Güvenlik

DDoS Saldırısı Nedir? Nasıl Önlenir?

Sitenin güvenliği için DDoS saldırısı nedir konusunu kesinlikle öğrenmelisiniz. Bu saldırılar için önceden önlem alarak güvenliği arttırabilirsiniz.

Bir site açtıktan sonra sadece içerik eklemenin yeterli olacağınızı düşünüyor olabilirsiniz. Ancak ne yazık ki durum tam olarak böyle değil. Bir site sahibi olmak birçok sorumluluğu beraberinde getiriyor. Öncelikle sitenizde düzenli olarak SEO çalışması yapmanız şart.

Bunun yanı sıra emeklerinizin boşa gitmemesi için tabii ki sitede özel güvenlik önlemleri almalısınız. Günümüzde kötü niyetli kişiler sitelere birçok farklı yöntemle saldırı düzenleyebiliyorlar. Bunlardan birisi de DDoS olarak karşımıza çıkıyor. Tehlikeli bir saldırı türü olan DDoS, sunucunun düzgün bir şekilde çalışmasını engelliyor. DDoS nedir sorusunun cevabını gelin birlikte öğrenelim.

DDoS Saldırısı Nedir?

hostixo-blog-ddos-saldirisi-nedir-ddos-saldirisi-nasil-anlasilir-ddos-saldirisi-yapma

Bir saldırıdan korunmak için ilk önce saldırı hakkında bilgi edinmeniz gerekiyor. Böylece ne yapacağınız hakkında daha çok fikir edinebilirsiniz. Bu sebeple DDoS saldırısı nedir sorusunu sizler için açıklamak istiyoruz. DDoS açılımı Distributed Denial of Service yani Dağıtık Hizmet Engelleme’dir. DDoS saldırısı, bir sistemin kapasitesini zorlamaya yönelik bir saldırıdır.

Bu saldırının amacı, bir sunucuya kapasitesinin üstünde istek göndermektir. Sunucunun kapasitesi aşıldığında, doğal olarak işlevselliğini kaybedecek yani çalışmayı durduracaktır. Sunucu tamamen çöktüğünde istemciyle haberleşemez ve bu durumda hizmet kullanılamaz hale gelir.

DDoS Saldırısı Nasıl Çalışır?

hostixo-blog-ddos-saldirisi-nedir-ddos-acilimi-ddos-nasil-calisir-cloudflare

Sunucuların belli bir kapasitesi vardır. Bu kapasite aşıldığında sunucu artık işlevselliğini kaybeder, yani çalışamaz hale gelir. İşte DDoS saldırısının da amacı tam olarak budur. DDoS saldırısında bir sunucuya aniden yüklü bir istek gönderilir. Bu istekler sunucunun kapasitesini aştığı için sunucu işlevselliğini yitirir. Aslında bunu bir site üzerinden bunu örneklendirebiliriz.

Sitenizin sunucusuna bir anda yüklü bir istek geldiğini varsayalım. Yani bir anda çok sayıda kişinin siteye girmeye çalıştığını düşünelim. İşte bu durumda sunucunun kapasitesi aşıldığında siteniz çöker ve erişilemez hale gelir.

Yazımızda bahsettiğimiz DDoS saldırısı işte tamda budur. Sunucuya gönderilen fazla istekle birlikte tamamen etkisiz hale gelmesi sağlanır. Bu saldırıdan korunmak için alınabilecek bazı önlemler mevcut. Böylece sitenizi bu tür saldırılardan koruyabilirsiniz.

DDoS Saldırısı Nasıl Engellenir?

hostixo-blog-ddos-saldirisi-nedir-ddos-saldirisi-cezası-ddos-nedir

DDoS saldırısından korunma yollarını merak ediyorsanız, sizi yazımızın devamını okumaya davet ediyoruz. DDoS saldırısı nedir diye öğrendikten sonra ağınızın güvenliği için endişeleniyor olabilirsiniz. DDoS saldırısı yapma cezası düşündüğünüzden daha büyük. Ancak, yine de birçok kişi bu saldırıyı gerçekleştirebiliyor. Bu sebeple bu tür saldırılardan korunmak için bazı önlemler almanız şart.

Antivirüs Programları ve Güvenlik Duvarı

Saldırılardan korunmak için bireysel kullanıcıların alabilecekleri en önemli tedbirlerin başında elbette antivirüs programları geliyor. İyi bir antivirüs programıyla birçok saldırıdan korunabilirsiniz. Ayrıca güvenlik duvarı da yine sizi çoğu saldırıdan koruyacaktır. Üstelik, siteniz için iyi bir güvenlik duvarı edinmeniz oldukça önemlidir. Bu sayede web sitenizi de bu tür saldırılardan koruyabilmeniz mümkün.

Sistemlerin Güncel Tutulması

Güncellemeler ilk bakışta oldukça önemsiz gözükebilir. Ancak, aslında yazılımlar için güncellemelerin önemi çok büyük. Kullandığınız yazılım ne olursa olsun olabildiğince güncel tutmanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü firmalar, yazılımları için sık sık güvenlik güncelleştirmeler hazırlarlar.

Güncellemelerin temel amacı, sistemdeki güvenlik açıklarını kapatarak saldırılardan korumaktır. Örneğin, Windows işletim sisteminin yeni güncellemelerinde birçok güvenlik açığı kapatılmış olabilir. Bu sayede bilgisayarınıza yapılacak saldırılardan korunabilirsiniz.

Bu sebeple, antivirüs programları dahil kullandığınız her yazılımın güncel olmasına dikkat etmenizi tavsiye ediyoruz. Ayrıca web sitenizdeki yazılımlarında güncel olduğundan emin olmalısınız. Böylece saldırılardan korunma ihtimaliniz artacaktır.

Güvenlik Servisi Kullanımı

Siteniz için CloudFlare gibi bir güvenlik servisi kullanmanız en önemli korunma yöntemlerinden biridir. CloudFlare, internet güvenliği, içerik dağıtımı ve DDoS saldırılarına karşı koruma gibi konularda hizmet sunar. Sitenizi tehlikeli saldırılardan korumak için CloudFlare veya Radware gibi bir servisi tercih edebilirsiniz.

Güçlü Network Altyapısı

Kurumlar için ağa yapılacak saldırıdan korunmanın birçok yolu mevcuttur. Ancak, bir şeyin temeli sağlam olmadığında ileride büyük problemler yaşanabilir. Bu sebeple, işletmelerde network altyapısının güçlü hazırlanmış olması oldukça önemlidir.

Güçlü tasarlanan network altyapısı sayesinde, ağa yapılacak saldırılara karşı hızlı önlemler alınabilir. Ayrıca, kurum ağında bulunan Router gibi cihazların doğru yapılandırılması da saldırılardan korunmak için önemlidir. Bu tür cihazlar doğru konfigüre edilmediğinde DDoS saldırılarından korunmak oldukça zorlaşacaktır.

DDoS saldırısı nedir başlıklı içeriğimizin burada sonuna geliyoruz. DDoS saldırısı cezası oldukça yüksek. Yine de bu saldırıyla karşılaşabilmeniz mümkün. Bu yüzden yazımızdaki önlemleri almanızda ve bu konu hakkında bilgi sahibi olmanızda fayda var.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu