomla-ozellikleri-ve-avantajlari

Joomla nedir sorusunun cevabını bu kısımda biraz daha detaylandıralım. Joomla, temel olarak bir içerik yönetim sistemidir. Joomla ile kolayca bir web sitesi oluşturabilir ve yönetebiliriz. Aslında bu platformu WordPress’e benzetebiliriz. WordPress’e rakip olan Joomla, kodlama bilgisi gerekmeden yeni bir site oluşturabilmemizi sağlar. Daha sonra yine herhangi bir teknik bilgi gerekmeden sitemizi yönetebilmemize olanak tanır.

Joomla’nın paneline giriş yaparak sitemize kolayca içerik ekleyebilir, yeni bir şablon seçebilir ve daha birçok düzenleme yapabiliriz. Günümüzde WordPress kadar olmasa da birçok sitenin altyapısını Joomla oluşturuyor. Yani bu platformunda site sahipleri tarafından oldukça fazla tercih edildiğini söyleyebiliriz.

Joomla Özellikleri Neler?

Joomla nedir kısmından sonra birazda özelliklerinden bahsedelim. Bu platformda kullanıcılara yarar sağlayacak birçok özellik mevcut. Dikkat çeken bazı temel özellikleri sizlere açıklamak istiyoruz.

Esnek Yapı

Joomla ile kolayca site oluşturulabildiğini hatırlatalım. Bu platformun en önemli özelliği, birçok farklı site oluşturulabiliyor olması. Joomla ile bir blog sitesinden tutun işletme sitesine kadar birçok farklı siteyi kolayca oluşturabilirsiniz. Yani bu platformun oldukça esnek seçenekler sunduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Böylece yeni bir site açmak için kodlama bilgisine ihtiyacınız olmuyor.

Çoklu Dil Desteği

Bazı platformlarda dil konusunda problemler yaşanabiliyor. Ancak, Joomla’da böyle bir sorun yok. Joomla, güncel olarak 70’in üzerinde dili destekliyor.

Önbellek ve Menü Yönetimi

Bu platformda önbellekle web sitenizi hızlandırabilmeniz mümkün. Sitenizde performans düşüşü olduysa, bu yöntemle birazda olsa problemi çözebilirsiniz. Ayrıca, Joomla’da menü yönetimi yapabilmenizde mümkün. Menü yönetimiyle ihtiyacınız olan menüleri veya menü öğelerini hemen oluşturabilirsiniz.

Uzantı Desteği

Joomla’nın en büyük özelliklerinden birisi uzantı desteği olarak gösterilebilir. Özel olarak hazırlanan binlerce farklı Joomla eklentisi mevcut. Bu eklentilerden istediğinizi seçerek kurabiliyorsunuz. Böylece sitenize yeni özellikler kazandırabiliyorsunuz.

Joomla’nın Avantajları Neler?

hostixo-blog-joomla-nedir-wordpress-nedir-joomla-avantajlari

Joomla’nın birçok avantajı mevcut. WordPress’e alternatif bir CMS platformu arıyorsanız, bu avantajları merak etmeniz oldukça normal. Bu sebeple Joomla’nın bazı avantajlarını sizlere açıklamak istiyoruz. Joomla nedir başlıklı yazımızı okuduktan sonra WordPress nedir başlıklı yazımızı da göz atabilirsiniz. Böylece kararınızı daha rahat verebilirsiniz.

Ücretsiz ve Kolay Kullanım

Joomla, açık kaynak olarak geliştirilmiş bir servis. Bu sebeple kullanıcılar bu servisten tamamen ücretsiz olarak faydalanabiliyorlar. Joomla’nın en büyük avantajlarından birisi, tamamen ücretsiz kullanılabiliyor olması. Ayrıca, Joomla’nın kod bilgisi gerektirmeden kolayca site açabilmenize imkân tanıdığını belirtmiştik. Bu platformdan birbirinden farklı birçok siteyi kolayca oluşturabilir ve kullanmaya başlayabilirsiniz.

E-Ticaret ile Uyumluluk

Joomla, e-ticaret sitesi oluşturmak için oldukça uygun bir platformdur. E-ticaret sitelerini kolayca oluşturmanızı sağlayacak birçok farklı uzantısı mevcuttur. Böylece kendinize hızlıca bir e-ticaret sitesi oluşturabilirsiniz. Üstelik, Joomla’nın e-ticaret siteleri ve profesyonel siteler için hazırlanan birçok şablonu mevcuttur. Bu şablonları kolayca özelleştirebilir ve sitenize uygun hale getirebilirsiniz.

Çoklu Dil Desteği

Bu konuya daha önce değinmiş olsak da tekrar üstünden geçmek istiyoruz. Joomla’da çoklu dil desteği olduğunu belirtmiştik. Bu platformda Türkçe dil desteğinin de bulunduğunu belirtmemizde fayda var.

Şablon ve Eklentiler

Joomla için hazırlanan binlerce farklı eklenti mevcut. Bu eklentiler sayesinde sitenize yeni özellikler kazandırabilirsiniz. Böylece, sitenizi daha işlevsel bir hale getirebilirsiniz. Ayrıca, siteler için hazırlanan birçok hazır şablon mevcut. Bu hazır şablonları sitenize kurarak hemen kullanmaya başlayabilirsiniz. Üstelik isteğinize göre kendi şablonunuzu da oluşturabilirsiniz.

Joomla nedir ve avantajları neler gibi soruların cevaplarını sizlere elimizden geldiğince açıklamaya çalıştık. WordPress’e alternatif bir seçenek arıyorsanız, bu platformu inceleyebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu